„Šiais klausimais užsiima Užsienio reikalų ministerija, mūsų ambasadorius Vokietijoje, yra tiesioginis bendravimas, bet kol kas, mūsų žiniomis, sprendimų Vokietijos pusė dar nėra priėmusi“, – sakė prezidentė, Karmėlavoje atsakydama į BNS klausimą.

Ranka rašytą Vasario 16-osios nutarimą lietuvių ir vokiečių kalbomis su 20 signatarų parašais Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve kovo pabaigoje rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Netrukus po to D. Grybauskaitė parašė laišką Vokietijos prezidentui ir jame išsakė lūkestį, kad Vokietija perduos dokumentą Lietuvos valstybei kaip dovaną valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

Vokietijos federalinio archyvo prezidentas Michaelis Hollmannas BNS praeitą savaitę pareiškė manantis, kad nutarimą Vokietija galėtų Lietuvai paskolinti vieniems metams, bet neturėtų jo perduoti visam laikui.

Galutinį sprendimą dėl dokumento perdavimo Lietuvai arba deponavimo – atidavimo saugoti – turėtų priimti Vokietijos Užsienio reikalų ministerija.