„Tam ir renkamės, posėdis skirtas būtent išvadoms, tai vienintelis darbotvarkės klausimas. Išvadų yra apie 80 lapų“, – BNS sakė NSGK pirmininkas Vytautas Bakas.

Seimas NSGK prieš keletą savaičių pavedė atlikti parlamentinį tyrimą dėl M.Basčio ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais, užkirtusių jam kelią gauti leidimą dirbti su slapta informacija.

Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Komitetas turi atsakyti, ar palaikydamas šiuos ryšius M.Bastys neveikė prieš Lietuvos valstybės interesus, šie ryšiai nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, nustatyti, ar tarpininkaujant Rusijos įmonių, žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnams nebuvo padaryta žala valstybei. Taip pat komitetui pavesta įvertinti, ar turimos medžiagos apie M.Bastį, jo ryšius ir veiklą pakanka pradėti Seimo nario apkaltos procesą.

Išvadų projektą NSGK turi pateikti iki penktadienio, o vėliau jį svarstys ir dėl išvadų balsuos visas parlamentas.

NSGK M.Basčio ryšius aiškintis pavesta opozicinių konservatorių iniciatyva, paskelbus VSD surinktą medžiagą, kurios pagrindu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsisakė parlamentarui išduoti leidimą dirbti su visiškai slapta informacija. Dėl to M. Bastys pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų, suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje.

Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, tačiau apkaltos komisija darbą laikinai sustabdė, kol tyrimą baigs NSGK.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras sprendimą dėl jo patikros apskundė Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai.

Taip pat M. Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Prokuratūra šį prašymą atmetė.