„Tai reiškia, kad premjeras susierzinęs, tai tiesiog emocinis protrūkis, bet, kaip aš sakau, politikoje emocijas ir asmeniškumus retas sau gali leisti – tai yra prabanga. Tačiau aš į viską žiūriu labai paprastai – karūna man nenukris, nenori šiandien pasimatyt, nenori šią, nenori kitą savaitę – vis tiek pasimatysime, tai bendras koalicijos reikalas. Jei nepriima manęs, mes pasikviesime į savo frakciją“, – apie premjero pareiškimą DELFI antradienį kalbėjo G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

G. Paluckas sako, kad su juo galima nesiskaityti – jis esąs paprastas žmogus ir problemų nemato. Tačiau, aiškina jis, nesiskaityti su partija neišeis. „Jeigu S. Skverneliui koalicija netinka ir jis nori kitokios, tai gali pasakyti tiesiai šviesiai. Bet koalicinius santykius mes vis tik aiškinsimės su Valstiečių žaliųjų frakcija, pirmiausia – su Ramūnu Karbauskiu, nes premjeras yra koalicijos skirtas“, – aiškino. G Paluckas.

Nors, sako G. Paluckas, svarbi premjero nuomonė, statusas ir visuomenės palaikymas, koalicijos formavimas pirmiausia buvo politinis sprendimas. „Už tokią Vyriausybę atsakingos abi partijos, tiek Valstiečių žaliųjų, tiek Socialdemokratų. Mes nebūsime bebalsiai beveidžiai partneriai koalicijoje“, – žada naujasis socialdemokratų pirmininkas.

Rado laiko G. Landsbergiui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis G. Landsbergis DELFI patvirtino antradienį Seime susitikęs su S. Skverneliu pakalbėti „ilgesniam laikui“. Susitikimo metu kalbėtasi apie konservatorių Seime siūlomą steigti naują inovacijų komisiją

G. Landsbergis sakė, kad jo susitikimai su S. Skverneliu nėra periodiniai.

Kaip G. Landsbergis vertina S. Skvernelio pareiškimą, kad artimiausiu metu neplanuoja susitikti su G. Palucku?

„Man keisčiau skamba pirmadienį DELFI konferencijoje pasakyta G. Palucko frazė, kad jie nepalaikys Darbo kodekso, urėdijų reformos, kad paramos Vyriausybei gali tekti ieškoti pas konservatorius. Man tai keistas signalas – įsivaizduoju, kad tai ir gali įžiebti liepsnas, apie kurias visi kalba. Tad, jei svarbiausios reformos nesulaukia palaikymo ir paramos, ar dar yra palaikymas, ar valdančioji dauguma ir Vyriausybė funkcionuoja?“, – klausia G. Landsbergis.

G. Landsbergio nuomone, jei G. Paluckas laikysis įsikabinęs į savo formuluotes, nepalaikys reformų, su koalicija visko gali būti.

Reaguodamas į antradienį įvykusį S. Skvernelio susitikimą su V. Landsbergiu, G. Paluckas prisiminė anksčiau premjerui draugiškai pataręs daugiau paramos ieškoti koalicijos viduje, o ne išorėje.

A. Sysas: premjeras praleido progą patylėti

Socialdemokratų vicepirmininkas Algirdas Sysas sako nežinantis viso konteksto, bet, jo nuomone, premjerui tai buvo proga patylėti, bet ja nepasinaudojo.

„Buvo proga patylėti šituo klausimu“, – sako politikas.

„Aš manau, kad vis tiek reikės gyventi ir dirbti. Ko moko žydai savo vaikus? Sako: kai lipi į viršų, kartais pakelk akis ir pasisveikink su tais, kurie lipa į apačią. Nes reikės ir pačiam leistis. Mes, kai lipame į viršų, užmirštame žemiau stovinčius. Man keista ir juokinga, bet nedarau iš to problemos“, – priduria A. Sysas.

Politikas teigia, kad trečiadienį bus bendras socialdemokratų bei Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos susitikimas, tad G. Paluckas su S. Skverneliu neišvengiamai susitiks.

Koks gali būti premjero akibrokšto tikslas? „Aš nežinau, mūsų premjeras turi humoro jausmą, bet aplinkiniai ne visada juodąjį humorą supranta“, – svarsto politikas.

„Tiesiog be reikalo demonstruojama galia“, – reziumuoja A. Sysas.

S. Skvernelis: kai G. Paluckas grįš į realybę, tada ir kalbėsimės

Premjeras S. Skvernelis antradienį pareiškė artimiausiu metu neketinantis susitikti su naujai išrinktu Socialdemokratų partijos pirmininku G. Palucku ir paragino pastarąjį grįžti į realybę.

Saulius Skvernelis

„Reikia susivokti naujajam pirmininkui – kuo jis tapo. Suprantu didžiulį džiaugsmą pagaliau laimėjus renkamas pareigas, bet tai socdemų partijos vidaus reikalas. Nacionaliniu mastu nieko neįvyko. Tai yra ne Seimo rinkimai, nors pagal išrinkto pirmininko retoriką atrodo, kad įvyko nauji Seimo rinkimai, susiformavo dauguma, socialdemokratai gavo daugumą rinkėjų. Turbūt reikia grįžti į realybę“, – interviu LRT radijui antradienį sakė premjeras S. Skvernelis.

Anot jo, koalicijos partnerių socialdemokratų naujojo lyderio G. Palucko retorika turėtų keistis, reikėtų vengti kelti naujų sąlygų „valstiečiams“.

„Reikia grįžti į realybę, kada sugrįš, tada galėsime ir kalbėtis“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Anot S. Skvernelio, Vilniaus vicemeras G. Paluckas iki šiol partijoje neužėmė jokių pareigų, tad mažai dalyvavo ir derybų dėl valdančiosios koalicijos procesuose.

„Kalbant apie koalicijos sutartį (man teko dalyvauti derybose), ką susiderėjo, tą ir turi“, – pabrėžė ministras pirmininkas.

Anot jo, pokalbiai su dabartine socialdemokratų vadovybe ir frakcija Seime vyksta nuolat, tad priekaištai dėl koalicijos partnerių ignoravimo – nepagrįsti.

Vėliau žurnalistams Seime premjeras sakė, kad su G. Palucku susitikti bus galima, kai jis oficialiai taps partijos pirmininku, bus suformuota nauja vadovybė, o ši suformuos partijos poziciją, jei kels papildomas sąlygas „valstiečiams“.

„Kai pirmininkas su savo partija ir frakcija išsiaiškins, ko nori, tai tada gal ir bus verta susitikti, dabar gal dar anksti. Pirmiausia turėtų, manau, socdemai tarpusavyje išsiaiškinti, ko jie nori, kokias pretenzijas, sąlygas kelia, tada ir kalbėsime“, – sakė S. Skvernelis.

„Pirmiausia jis turi patapti partijos pirmininku; bus suvažiavimas, taps pirmininku, susiformuos partijos vadovybė, tada jie, matyt, priims vieną ar kitą poziciją dėl bendradarbiavimo, atsakomybės sričių, nors, manau, kad socdemams atsakomybės sritys labai stiprios deleguotos, – teisingumo, užsienio, ūkio sritys labai svarbios. Tiesiog reikia žinoti labai aiškiai, kad suformuluotų tuos pageidavimus“, – kalbėjo premjeras.

Savaitgalį naujuoju Socialdemokratų partijos pirmininku išrinktas G. Paluckas pareiškė jau pirmadienį ketinąs susitikti su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiais ir aptarti tolesnio bendradarbiavimo sąlygas. Tačiau toks susitikimas neįvyko, o S. Skvernelis antradienį pareiškė, kad artimiausiu metu neplanuoja susitikti su juo.

„Pirmadienį kalbėsiuosi su premjeru, mes apžvelgsime visą spektrą kausimų: ne tik koalicijos sutartį, kas yra svarbu, bet taip pat ir mūsų, socialdemokratų, politinius prioritetus koalicijoje bei tiesiog bendravimo santykius. Nors koalicijoje esame maži, norėtume lygiaverčių santykių priimant sprendimus ir svarstant projektus, kad nereikėtų bėgti iš paskos ir komentuoti viešumoje to, kas dar neturi jokio racionalaus pagrindo, ir dėl ko koalicijoje dar nėra sutarta“, – sekmadienį iškart po pergalės pirmininko rinkimuose žurnalistams sakė G. Paluckas.

Jis taip pat vardijo bendradarbiavimo koalicijoje sąlygas: „Tai yra dvi sąlygos: mūsų, kaip socialdemokratų, politiniai prioritetai kalbant apie Vyriausybės darbotvarkę, programą ir priemonių planą, antras dalykas, – santykiai, bendravimo formatas."