Kaip žinoma, generalinis prokuroras ketvirtadienį kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Gintaro Steponavičiaus teisinę neliečiamybę.

Įtaria, kad G. Steponavičius tarėsi dėl lėšų su „MG Baltc“ koncerno atstovu, kuriomis:

- buvo neteisėtai finansuojamas Liberalų sąjūdis;

- finansuota G. Steponavičiaus rinkimų kampanija;

- per viešąją įstaigą „Laisvės studijų centras";

- per Gintaro Steponavičiaus paramos fondą;

- įtariama, kad G. Steponavičius balsavo dėl „MG Baltic“ naudingų teisės aktų.

Po šios žinios R. Šimašius socialiniame tinkle paviešino, kad kai teko perimti Liberalų sąjūdžio vairą, jis pasiryžo srėbti buvusios vadovybės užvirtą košę, kol degėsiai bus išgramdyti. Vilniaus meras teigia ketinantis daryti tai ir toliau.

„Man nėra žinomi jokie faktai apie nelegalų partijos finansavimą. Per pastaruosius metus partijoje buvo atlikti du nepriklausomi auditai: finansinis ir skaidrumo auditas. Ir mes neradome jokių duomenų, kad partija galėjo būti finansuojama neteisėtai. Liberaluose esu todėl, kad tikiu liberalizmo idėjomis. Kiek reikės, tiek ir kovosiu", - pareiškė R. Šimašius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas sako, kad G. Steponavičius neturėtų dangstytis Seimo nario imunitetu.

„Jei G. Steponavičius bandytų dangstytis teisiniu imunitetu ir Seimo nario mandatu, pozicija būtų vienareikšmė, kad jis turi atsisakyti mandato. Kadangi to dangstymosi nėra, jis pats kreipėsi į Seimo pirmininką, kad kuo greičiau būtų išspręstas imuniteto klausimas, kad būtų atimtas imunitetas, kad būtų galima teisiškai nagrinėti, linkiu Seimo nariams ir Seimo vadovybei taip ir padaryti", - Seime surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje sakė politikas.

Jis keletą kartų pabrėžė, kad Liberalų sąjūdžiui, kaip partijai, įtarimai nepareikšti, ir kad „kažkokie pinigai, kurių turėjo nebūti, partijos nėra pasiekę, neturėjo pasiekti ir nepasiekė".

R. Šimašius Seime teigė, kad nuo tada, kai Lietuvoje buvo uždraustas juridinių asmenų finansavimas, partija jokio neteisėto finansavimo iš juridinių asmenų negavo.

„Tai visiškai aišku. Kitaip ir būti negali", - teigia R. Šimašius.

- Prokurorai sako kitaip?

- Tai šitoje vietoje aš nežinau, ar tai nesusipratimas kažkoks kalboje išryškėjęs, ar dar kas, bet aš išsitraukiau Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapio medžiagą, ją peržiūrėjau, peržiūrėjau popierius, tai jokio juridinio asmens jokie pinigai partijos nėra pasiekę. Nes tai neleidžiama pagal įstatymą.

- Tai galėjo būti įvykdyta per tarpininkus, mere?

- Šiuo atveju turiu pasakyti, kad kai po gegužės 12 d. teko imtis partijos vairo, srėbti kai kuriuos dalykus, kurie metė tą šešėlį, labai aiškiai suprantu, kad turėjome išsinagrinėti visą situaciją, kas buvo partijoje ir kaip atrodė finansavimas. Iki tol neturėjau jokios informacijos, kad būtų kažkoks neteisėtas finansavimas, po papildomų nepriklausomų auditų (po privalomų, dar užsakėme papildomus), galiu dar tvirčiau teigti, kad jokio neteisėto finansavimo nebuvo.

- Ir 2012 m. taip pat? Esate tikras?

- Šiuo atveju nuo tada, kai buvo uždrausta finansuoti juridiniams asmenims, jokie juridinių asmenų pinigai, jokio asmens partijos nepasiekė.

- Bet jie galėjo ateiti per fizinius asmenis.

- Žinote, spekuliacijų gali būti kuo įvairiausių. Aš šiuo atveju galiu pasakyti labai aiškiai, kad juridiniai asmenys į partijos sąskaitą jokių pinigų nepervedė, jokių duomenų apie pinigus, mokamus grynais ar negrynais, per fizinius ar ne per fizinius asmenis, neturiu. Auditai buvo atlikti dar pakartotini, jokių duomenų neturiu.

- Ar jaučiatės kontroliuojantis situaciją partijoje?Ar žinote, kas joje dedasi?

- Nuo to laiko, kai tapau partijos pirmininku ,taip, iki praeitų metų gegužės mėnesio, be abejo, ne. Bet išsinagrinėjau situaciją, kas buvo iki tol laiko ir neteisėtų pinigų į jokias sąskaitas nebuvo pervesta.

- Norėtume pacituoti Generalinės prokuratūros pranešimą: „G. Steponavičius tarėsi dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuojama G. Steponavičiaus atstovaujama politinė partija". Jūsų kalbėjimas visiškai neatitinka Generalinės prokuratūros teiginių.

- Aš nežinau, kas dėl ko tarėsi, bet galiu pasakyti viena, kad partija nei siekė, nei siekia gauti neteisėtų pinigų ir tokių pinigų, galiu garantuoti, jų nėra. Ar jų nebuvo iki tol? Atlikome visas įmanomas procedūras, visus įmanomus patikrinimus, neturime duomenų, kad tokie neteisėti pinigai būtų pasiekę partiją.

- Bet jūs buvote teisingumo ministras. Kodėl jūsų teiginiai ir prokuratūros taip skiriasi?

- Tiesą sakant man labai sunku per žiniasklaidą pateiktus teiginius komentuoti, galbūt kažkas kažką kažkaip suinterpretavo, bet aš galiu pasakyti apie faktus labai aiškiai: jokie neteisėti pinigai partijos nepasiekė nuo to laiko, kai uždrausta juridiniams asmenims finansuoti partijas. Jokie juridinių asmenų pinigai partijos nepasiekė, partijos veikla taip nebuvo finansuojama.

- Ar aiškinotės, ar partija negavo aukų iš asmenų, susijusių su „MG Baltic"?

- Aiškinomės, tai buvo beveik prieš metus, kai buvo didžioji aktualija, perkratėm viską, tokių duomenų neturim. Beje, kreipėmės į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad dar kartą viską peržiūrėtų r įvertintų, bet tokių duomenų neturime, nors labai kruopščiai ieškojome.

- Tai ar jūs kvestionuojate generalinio prokuroro kreipimesi išsakytus teiginius?

- Ne, kol kas nekvestionuoju nieko, aš manau, kad yra teisinės procedūros, kurias reikia atlikti, kad būtų galima nustatyti, kas yra tiesa. Prokurorų jokių teiginių nekvestionuoju, galiausiai, aš jų originaliai nemačiau, mačiau žiniasklaidoje, aišku, laukiame teisinių procedūrų.

- Kaip jums atrodo, ar G. Steponavičiui reiškiami įtarimai rodo, kad įtarimai gali būti pareikšti ir partijai?

- Tai yra spekuliacija. Dar kartą galiu patvirtinti, kad įtarimai nėra pareikšti, nemanau, kad yra pagrindo, nei kažkokie pinigai yra partiją pasiekę. Tokia yra situacija, už tuos žodžius galiu atsakyti.

- Ar Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai balsavo už tam tikrus „MG Baltic" palankius įstatymus?

- Žinote, tas klausimas... Kaip pasakyti. Jeigu alkoholio akcizo apmokestinimas ir neapmokestinimas gali privesti, kad kažkam naudingas, jeigu kažkur per trečius ratus, kažkas kažkam naudinga, aišku, aš nežinau, kas kaip suveda, kas kam naudinga. Galiu pasakyti, kad pats visą laiką balsuodavau pagal sąžinę ir įsitikinimus ir, manau, kad Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai taip darė. Nemačiau jokių ženklų, kad būtų daroma įtaka.

- Kaip vertinate Gabrieliaus Landsbergio pareiškimą, kad liberalų partija yra korumpuota ir kad jie nori peržiūrėti savo santykius su jumis?

- Vertinu blogai, trumpai sakant. Ponas G. Landsbergis pats buvo STT apklausiamas apie jo pokalbius su R. Kurlianskiu. Nežinau, kiek žinau jis ten aptarinėjo politines aktualijas. Galbūt iš tų pokalbių jis susidarė kiek iškreiptą vaizdą apie politinę sistemą. Bet man tai panašu, iš to pareiškimo, kad jis apkaltino visą eilę žmonių, įskaitant ir mane, kad mes arba turime butus Nidoje, arba esame sistemiškai korumpuoti. Tai aš manau, kad tai yra kaip minimum, neapdairus pasakymas, kaip maksimum, melas arba šmeižtas. Aš manau, kad tas stilius kišti rankas į mėšlą ir drabstyti visus aplinkui yra nederamas politikui.

DELFI primena, kad teisėsauga šiuo metu atlieka tyrimą, kuriame buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmęs 106 tūkst. eurų kyšį.

E. Masiulio gynybos versija, kad iš tiesų iš R. Kurlianskio jis skolinosi 90 tūkst. eurų ir dar 16 tūkst. eurų buvo savi. Namuose per kratą iš viso pas E. Masiulį rasta 250 tūkst. eurų.

Teisėsauga taip pat įtaria, kad buvusiam Darbo partijos pirmininko pavaduotojui Vytautui Gapšiui buvo pasiūlytas 25 tūkst. eurų kyšis, kuris turėjo būti suteiktas nuolaidomis transliuojant Darbo partijos politinę reklamą LNK televizijoje bei suteikiant paramą viešajai įstaigai.

Be kita ko, manoma, kad R. Kurlianskis esą bandė paveikti V. Gapšį, kad šis darytų įtaką partijos frakcijai Seime svarstant klausimą dėl Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės skyrimo generaline prokurore.

Iš Liberalų sąjūdžio byloje figūruoja G. Steponavičius ir Šarūnas Gustainis, kurie abu buvo specialieji liudytojai. Kadangi pirmasis politikas yra Seimo narys, norint pateikti jam įtarimus, būtina panaikinti teisinę neliečiamybę.

Neoficialiais duomenimis, Š. Gustainio statusas irgi turėtų keistis.