Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kaunietis Giedrius Grabauskas, šiaulietis Žilvinas Razminas ir Šilutės r. gyventojas Olegas Titorenka kaltinami veikę prieš Lietuvą, kūrę antikonstitucines grupes ar organizacijas, taip pat dėl veiklos, viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, kurstymu prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Vėliava nesikandžioja

Kaltinamųjų palaikyti susirinko negausus būrelis tautiniais socialistais ir nacionaldarbininkais save laikančių asmenų. Kai kurie jų atvažiavo net iš Vilniaus ir Kauno. Tarp jų šmėžavo ir Vytautas Šustauskas bei Klaipėdos miesto savivaldybės narys Viačeslavas Titovas.

Vienas iš socialistų laikė raudoną vėliavą. Ji gana keistai atrodė greta Ž. Razmino, vilkinčio seno pavyzdžio Krašto apsaugos departamento darbuotojo uniformą su Gediminaičių stulpais ir Jogailaičių kryžiumi. Tačiau pats Ž. Razminas į tai žvelgė labai ramiai: „raudona vėliava dar niekam neįkando“.

Rado neregistruotą ginklą

Šios trijulės veikla susidomėta prieš trejus metus. Tada Šilutės r., Vilniuje, Panevėžyje, Radviliškyje ir kituose Lietuvos miestuose buvo išspausdinti ir pradėti platinti atsišaukimai „Laisvė Lietuvai“ ir „Šalin eurą“, kuriose raginta „kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją“. Atsišaukimuose taip pat teigta, kad Lietuva yra JAV kolonija, Lietuvos stojimas į ES esą buvo suklastotas, todėl reikia išstoti ir iš ES, ir iš NATO.

Labiausiai įklimpęs yra O. Titorenka. Jo namuose Kintų r. per kratą buvo rasta ne tik Lietuvą juodinančios literatūros, bet ir 6 mm revolveris su šoviniais. Jam laikyti kintiškis leidimo neturėjo, todėl gali netekti laisvės penkeriems metams. Tačiau pats kaltinamasis, vilkintis lininius marškinius, sujuostus tautine juosta, parodymus duoti atsisakė ir demonstratyviai bendravo per vertėją tik rusiškai. „Nesuprantu, kas čia vyksta. Tai kažkoks absurdas, todėl neturiu ką paakyti“, - į teisėjo Daliaus Jociaus klausimą, ar prisipažįsta esąs kaltas, atsakė O. Titorenka.

Dėl leistų ir po visą Lietuvą platintų brošiūrų O.Titorenkai taip pat pareikšti įtarimai dėl nesantaikos kurstymo

Gynė parlamentą

Ž. Razminas kaltinamas dėl nesantaikos kurstymo, antikonstitucinių grupių kūrimo ir dalyvavimo jų veikloje bei viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Pats kaltinamasis teisme įrodinėjo, kad visi kaltinimai esą laužti iš piršto. „Tuose lapeliuose nėra raginimo ginklu nuversti valdžią ir pakeisti santvarką. Aš tenorėjau atkeipti žmonių dėmesį, kad dabartinė Lietuvos valdžia atstovauja svetimų valstybių interesams. O kurti organizaciją ir imtis teroro jėga nuversti valdžią neketinau. Taip, Lietuva dabar yra okupuota. Čia jau įsikūrę Vokietijos ir JAV kariuomenių daliniai. Todėl raginau burtis į nesmurtinio pasipriešinimo grupes ir priešintis okupantams“, - teisme kalbėjo Ž. Razminas.

Paklaustas, kokią uniformą vilki, Ž. Razminas didžiuodamasis atsakė, kad tai pirmoji Kašto apsaugos departamento uniforma, o jis buvęs pirmuoju etatiniu jo darbuotoju. Esą tik jo ir 1991 m. parlamento gynėjų dėka bylos teisėjas D. Jocius turi savo darbą.

Kaltės nepripažįstančiam Ž. Razminui už išvardintus nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Laikė ir V. Lenino biografiją

Lengviausi kaltinimai pateikti G. Grabauskui. Jis turės kaltinamas antivalstybinės literatūros laikymu.

Pats kaltinamasis tvirtino, kad minėtųjų lapelių jis neplatino, o tik laikė namie, kur juos ir surado per išlaužtas balkono duris įsiveržę policijos pareigūnai. „Namie aš galiu bet ką laikyti. Esu žurnalistas, tuos lapelius studijavau. Taip, mano namie rado ir V. Lenino biografiją. Tačiau savo namuose galiu su bet kuo susipažinti, pagal visus įstatymus, namuose galiu laikyti ir pjautuvą su kūju pasikabinęs“, - savo kaltę neigė G. Grabauskas.

Visą šią bylą, teisme kalbėjo G. Grabauskas, laiko, kaip korumpuotų grupių kerštą. „Pasisakau prieš vokiečių kariuomenės buvimą Lietuvoje. Ji saugo tik 0,8 proc. elito ir 15 proc. jam. patarnaujančių piliečių.

Kitas teismo posėdis vyks gegužės 22 d.