„Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas“, – Konstituciją trečiadienį interviu „Žinių radijui“ citavo V. Pranckietis.

Seimo Pirmininkas interpretuoja, kad įstatymas neprieštarautų konstituciniam reikalavimui, jog dviguba pilietybė būtų suteikiama tik atskirais atvejais.

„Tikriausiai dažnai kalbame apie atskirus atvejus, kalbėdami apie tai, kad didelis būrys negali būti atskiras atvejis. Aš manau, kad kiekvienas atskiras atvejis yra kiekvienas mūsų pilietis, esantis ne čia ir siekiantis įgyti arba susigrąžinti Lietuvos pilietybę“, – sakė V. Pranckietis.

Parlamento vadovo vertinimu, Konstitucijos 13-asis straipsnis, kad Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje, taip pat „įpareigoja globojant išsaugoti jiems galimybę turėti Lietuvos pilietybę“.

„Todėl gal reikės keisti ir požiūrį, neskaičiuojant, kiek žmonių suteikta pilietybė, – atskiri atvejai, jei jų yra jau ketvirtis milijono, tai turbūt ir nebevadintini atskirais. Bet kiekvienam asmeniui, kuris turi tą pilietybę, jam yra atskiras atvejis“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Pasak Seimo Pirmininko, jei bus įvertinta, kad ši priemonė neteisėta ir neteisinga, tuomet liks tik referendumas, bet prieš tai svarbu išbandyti visus būdus. V. Pranckietis mano, kad dėl šio klausimo bus dar kartą atsiklausta Konstitucinio Teismo nuomonės.

Kaip ELTA rašė, parengtame projekte siūloma dvigubą pilietybę išsaugoti asmenims, kurie išvyko iš Lietuvos po Nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. ir įgijo ES arba NATO valstybės pilietybę. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio teigimu, tokia pataisa leistų išlaikyti ryšį su JK esančiais lietuviais, kurie po šalies pasitraukimo iš ES greičiausiai pasirinks JK pilietybę.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad tokios konservatorių parengtos pataisos prieštarauja Konstitucinei doktrinai.