„Yra parengtas detalusis planas, kuris bus pateiktas tvirtinti. Taip pat yra atlikti parko tvarkymo pasiūlymai: visuomenei prieinama erdvė su amfiteatru, su pakėlėju į kalną, su vieta pasėdėti, su kavine“, - BNS sakė Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Savivaldybės nurodo, kad sklypo V. Mykolaičio-Putino g. 5 planas parengtas siekiant „patenkinti viešąjį interesą ir įgyvendinti Tautos namų - daugiafunkcinio kultūros centro projektą“.

Primenama, kad Vilniaus savivaldybės taryba pernai rugsėjį pripažino Taurakalnio teritoriją bei buvusių Profesinių sąjungų rūmų žemės sklypą svarbiais vietos bendruomenei, o dar 2012-aisias priėmė rezoliuciją dėl Tautos namų projekto įgyvendinimo 2018-aisiais minint Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės akto 100-metį.

Profsąjungų rūmus valdančios bankrutuojančios įmonės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius Stasys Poškus trečiadienį pranešė, jog iš Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės bus siekiama prisiteisti daugiau nei 12 mln. eurų. Bendrovės bankroto administratorius teigia, kad valstybės ir savivaldybės tarnautojai galimai nesąžiningai vykdė ir vilkino derybas su investuotojais, priimtais administraciniais sprendimais neleido sutvarkyti ir pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams po gaisro nukentėjusio pastato ir taip padarė įmonei milijoninę žalą, sudarė prielaidas jos bankrotui.

Šiuo metu buvę Profsąjungų rūmai yra parduodami viešose varžytynėse, kuriose kreditoriai nustatė 11,53 mln. eurų pradinę pardavimo kainą.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje neatsirado.