Ikiteisminis tyrimas, kurį atlieka VSAT Kriminalinių procesų kontrolės organizavimo valdybos Ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus pareigūnai, bus vykdomas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius - dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Bus tiriama, ar balandžio 19 d. privatus lėktuvas galėjo įskristi į Baltarusijos oro erdvę ir netrukus grįžti atgal į Lietuvą.

Užsienio reikalų ministerija nustatyta tvarka atsakys į Baltarusijos notą dėl oro erdvės pažeidimo, gavusi oficialias Lietuvos institucijų išvadas", - balandžio 24-ąją sakė ministras Linas Linkevičius.

Kaip ELTA jau skelbė, dėl oro erdvės pažeidimo iš Lietuvos pusės Baltarusijos valdžia buvo išsikvietusi Lietuvos ambasadorių Minske Andrių Puloką.

Anot įmonės "Oro navigacija" atstovų, pažeidimas tikrai buvo fiksuotas: balandžio 19 d. lengvasis civilinis lėktuvas P46T pakilo iš Vilniaus tarptautinio oro uosto ir turėjo skristi maršrutu Vilnius-Lavar-Kotov-Vilnius treniruotės tikslais, bet pilotas nukrypo nuo maršruto ir ties Lavar įskrido į Baltarusijos oro erdvę. Jam nedelsiant buvo nurodyta suktis ir grįžti į Lietuvos teritoriją. Tai ir buvo įvykdyta.

Apie orlaivio skrydžio maršrutą, anot "Oro navigacijos", buvo informuotas Baltarusijos „Šiaurės" sektoriaus skrydžių vadovas.

Anot Minsko, orlaivis iš Lietuvos į Baltarusiją įskrido apie 13 val. 40 min. o ją paliko 13 val. 43 min., įskridęs apie 8 km į šalies teritoriją.