Šią savaitę Seimas po svarstymo nepritarė grupės parlamentarų inicijuotam projektui, kuriuo būtų keičiama VTEK sudarymo tvarka. Už projektą balsavo 43 Seimo nariai, prieš buvo keturi, susilaikė 42 parlamentarai. Nuspręsta projektą grąžinti iš naujo svarstyti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui.

Komitetas siūlė nustatyti tokią VTEK sudarymo tvarką: po vieną kandidatą teiktų prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, du kandidatus – Lietuvos teisininkų draugija. Taip pat siūlyta, kad VTEK narys darbo komisijoje laikotarpiu turėtų sustabdyti narystę politinėje partijoje, jei jos narys būtų.

Tačiau tokia pertvarka susilaukė parlamentarų kritikos, kai kurie Seimo nariai stebėjosi teikėjų siekiu depolitizuoti komisiją, kai teisė ją sudaryti paliekama visiems trims valstybės vadovams.

„Pradinė mintis buvo, kad šita įstaiga turėtų būti turinčių visuomenėje pasitikėjimą teisininkų institucija, kurią žmonės galėtų priimti kaip autoritetą. Deja, dabar mes lyg ir su lozungu depolitizavimo šitos institucijos sukuriame visiškai politizuotą struktūrą. Kas iš mūsų pasakys, kad prezidentas, ar Seimo pirmininkas, ar ministras pirmininkas nėra politikai?“ – retoriškai klausė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Jo frakcijos kolega Kęstutis Masiulis sakė, kad nustačius tokią VTEK sudarymo tvarką „visą laiką bus politinė dedamoji“.

„Dabartinis ministras pirmininkas sudarinės komisiją, kurią paveldės kitos kadencijos parlamentas, ir vėl bus nepatenkintas, vėl ieškos galimybių, kaip sudaryti. Visą laiką bus politinė dedamoji. Antras dalykas, kas yra blogai, tai yra suprantama kaip nuolatinai veikiantis, nuolatinis darbas. Atlyginimai nėra tiek solidūs, kad normalūs, autoritetingi, rimtai gyvenime įsitvirtinę žmonės ten veržtųsi. Jūs sunkiai solidų žmogų, kuris rimtai gyvenime įsitvirtinęs, pasiųsite į nuolatines pareigas, jis ten neis dirbti. Ten ir bus tokių besiblaškančių, savęs dar beieškančių, savęs neatradusių žmonių buveinė. Tikrai tokių nereikia“, – kalbėjo K.Masiulis.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė savo ruožtu sakė nesuprantanti kolegų nuogąstavimų.

„Pateikti pasiūlymai įneša labai daug priemonių, kurios užtikrins didesnį VTEK skaidrumą ir atvirumą visuomenėje. Visų pirma mes turime atskirąją nuomonę, kuri tiesiog galės būti vėliau viešai skelbiama. Atvirumas visuomenei bus užtikrinamas ir per vardinį balsavimą. Manau, kad tie privalumai, kurie atsiranda VTEK reformoje, iš tikrųjų skatins ir mūsų pačių, ir kartu mūsų piliečių pasitikėjimą VTEK ir tikrai būtų labai negražu, ką mes išgirdome, VTEK išvadintą jaunų jaunikaičių organizacija“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Pirminiame Seimui pateiktame projekte VTEK siūlyta pertvarkyti panaikinant šiuo metu galiojančią teisę Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovui deleguoti vieną VTEK narį. Vietoj to vieną narį į etikos sargus būtų patikėta teikti tarptautinės antikorupcinės organizacijos „Transparency international“ Lietuvos skyriui (TILS).

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos reformos teikėjai sakė taip siekiantys mažinti neskaidrias politikų įtakas institucijos sprendimams. Šias pataisas teikė „valstiečiai“ Rima Baškienė, Povilas Urbšys, Saulius Skvernelis, Agnė Širinskienė, Arvydas Nekrošius ir konservatorius Tadas Langaitis.

VTEK sudėtį tvirtina Seimas.