"Seimo plenariniame posėdyje buvo svaidymosi visokiais kaltinimais. Jeigu jie turi pagrindo, tai mes negalime nereaguoti. NSGK pirmininko Vytauto Bako paklausiau, ar mes neturėtume reaguoti ir pabandyti tai, kas būtina, pakelti, kas yra dar nestudijuota, kad ir VSD. Sutarėme, bet kol kas nieko konkretaus, tik iš esmės: jeigu ką nors reikia ištirti, reikia ištirti. Mums reikėtų, kad VSD padėtų suformuluoti tikslesnę užduotį", - trečiadienį žurnalistams Seime sakė V. Pranckietis.

Pagalvoti apie galimą naują tyrimą parlamento vadovą paskatino Seimo plenariniame posėdyje, svarstant M. Basčio veiklą, užvirusios aistros tarp konservatorių ir socialdemokratų. Kai kurie diskusijoje dalyvavę konservatoriai ragino neapsiriboti vien M. Basčiu, bet siūlė pasidomėti plačiau, pavyzdžiui, socialdemokratų partijos ryšiais.

Tuo tarpu socialdemokratų atstovai nepagailėjo kritikos dėl energetinių reikalų konservatoriams.

Seimas antradienį patvirtino parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadą, kad M. Bastys veikė prieš Lietuvos valstybės interesus, o jo ryšiai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Šių išvadų neparėmė Socialdemokratų partijos frakcijos nariai.

Seimo narys M. Bastys neigia NSGK išvadose jam inkriminuojamus kaltinimus, tvirtindamas, kad neveikė prieš Lietuvos valstybę, neišdavė Lietuvos, nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui ir nesulaužė priesaikos Lietuvos Respublikai. Jis tvirtino, kad apgins savo teises, savo garbę ir orumą teisme. M. Bastys teigė, kad jo sąžinė švari ir jis sutinka atlikti tyrimą poligrafu.