Pagal pataisą, kiekvienas asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą, jei manytų, kad jo skundžiamo teisės akto pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jo konstitucines teises ar laisves. Toks asmuo turėtų būti jau išnaudojęs visas teisinės gynybos priemones.

Taip pat teisę kreiptis į KT turėtų Seimo kontrolieriai ir kitos Seimo įsteigtos kontrolės institucijos, tirdamos jų kompetencijai priskirtus skundus.

Konstitucijos pataisos projektą teikia 37 parlamentarai, tarp jų – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas, didžiausios parlamento Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, kiti valdančiųjų „valstiečių“ ir socialdemokratų,taip pat opozicinių konservatorių ir liberalų atstovai.

Siūloma, kad individualus konstitucinis skundas būtų įvestas nuo 2020 metų rugsėjo.

Mažėjant skundų Konstituciniam Teismui, jo vadovas Dainius Žalimas irgi ragina įteisinti individualų konstitucinį skundą. Pasak jo, taip ne tik būtų užtikrinta geresnė asmenų teisių apsauga, bet ir pasiekta, kad Konstitucinį Teismą pasiektų daugiau svarbių bylų. KT vadovas pažymi, kad ši galimybė piliečiams suteikta beveik visose Europos Šalyse.