Ar iš tikrųjų dabartinė socialdemokratų ir „valstiečių“ valdančioji koalicija – pasmerkta žlugti? Ar jos ateitis priklauso nuo to, kas po partijos pirmininko rinkimų nuo gegužės pradžios vadovaus socialdemokratams? Ar valdantieji „valstiečiai“ išliks Seime vieningi ir jų frakcija neskils, pasidalydama į S. Skvernelio ir Ramūno Karbauskio šalininkus? Šiuos klausimus kėlė LRT.lt kalbinti politikai ir politologai, kalbėdami apie valdančiosios koalicijos ateitį.

Socialdemokratams situacija – itin patogi?

Kandidatai į socialdemokratų pirmininko postą – Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas ir ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius – ne kartą užsiminė, kad dabartinė valdančiosios koalicijos sutartis juos ne itin tenkina.

Atsakydamas į tokius pasvarstymus, S. Skvernelis šią savaitę pareiškė, kad, prieš sudarant naują koalicijos sutartį, šiuo metu galiojanti sutartis turėtų būti nutraukta. Ar neatsitiktų taip, kad, nutraukus koalicinę sutartį, premjeras išsivestų iš Seimo „valstiečių“ frakcijos savo šalininkus ir naują koaliciją sudarytų su konservatoriais – be socialdemokratų?

„Komentuodamas kandidatų į Socialdemokratų partijos pirmininkus požiūrį į šiuo metu galiojančią koalicijos sutartį ir jos keitimo galimybes, premjeras išreiškė savo asmeninį vertinimą, kad, norint keisti valdančiosios koalicijos sutartį šiandien, galiojanti sutartis tikriausiai turėtų būti nutraukta. Nieko daugiau ar nieko papildomo premjeras neturėjo omenyje. Tai tėra asmeninis premjero požiūris ir vertinimas – be jokių užuominų ar užuolankų“, – perdavė LRT.lt S. Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Konservatorių lyderis Seimo narys Gabrielius Landsbergis, pastaruoju metu ne kartą už uždarų durų bendravęs su S. Skverneliu, neatmetė galimybės naujai valdančiajai daugumai susiformuoti: „Visaip gali būti. Matau panašų vaizdą, koks buvo po Seimo rinkimų – S. Skvernelis nori reformų, bet nežino, ar joms bus pritarta Seime. Tuo metu R. Karbauskis pareiškia, kad situacija valdančiojoje koalicijoje nesikeis, pusketvirtų metų „valstiečiai“ dirbs su socialdemokratais. Vadinasi, pastarieji, atsiremdami į tokią „valstiečių“ lyderio poziciją, galės S. Skverneliui laužyti rankas. Juk ir po rinkimų R. Karbauskis pasirinko derėtis ne su konservatoriais, bet su socialdemokratais, o dabar jis tik dar kartą patvirtino tokią savo nuostatą.“

G. Landsbergis teigė manąs, kad socialdemokratai, jausdami R. Karbauskio nusiteikimą su jais dirbti iki Seimo kadencijos pabaigos, galėtų ateityje prašyti daugiau valdžios postų. Konservatorių lyderis neatmetė galimybės, kad po partijos pirmininko rinkimų socialdemokratai gali prisiminti savo planus vadovauti Socialinių reikalų ir darbo ministerijai.

„Aš socialdemokratų vietoj taip ir daryčiau – laužyčiau (dėl valdžios postų – LRT.lt) Skverneliui rankas. Deja, jo situacija šiuo metu blogiausia, nes R. Karbauskis, pareikšdamas, kad ir toliau dirbs su socialdemokratais, nepasiliko jokios veikimo laisvės, taip suteikdamas socialdemokratams galimybes reikalauti iš S. Skvernelio vis daugiau ir daugiau valdžios“, – svarstė G. Landsbergis.

Konservatoriai į valdžią dar nesiruošia?

Kaip elgtųsi konservatoriai, jei valdančiųjų „valstiečių“ frakcija Seime suskiltų, o paskui S. Skvernelį išeitų bent dvidešimt jos narių ir suformuotų naują frakciją? Ar tokiu atveju opozicijoje esantys konservatoriai ryžtųsi su S. Skverneliu sudaryti naują valdančiąją daugumą?

Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis

„Kol kas tokia galimybė – tik teorinė. Labiausiai „valstiečių“ frakcijos pamatai drebėjo per Gretos skandalą. Šiuo metu jie suradę bendro veikimo būdą. Jei kas ir galėtų suskaldyti „valstiečių“ frakciją, tai – naujų įstatymų projektai. Tarkim, Šiaulių universiteto uždarymo ar kiti. Mes paremsime tuos įstatymų ar jų pataisų projektus, kurie numatyti mūsų partijos programoje. O apie galimybę formuoti naują valdančiąją koaliciją kol kas kalbėti neturiu realaus pagrindo“, – teigė G. Landsbergis.

Jis patikino, kad konservatoriai tikrai parems urėdijų ir universitetų reformas bei valstybės valdymo pertvarką. Tačiau esą ne todėl, kad siektų paremti S. Skvernelį ar R. Karbauskį, o todėl, kad tokia partijos nuostata.

Socialdemokratai iš valdžios nesitrauks?

Vertindamas savo jaunųjų kolegų G. Palucko ir M. Sinkevičiaus kalbas, esą po partijos pirmininko rinkimų galėtų būti peržiūrėta dabartinė valdančiosios koalicijos sutartis su „valstiečiais“, kadenciją socialdemokratų pirmininko poste baigiantis Seimo narys Algirdas Butkevičius teigė manąs, kad tai – rinkiminiai abiejų kandidatų lozungai.

„R. Karbauskio žodžiai, kad iki Seimo kadencijos pabaigos dirbsime kartu, yra tiesa“, – patikino A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Jam antrino ir ilgametė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė, neseniai išrinkta Seimo vicepirmininke, Irena Šiaulienė, dalyvavusi derybose su „valstiečiais“ dėl koalicijos sudarymo: „Mūsų jaunieji lyderiai, siekdami populiarumo, gali tai (galimybę peržiūrėti koalicinę sutartį – LRT.lt) deklaruoti. Kaip žinome, pažadai nieko nekainuoja arba kainuoja kur kas mažiau, nei nedidelės dovanos.“

I. Šiaulienė taip pat priminė, kad, jeigu naujas partijos pirmininkas ir užsimotų peržiūrėti koalicinę sutartį su „valstiečiais“, jam tektų gauti partijos tarybos pritarimą.

Lauks, kol „valstiečiai“ išsiaiškins tarpusavio santykius

Dėl galimybės valdančiąją koaliciją sudaryti su S. Skvernelio sekėjais „valstiečių“ frakcijoje ir konservatoriais Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ir partijos vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas neturėjo konkrečių atsakymų: „Tegul pirmiausia „valstiečiai“ išsiburbuliuoja, išsiaiškina tarpusavio santykius. Šiuo metu absoliučiai neaišku, kas atsidurs S. Skvernelio pusėje. Kai kurie žmonės iš „valstiečių“ frakcijos Seime iki šiol dar žodžio nėra pratarę. Tai, kad man S. Skvernelis labiau patinka nei R. Karbauskis, dar nereiškia, jog galimi premjero sekėjai priimtini liberalams. Jei G. Landsbergis aktyviai dalyvauja koalicijos dezintegravime, tai liberalai su tuo neturi nieko bendro.“

Svarstydamas, kodėl pastaruoju metu vėl suaktyvėjo S. Skvernelio ir G. Landsbergio susitikimai, E. Gentvilas teigė manąs, kad, matyt, konservatorių lyderis siekia išryškinti didėjančią takoskyrą tarp „valstiečių“ – R. Karbauskio ir S. Skvernelio šalininkų.

G. Palucko ir M. Sinkevičiaus kalbas, esą galėtų būti peržiūrėta valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“ sutartis, Seimo liberalų vadovas vertino kaip priešrinkiminius pažadus.

„Kalbas, kad liberalai ruošiasi dalyvauti galimai naujoje valdančioje koalicijoje, norėčiau įvertinti Šiaurės Lietuvoje dažnai girdimu posakiu: „Ko tau ten reikia? Ar į Kuldigą (miestelis Latvijoje – LRT.lt) šunšūdžių grūst?“ – šmaikštavo E. Gentvilas.

Virš Lietuvos politinės padangės suspindės vaivorykštė?

„Kai politikos nėra, o yra tik vadyba, tai ir susidaro tokia situacija – visi tik dėlioja savo ateities planus. Pavyzdžiui, S. Skvernelis galvoja apie būsimus prezidento rinkimus. G. Landsbergis siekia įsitvirtinti kaip opozicijos lyderis ir nuolat kalti valdančiuosius per silpnąsias vietas. Tos vietos yra dvi – socialdemokratai ir R. Karbauskis. Ar silpnąja vieta išliks socialdemokratai, pamatysim po to, kai sužinosim, kas bus išrinktas partijos vadovu“, – vertindamas politinę situaciją Lietuvoje, kalbėjo politologas Raimundas Lopata.

Pasak jo, valdančiosios koalicijos ateitis priklausys ir nuo to, kaip savo ateitį suplanuos prezidentė Dalia Grybauskaitė – ar po savo antrosios kadencijos pabaigos 2019 m. liks Lietuvoje, ar išvyks dirbti į užsienį.

Politologas L. Bielinis, savo ruožtu, pastebėjo, kad šiuo metu palankiausias metas veikti ir įsitvirtinti politikoje – premjerui S. Skverneliui: „R. Karbauskis, kaip politikas, šiuo metu ištiktas nokdauno, o G. Landsbergis su savo partija renkasi taškus ten, kur kiti nesugeba to padaryti. Tuo tarpu S. Skvernelis, mano galva, rengia planą, kaip galėtų persigrupuoti politinės jėgos“.

L. Bielinis tvirtino neatmetąs galimybės, kad Lietuvos politiniame gyvenime vis dėlto susidarys vadinamoji „vaivorykštės“ valdančioji koalicija: „ Manyčiau, kad S.Skvernelis laukia, kol jo šalininkai Seimo „valstiečių“ frakcijoje susigrupuos, įgis jėgos, ir tuomet jis naują koaliciją formuos su atsinaujinusiais socialdemokratais ir konservatoriais. Kiek žinau, su liberalais S. Skverneliui sunkiai sekasi bendrauti. Tik norėčiau pabrėžti, kad tai – mano asmeninės įžvalgos.“