Klausimas trečiadienį bus svarstomas Vyriausybės pasitarime. Iki šiol galiojusi tvarka numatė, kad norinčiųjų persikelti asmenų sąrašas buvo sudaromas iki 2016 m. pabaigos. URM Eltą informavo, kad šį terminą siekiama pratęsti iki 2017 m. gruodžio 31 d. Anot ministerijos, pratęsimo prašoma atsižvelgiant į negerėjančią saugumo padėtį Krymo Autonominėje Respublikoje, Sevastopolio mieste, Donecko ir Luhansko srityse.

Iš viso norą persikelti iš Ukrainos į Lietuvą iki 2016 m. gruodžio 31 d. buvo pareiškę 200 asmenų, iš jų 139 jau perkelti į Lietuvą, o planuoja persikelti dar 18.

Lietuvių kilmės asmenų iš Ukrainos perkėlimo ir integravimo programa buvo pradėta 2015 m. liepą ir pratęsta 2016 m. vasarą, nes diplomatinės atstovybės Ukrainoje vis gaudavo asmenų prašymų dėl perkėlimo. Ukrainoje gyvena apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų ir apie 1,5 tūkst. Lietuvos piliečių.

ELTA primena, kad Rusija Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį užgrobė 2014 m., tų pačių metų kovą abejotinomis aplinkybėmis ir be tarptautinių stebėtojų surengė vietos gyventojų referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos ir šiuo pagrindu inkorporavo teritoriją į Rusijos Federacijos sudėtį. Tarptautinė bendruomenė, įskaitant ES ir NATO šalis, aneksijos nepripažįsta ir Krymą laiko Ukrainos dalimi. Nuo 2014 m. vykstantis ginkluotas separatistinis konfliktas Ukrainos rytinėje dalyje jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.