„Patyrus traumą išmokėsime išmoką net jei būtumėte apsvaigęs, pavyzdžiui, išgėręs vyno taurę“, – nurodoma pastarajame greta kitų neva privalumų, kodėl verta rinktis būtent šį pasiūlymą.

Perskaitę privalumus liko lengvai šokiruoti

„Gavome „Lietuvos draudimo“ sutartį pratęsti draudimą savo vienerių metukų amžiaus dukrytei. Perskaitę deklaruojamus privalumus buvome su žmona lengvai šokiruoti. Ar „Lietuvos draudimo“ bendrovės privalumas yra tai, kad draudžia lengvai apsvaigusius nuo alkoholio? Ar mažai turime problemų, kurias padaro apsvaigę nuo alkoholio, kad jau siūloma draustis? Išgėrus taurę vyno ir nusisukus sprandą gausi išmoką?“, – klausimus bėrė E. Baseckas.

Skaitytojo teigimu, draudimo bendrovei derėtų susimąstyti ir atkreipti dėmesį į viešai deklaruojamas vertybes ir ambicijas.

„Šiuo konkrečiu atveju peržengtos visos moralės normos, nes draudimas siūlomas vienerių metukų vaikui ir dominuoja alkoholis. <...>Ar tai reiškia, kad jie išgirdo klientų, vartojančių alkoholį lūkesčius?“, – domėjosi jis.

Neišskiria pasiūlymų nepilnamečiams

Savo ruožtu „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė DELFI sakė, kad šis klientas gavo standartinį „Lietuvos draudimo“ Asmens draudimo pasiūlymą.

„Suprantame ir atsiprašome kliento, kuriam draudimo įvardinta rizika yra neaktuali. Ateityje išskirsime pasiūlymus nepilnamečiams. Tam reikalingas papildomas sistemų programavimas, kad jos automatiškai prieš siųsdamos pasiūlymą atpažintų nepilnametį klientą“, – žadėjo ji.

A. Kazlauskienės teigimu, suaugusiems klientams ši sąlyga gali būti aktuali, kai, pavyzdžiui, apsidraudęs klientas patiria traumą po vakarienės, kurios metu išgėrė taurę vyno.

Taiko nuo 2014 m.

„Anksčiau turėdavome ginčų tarp draudimo bendrovės ir klientų, kuriems žalos atlyginimo procesas atrodė apsunkintas, nes medikai, priėmę nukentėjusįjį, medicininiuose dokumentuose pažymėdavo jo būklę“, – aiškino „Lietuvos draudimo“ atstovė.

Būtent dėlto to esą nuo 2005 m. klientams sudaryta galimybė pasirinkti draudimo apsaugą, kuri galioja ir vartojant alkoholį, o 2014 metais tai buvo įvesta kaip standartinė draudimo liudijimo sąlyga.

„Ši sąlyga jokiu būdu nereiškia, kad draudikas skatina klientus elgtis neatsakingai, čia nekalbama apie nesaikingą alkoholio vartojimą, apie alkoholio vartojimo sukeltas pasekmes“, – sakė pašnekovė.

Įžvelgia 2 problemas

Tuo metu Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis DELFI sakė šioje situacijoje įžvelgiantis dvi problemas – pirma, pasiūlymas dėl kompensavimo apsvaigus pateiktas vaikui, antra, klausimų kelia paraiškos formuluotė.

„Dėl mergaitės, aš suprantu, įvyko klaida. Draudimo rinkoje yra sudaroma 5 milijonai sutarčių per metus, todėl verta įgyvendinti IT sprendimus, kurie atpažintų, kam pasiūlymas siunčiamas. Sakyčiau, tai paprasčiausias nesusipratimas.

Jei kalbėtume apie antrąją problemos dalį, dažniausiai iškildavo visiškai priešingų bėdų – dalis klientų piktindavosi, kad draudikai įrašydavo sąlygą, ypač kelionių draudimuose ir panašiai, kad įvykis nėra draudiminis, kai žmogus yra apsvaigęs nuo alkoholio“, – aiškino pašnekovas.

Svarbus priežastinis ryšys

Jo teigimu, dėl to kartais nutikdavo taip, kad, pavyzdžiui, žmogus išgerdavo šiek tiek alkoholio, patekdavo į avariją kaip keleivis ir negalėdavo gauti kompensacijos už sužalojimus.

„Tas įvykis niekaip nesusijęs priežastiniu ryšiu, kad esate išgėręs, ne dėl to Jums sveikatos sutrikimas nutiko, tačiau medikai, tarkime, užsienyje atlieka tyrimus, nustato, kad buvo vartotas alkoholis ir kildavo ginčai, nes formaliai draudikas turėdavo teisę atsisakyti mokėti išmoką“, – problemą aiškino A. Romanovskis.

Asociacijos teigimu, ši nuostata turėtų išlikti ir draudiminiu įvykiu turėtų būti įvardijama žmogui nutikusi nelaimė, jei tai nėra priežastis to, kad jis buvo sunkiai apgirtęs.

„Tai daugiau kliento apsaugos dalykas, kuris visiškai nesusijęs su tuo, kad skatinama vartoti alkoholį. Paprasčiausiai pateikiamas produktas, kuris maksimaliai apsaugo klientą įvairiose sąlygose“, – sakė jis.

Sieks mažinti alkoholio vartojimo mastą

DELFI primena, kad šiuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai kaip tik svarsto priemones, kuriomis siekiama sumažinti alkoholio vartojimą šalyje.

Sveikatos apsaugos ministerija registravo naują Vyriausybės nutarimo projektą, kurį netrukus ir turėtų svarstyti ministrų kabinetas. Jame taip pat numatyta naujovė – skirti baudas tiems, kurie išsineša alkoholio iš kavinių po 20 val. visomis dienomis iki šeštadienio arba po 15 val. sekmadienį.

Išvadose dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų siūloma atsisakyti idėjos dėl skirtingų alkoholinių gėrimų pardavimo vietų (parduotuvių, alkoholinių gėrimų skyrių, kaimo parduotuvių nespecializuotų skyrių), remiantis alkoholio koncentracija.

Taip pat siūloma pritarti draudimui asmenims iki 20 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti. Tiesa, tokią nuostatą norima patikslinti, kad draudimas nebūtų taikomas asmenims nuo 18 metų, jei alkoholinių gėrimų turėjimas yra tokių asmenų darbo dalis.

Kaip ir anksčiau, siūloma pritarti alkoholinių gėrimų visų reklamos būdų visiškam draudimui, paliekant šiuo metu galiojančias nuostatas, kokia informacija nelaikoma reklama. T. y. gamintojų pavadinimai ir prekių ženklai pateikiami iškabose ar ant transporto, jeigu jie nereguliariai ir netikėtai matomi transliuojamose programose, kai pavadinimų ir prekių ženklų atvaizdai yra šalutiniai, palyginti su transliuojamos ar retransliuojamos programos vaizdais.

Be kita ko, nuostatas siūloma papildyti, kad alkoholio reklama nelaikomi ženklinimo rekvizitai ir kita ženklinimo informacija, pateikiama ant alkoholinio gėrimo pakuočių, gėrimų eksponavimas (pateikimas parduoti), alkoholinio gėrimo kilmės šalis ir kt.

Vyriausybė taip pat siekia labiau trumpinti prekybos alkoholiu laiką. Mažmeninės prekybos vietose būtų draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 val. ir nuo 20 val., o sekmadieniais iki 10 val. ir nuo 15 val.

Nutarimo projektu taip pat siūloma patikslinti, kad prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama masinių renginių metu, kur šie renginiai vyksta, taip pat draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų renginių, dėl kurių yra priimtas atitinkamas savivaldybės tarybos sprendimas, metu.

Galiausiai projekte siūloma padidinti kai kurias dabartines Administracinių nusižengimų kodekse numatytas baudas už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus.