Savo tikslų Kremlius siekia ne tik karinėmis ar žvalgybinėmis priemonėmis, Maskva turi ir kitų ginklų, kurie vadinami „minkštąja galia".

Tam ji pasitelkia kibernetinį šnipinėjimą, atakuoja pasirinktus taikinius, vysto tėvynainių politiką, taikosi į Kremliui palankius lietuvius, rusus, lenkus, o pastaruoju metu atkreipė dėmesį į totorius.

Rusijos grupuotė bandė užkrėsti Seimo narių kompiuterius

Viena iš didžiausių pastarojo meti grėsmių yra kibernetinis saugumas. Skamba nuobodžiai, bet realybėje kibernetinis šnipinėjimas tik stiprės, nuo to neapsaugotas nei Seimo narys, nei banko tarnautojas.

Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą pristačiusios tarnybos teigia, kad didžioji dalis Lietuvoje 2016 metais nustatytų išpuolių yra siejami su Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybomis, jų remiamomis grupuotėmis ar pavieniais programišiais.

Rusija paprastai savo tikslams naudoja privačias programišių grupuotes. Prognozuojama, kad ši tendencija stiprės.

Tarnybos pastebi, kad 2016 metais išaugo su Rusijos karine žvalgyba siejamos grupuotės APT28/Sofacy aktyvumas. Ši grupuotė rinkdama informaciją naudoja du metodus: prisijungimo duomenų išgavimą (spear phishing) ir nukreipimą į užkrėstą tinklapį (watering hole).

Prisijungimo duomenų išgavimas. Pirmuoju atveju vartotojams siunčiami elektroniniai laiškai su nuorodomis į kitas interneto svetaines, kuriose prašoma suvesti prisijungimo duomenis. Paspaudęs nuorodą žmogus nukreipiamas į netikrą puslapį. Įvedus prisijungimo duomenis, jie patenka į programišių rankas ir taip įgyjama prieiga prie paskyros. Taip pat gali būti siunčiami laiškai su užkrėstu priedu, kurį atvėrus įdiegiamas kenkėjiškas kodas.

Nukreipimas į užkrėstą tinklapį. Pirmiausia išsiaiškinami pasirinktos grupės pomėgiai internete ir užkrečiamos šios grupės atstovų lankomos svetainės. Pavyzdžiui, vienam grupės atstovui apsilankius tokioje svetainėje, vartotojas nukreipiamas į kitą kenkėjišką tinklapį, jo kompiuteris užkrečiamas.

APT28/Sofacy 2016 m. prasiskverbė į JAV demokratų kompiuterius. Paviešinta informacija galėjo lemti Hillary Clinton pralaimėjimą ir Donaldo Trumpo pergalė prezidento rinkimuose.

Praėjusiais metais su Rusija siejama grupuotė savo šnipinėjimo objektais pasirinko dalį Lietuvos Seimo narių. Teigiama, kad ataka buvo užkardyta, bet neatmetama galimybė, kad taikiniais tapo ir kiti politikai ar valstybės tarnautojai.

Atrado naują taikinįtotorius

VSD ir AOTD ne pirmus metus kartoja ir tai, kad Rusijos įgyvendinama tėvynainių politika irgi yra Kremliaus „minkštosios galios" įrankis.

Pasak šių tarnybų, sąvoka „tėvynainis" šiuo atveju nereiškia rusų tautybės, tai reiškia lojalumą Kremliaus režimui. Tėvynainių politikai puikiausiai tinka ir rusai, ir lenkai, ir totoriai, ukrainiečiai ar žydai.

Pastebima, kad Rusija pastaruoju metu siekia didinti savo įtaką Lietuvos totorių bendruomenei. Kodėl? Maskva suinteresuota, kad įvairiuose suvažiavimuose ir simpoziumuose dalyvautų tie totoriai, kurie pateisina Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją.

Pasak VSD ir AOTD, Rusija siekia susilpninti jos politikai nepalankių Lietuvos totorių įtaką ir sustiprinti tuos, kurie naudingi Maskvai. Tam esą kuriamos alternatyvios vietos totorių organizacijos, dalis Lietuvos totorių esą jau seniai dalyvauja Rusijos tėvynainių veikloje. Konkrečios organizacijos ar konkretūs žmonės grėsmių vertinime nepaminėti.

„Pasakysiu tiek, kad Maskvai labai svarbu totorių nuomonė ir palaikymas dėl Krymo. Buvo netgi konferencija, man atrodo, Briuselyje, kuri finansuojama iš Maskvos, ten kviečiami totoriai, kurie bandomi įtikinti, kad Krymo okupacija buvo teisėta, kad Krymas visada priklausė Rusijai. Žodžiu, tikslas yra patraukti totorių bendruomenę, galbūt preventyviai galvojant, kad totoriai nesukiltų Kryme", - sako VSD direktorius Darius Jauniškis.

2016 m. taip pat fiksuoti nesėkmingi užsieniečių musulmonų bandymai daryti įtaką Lietuvos musulmonų bendruomenei, kurios didžiąją dalį sudaro totoriai. Tai susiję su ISIS arba ISIL grėsme. Tarnybų vertinimu, totorių dominavimas Lietuvos musulmonų bendruomenėje ir vadovavimas jos religiniam gyvenimui riboja radikalizacijos sklaidą Lietuvoje, todėl terorizmo grėsmė Lietuvoje laikoma menka.

Žinoma, terorizmas Lietuvos piliečius gali pasiekti kitose šalyse, iš kurių išskiriamas Egiptas ir Turkija, tradicinės lietuvių poilsio kryptys.

Rusija labai nori „Maskvos namų"

Remiantis Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimu, Rusija ypač suinteresuota pademonstruoti, esą Lietuvoje pažeidžiamos ne tik mūsų šalies rusų, bet ir lenkų teisės. Teigiama, kad taip eskaluojama etninė įtampa, norima suformuoti Rusijos įtakos sklaidai palankią terpę.

VSD ir AOTD rašo, kad Rusijos ambasados koordinuojamas tėvynainių bendradarbiavimas su Vilniaus krašto bendruomenei atstovaujančiais asmenimis tai puikiausiai įrodo. Tarnybos taip pat pažymi, kad Rusija siekia į tėvynainių politikos darbotvarkę integruoti keliamus reikalavimus suteikti išskirtines teises Vilniaus krašto lenkų bendruomenei. Suteikus tokias teises Lietuvos lenkams esą būtų siekiama išskirtinio statuso rusų bendruomenėms visose Baltijos šalyse.

Paklaustas, ar prie šių teisių išskirtinių teisių priskiriama iniciatyva įteisinti asmenvardžių rašymą lotyniško pagrindo rašmenimis asmens dokumentuose, VSD direktorius D. Jauniškis tokią prielaidą paneigė.

Grėsmių vertinime, be kita ko, sakoma, kad Rusijai labai svarbus yra „Maskvos namų" Vilniuje projektas, nes Kremliui iki šiol nepavyko Lietuvoje įkurti jokios panašų statusą turinčios institucijos. Rusijos užsienio reikalų ministerijai pavaldi agentūra „Rossotrudničestvo" norėjo įkurti Lietuvoje Rusijos mokslo ir kultūros centrą, bet planas nepavyko.

Abi tarnybos mano, kad šiais metais Rusija imsis įvairių spaudimo priemonių dėl „Maskvos namų", mat Vilniaus miesto apylinkės teismas 2016 m. gruodį panaikino „Maskvos namų" statybos leidimą ir nustatė trejų metų terminą statyboms įteisinti.

Dvasingieji mokytojai

Rusijos „minkštąja ranka" galima vadinti ir įvairius dvasines vertybes propaguojančius judėjimus, kurie kalba apie naują dvasingos Rusijos erą ir neva už kampo laukiantį Vakarų nuosmukį.

Tokie dvasiniai judėjimai puikiai atitinka Kremliaus ideologiją – „vertybinė" Rusija pateikiama kaip alternatyva neva „supuvusiems" Vakarams.

Prie tokių Kremliaus „dvasingųjų" priskiriamas Valerijus Sinelnikovas ir jo draugų klubas „Baltosios gulbės" bei to paties pavadinimo leidykla. Pavyzdžiui, 2013 m. leidykla išleido Nikolajaus Starikovo knygą „Krizė. Kaip tai daroma?, 2016 m. – Josifą Staliną šlovinančią knygą „Stalin. Prisimename kartu". 2017 m. leidykla planuoja išleisti į lietuvių kalbą išverstą dar vieną N. Starikovo knygą.

N. Starikovas yra Rusijos radikalas, simpatizuojantis J. Stalinui ir kovojantis prieš „anglosaksų sąmokslą".

VSD ir AOTD savo grėsmių vertinime teigia, kad dauguma šios „Naujosios eros" dvasinių judėjimų atstovų turi mažai įtakos Lietuvos vidaus procesams, bet tokie neva „dvasingi" veikėjai pradeda įgyvendinti ardomojo pobūdžio Rusijos ideologinę politiką: siekia menkinti Lietuvos valstybingumą, neigia sovietų okupaciją ir sovietų nusikaltimus.

Lietuvoje veikia ir kitų prorusiškų visuomeninių judėjimų, kurie propaguoja neutraliteto viziją ir skleidžia prieš Lietuvos integraciją į Vakarus nukreiptas idėjas. Nesunku atspėti, kad vadinamasis neutralitetas Lietuvai reikštų tokias pasekmes, kokias jaučia Baltarusija: rezultatas būtų Lietuvos grįžimas į Rusijos įtakos zoną.

Remiantis VSD ir AOTD vertinimu, kol kas tokio tipo organizacijų skleidžiamos idėjos nėra populiarios Lietuvos visuomenėje. Tai įrodo ir 2016 m. Seimo rinkimai, kuriuos, pasak tarnybų, nesėkmingai pasirodė Rusijai palankios partijos ir „kai kurie asmenys".

Galima daryti prielaidą, kad „kai kurie asmenys" yra Algirdas Paleckis, kuris nelaimėjo Seimo nario mandato Naujosios Vilnios apygardoje. Seimo rinkimuose prastai pasirodė ir Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas", nors grėsmių vertinimo dokumente šios partijos nepaminėtos.

VSD atkreipė dėmesį į tai, kad praėjusiais metais Kaune susiformavo autonominio nacionalizmo ideologiją propaguojant grupė, nors pažymėjo,kad tokio tipo organizacijos Lietuvoje nepopuliarios. Panašūs judėjimai Europoje veikia jau seniau ir derina kraštutinį nacionalizmą, ksenofobiją bei antikapitalizmą. Teigiama, kad Lietuvoje veikiantys autonominiai nacionalistai palaikė ryšius su Jungtinės Karalystės dešiniųjų ekstremistų organizacija „National Action", kuri toje šalyje buvo uždrausta remiantis terorizmo prevencijos teisės aktais.

Maskvai trūkstapropagandistų" Lietuvoje

Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime išskiriama, kad 2016 m. Rusija po šešiolikos metų pertraukos atnaujino Informacinio saugumo doktriną. Pagrindinis jos taikinys – Vakarai ir ypač NATO.

Kremlius informaciniame kare pasitelkia viską, kas įmanoma: televiziją, spaudą, internetą, socialinius tinklus. 2016 m. valstybinė Rusijos televizijos ir radijo transliavimo kompanija užsienio auditorijai parengė 1,5 tūkst. valandų vaizdinės medžiagos, išverstos į dešimt užsienio kalbų. Išversta net 2,5 tūkst. dokumentinių filmų, įvairių žanrų programų, animacinių filmų.

Kremliaus agentūra „Rossiya segodnya" 2016 m. tęsė propagandinį projektą „Sputnik" ir įkūrė portalą sputniknews.lt lietuvių ir rusų kalbomis. „Bet jie nesugebėjo rasti landų ir portalą, skirtą Lietuvos auditorijai, atidarė Baltarusijoje. Jie neranda bendraminčių, neranda palaikytojų", - sako D. Jauniškis.

VSD ir AOTD pažymi, kad vystant tokio tipo projektus Rusijai Lietuvoje trūksta personalo, mat nedaug kas sutinka dirbti propagandinio turinio portale. „Tai yra Lietuvos sėkmė", - komentuodamas situaciją sakė VSD direktorius.

Manoma, kad sputniknews.lt bus siekiama paveikti ne tik Kremliui lojalią auditoriją, bet ir neutralią visuomenės dalį.

Lietuvoje veikia ir kitas Rusijos interesams atstovaujantis ir su agentūra „Rossiya segodnya" siejamas portalas baltnews.lt, kuris, kaip teigiama, finansuojamas Rusijos. Portalui, pasak grėsmių vertinimo dokumento, vadovauja Rusijos pilietis Anatoljus Ivanovas, kuris tinklapio finansavimo ir veiklos klausimus derina su Maskva – ten reguliariai lankosi.

Tačiau pažymima, kad baltnews.lt sunkiai sekasi suburti profesionalių žurnalistų komandą, todėl portalas tik iš dalies įgyvendina propagandinius tikslus. Gali būti, kad sputniknews.lt iškeltas uždavinys vykdyti agresyvesnę informacinę politiką Lietuvos atžvilgiu.

Remiantis grėsmių vertinimo dokumentu, Maskva prieš Lietuvą užsimojo ne tik Lietuvoje. Pavyzdžiui, praėjusiais metais „Komsomolskaja pravda" žurnalistė Galina Sapožnikova, kuri yra persona non grata Lietuvoje, Italijoje pristatė knygą „Lietuviškas sąmokslas. Kaip žlugo Sovietų Sąjunga ir kas nutiko tiems, kurie bandė ją išsaugoti". Pasak VSD ir AOTD, Lietuvoje savo veiklą ji vykdė per iš Rusijos finansuojamą tarptautinį žiniasklaidos klubą „Format A-3".