Zhang Dejiangas balandžio 14 dieną Vilniuje susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu ir premjeru Sauliumi Skverneliu, BNS penktadienį patvirtino Seimo pirmininko patarėjas užsienio politikai Kęstutis Kudzmanas.

Vizito metu Kinijos pareigūnas taip pat lankysis kaimyninėse Latvijoje, Baltarusijoje ir Rusijoje.

K.Kudzmano teigimu, Kiniją ypač domina Lietuvos transporto sektorius, Klaipėdos uostas, laisvosios ekonominės zonos, o Lietuvos verslas suinteresuotas eksportu į Kinijos rinką. Kinija Lietuvos pieno įmonėms savo rinką atvėrė pernai.

Kinija yra antra didžiausia pasaulio ekonomika po Jungtinių Valstijų, pernai ji augo daugiau kaip šešis procentus, panašus tempas numatomas ir šiemet. Tačiau dalis ekonomistų perspėja, kad dėl ūkio disbalansų netolimoje ateityje ji gali susidurti su dideliais sunkumais.

Pasak K.Kudzmano, vizito metu taip pat numatoma aptarti kultūrinius dvišalius santykius.

Oficialios Zhang Dejiango pareigos yra Liaudies Atstovų Susirinkimo Nuolatinio komiteto pirmininkas. Teoriškai Kinijos parlamentas yra aukščiausia valstybės institucija, bet praktiškai jis paprastai tik patvirtina vykdomosios valdžios ir Komunistų partijos sprendimus.

Lietuva buvo patekusi į Kinijos nemalonę, kai 2013 metų rugsėjį prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniuje susitiko su Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama. Kurį laiką derybos įvairiais klausimais su Kinija buvo sustojusios, kol 2015 metų vasarį Pekinas išplatino pareiškimą, kad vėl yra pasirengęs plėtoti gerus santykius.

„Mes su Kinija turime pragmatiškus dalykiškus santykius. Pastaruoju metu buvo proveržio dėl galimybių eksportuoti mūsų maisto produkciją. Tokio pragmatiško dialogo kontekste ir turėtų būti vertinamas šis vizitas“, – BNS penktadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.