„Kuo neabejojau ir pradžioje, dėl to ir siūliau M. Basčiui, kad pasitraukti reikėtų galbūt iš karto ir nebereikėtų gilinti tos problemos. Ir manau, kad mūsų koalicijos partnerių (socialdemokratų – ELTA) reputacija būtų buvusi nuo to tiktai daug aiškesnė. Bet M. Bastys aiškiai pasakė, kad kreipsis į teismą, ieškos tiesos. Matyt, ieškos savo tiesos. Man jau teko Šakiuose būti ir jau sakiau, kad gali tekti rinkti naują Seimo narį“, – trečiadienį „Žinių radijui“ kalbėjo V. Pranckietis.

Seimas antradienį patvirtino parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadą, kad M. Bastys veikė prieš Lietuvos valstybės interesus, o jo ryšiai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Savo ruožtu Socialdemokratų frakcijos nariai balsavo prieš išvadą arba susilaikė.

„Išvados labai argumentuotos, aiškios, todėl ir buvo patvirtintos. Mano supratimu, frakcija (socialdemokratų – ELTA) turėjo galimybę pasirūpinti savo partijos reputacija, autoritetu labiau, nei tai įvyko. Socialdemokratai rūpinasi savo frakcijos dydžiu“, – pastebėjo Seimo Pirmininkas, kuris neatmetė galimybės, kad bus ir toliau tiriami įtariami M. Basčio ryšiai su rusų kompanija „Rosatom“ ir kitais Rusijos atstovais, siekiant nustatyti galimą tų ryšių įtaką Socialdemokratų frakcijai.

„Prašysiu Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės, kad jie mums padėtų išsiaiškinti kryptis, kuriomis turėtume eiti. Nenorėtume įklimpti į didelius istorinius tyrimus. Bet jeigu yra tokios problemos, negalime nusišalinti, ir manau, kad tą tyrimą teks gilinti“, – sakė V. Pranckietis.

Vis dėlto parlamento vadovas neįžvelgia rimtos grėsmės valdančiajai koalicijai. Pasak V. Pranckiečio, jo atstovaujama valdančioji Lietuvos valstiečių-žaliųjų frakcija (LVŽS) ir socialdemokratai neturi priežasčių nesutarti kitais klausimais.

Kaip jau skelbta, po NSGK išvados, kurią antradienį patvirtino Seimas, M. Basčio klausimą toliau nagrinės laikinai savo veiklą sustabdžiusi apkaltos komisija. Parlamentas jau pavedė komisijai tyrimą atlikti ir išvadą parengti iki gegužės 15 d.

Seimo narys M. Bastys neigia NSGK išvadose jam inkriminuojamus kaltinimus, tvirtindamas, kad neveikė prieš Lietuvos valstybę, neišdavė Lietuvos, nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui ir nesulaužė priesaikos Lietuvos Respublikai. Jis tvirtino, kad apgins savo teises, savo garbę ir orumą teisme. M. Bastys teigė, kad jo sąžinė švari ir jis sutinka atlikti tyrimą poligrafu.