„Pirmajame mūsų pokalbyje su ponu M. Basčiu sakiau, kad reikia apsispręsti ir iš karto pasitraukti iš Seimo. Praėjo daug laiko, ir dabar galiu pakartoti tą patį“, – ketvirtadienį vakare Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Parlamento vadovo nuomone, jeigu jis liktų Seimo nariu, nukentėtų Seimo reputacija.

„Mes visada darome žalą tokiais atvejais, žalą daro atskiri Seimo nariai, bet kenčia visas Seimas, o apkaltos procedūra ilgai užsitęsia. Jeigu galėtume paprašyti padėti mandatą, tai tiesiog galėčiau pasidžiaugti, kad žmogus bent vieną veiksmą gali padaryti garbingai“, – sakė V. Pranckietis.

Parlamento pirmininkas sakė, kad M. Bastys ketina įrodyti savo tiesą teisme. „Jo planai nuo pat pradžių buvo tokie, kad jis sakė, kad ginsis visomis išgalėmis ir bandys įrodyti savo tiesą teisme ir visur kur tik įmanoma“, – sakė V. Pranckietis.

Kaip ELTA jau skelbė, M. Bastys kreipėsi į generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu pagal nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso (BK) 118 straipsnyje, požymius.

„Šiandien kreipiausi į Generalinę prokuratūrą, nes esu apkaltintas sunkiu nusikaltimu – valstybės išdavimu. Esame teisinė, demokratinė valstybė. Manau, kad tik teismas gali konstatuoti, ar esu atlikęs tokius BK 118 straipsnyje numatytus veiksmus“, – sakė jis Eltai.

Parlamentinį tyrimą atlikęs NSGK nustatė, kad Seimo narys Mindaugas Bastys, palaikydamas nuolatinius ryšius su „Rosatom“ ir kitais Rusijos atstovais, veikė prieš Lietuvos valstybės interesus, jo ryšiai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.