Kaip žinoma, prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlo nustatyti penkerių metų kadencijas mokyklų vadovams, ir apriboti, kad tas pats asmuo negalėtų skiriamas vadovauti daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad valstiečiai žalieji bei socialdemokratai iš esmės tam pritaria, nors klausimų kyla.

„Reikia padaryti patį mechanizmą, kad tų žmonių, kurie šiandien darbuojasi, socialinės garantijos būtų apsaugotos, turime žiūrėti į patį grafiką, kaip tas pasikeitimas turi įvykti. Nes jeigu viskas įvyks vienu metu, tai gali būti taip, kad 80 proc. mokyklų neturės vadovų. Tai čia irgi ne išeitis", - sako premjeras.

Politikas taip pat teigia, kad mokyklų vadovams reikia kelti darbo užmokestį, kad rastųsi daugiau žmonių, kurie siekia vadovauti mokykloms.

„Jeigu mes galvojame, kad šiandien galime sumotyvuoti direktorius už 500 eurų atlyginimą pasirašyti terminuotą sutartį 5 metams, tai irgi ne", - sako S. Skvernelis.

Pasak premjero, įstatymų pataisos veikiausiai bus priimtos šiais metais, bet jų įsigaliojimas nebus labai greitas.

„Linkstama prie kompromiso, kad tie žmonės, kurie dirba pakankamai ilgai, galėtų viešame konkurse pretenduoti dar penkerių metų kadencijai", - sako S. Skvernelis.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė DELFI teigė, kad socdemai iš principo pasiūlymui pritaria, tik nori diskutuoti apie pereinamuosius laikotarpius.

Remiantis prezidentės siūlymu, vienai įstaigai direktorius gali vadovauti ne daugiau nei dvi kadencijas iš eilės. Vienos kadencijos trukmė 5 metai. Po pirmosios kadencijos mokyklos direktorius turėtų iš naujo dalyvauti viešame konkurse.

D. Grybauskaitė taip pat pasiūlė griežčiau vykdyti kasmetinį mokyklų vadovų vertinimą: jei dvejus metus direktoriaus veikla vertinama kaip nepatenkinama, tuomet toks asmuo atleidžiamas iš pareigų. Kilus įtarimui dėl mokyklos vadovo veiklos, turi būti pradedamas tarnybinis patikrinimas, vadovas laikinai nušalinamas nuo pareigų.

Be to, į vadovų atrankos komisijos sudėtį turi būt įtraukti mokyklų mokinių tėvai ir socialiniai partneriai, bet ne politikai. Mokyklų direktoriais taip pat galėtų tapti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.

Seimo narys, Švietimo ir mokslo kultūros komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša užregistravo pasiūlymą prezidentės projektui, siūlydamas, kad 10 ir daugiau metų mokyklos rektoriaus pareigas einantis žmogus po įstatymo įsigaliojimo galėtų tas pačias pareigas eiti 1 metus ir paskui galėtų dalyvauti tos pačios įstaigos vadovo konkurse. Jeigu toks asmuo konkursą laimėtų, būtų laikoma, kad tai antroji direktoriaus kadencija.

Pagal E. Jovaišos pasiūlymą, turi būti pasiūlomas konkursų grafikas:

- iki 2019 m. liepos 1 d. turi įvykti konkursai ten, kur direktorius vadovauja 30 ir daugiau metų;

- iki 2020 m. liepos 1 d. turi įvykti konkursai ten, kur direktorius vadovauja 20-29 metus;

- iki 2021 m. liepos 1 d. turi įvykti konkursai ten, kur direktorius vadovauja 10-19 metų.