Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Linas Balsys komisijai skundžia aplinkos ministro Kęstučio Navicko ir ministerijos Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vyriausiosios specialistės Rūtos Revoldienės veiklą, kuriai įtakos gali turėti jų giminaičiai.

„Kai supranti, kad ministerijoje įstatymai gimsta turint tokius ryšius, tai kas gali paneigti, kad tų įstatymų turinys atsiranda ne iš objektyvių būtinybių, o iš asmeninio intereso,“ - BNS teigė L.Balsys.

Anot jo, ministras neturėtų atsistatydinti, tačiau turėtų nusišalinti, svarstant urėdijų reformą. Pasak L.Balsio, K.Navickas turi giminystės ryšių su Latvijos medžio perdirbimo grupės „Latvija Finieris“ antrinės bendrovės Lietuvoje „Likmerė“ direktoriumi Mindaugu Kasmauskiu - jis esą gali būti suinteresuotas reforma, iš kurios gali turėti finansinės naudos.

Aplinkos ministras tikino neturįs arba bent nežinantis medienos versle ar miškų ūkyje dirbančių giminaičių, apie kuriuos reikėtų pranešti, siekiant išvengti galimo viešųjų ir privačiųjų interesų konflikto.

„Nėra įstatyme tokios prievolės (deklaruoti šį ryšį - BNS). Tada turi visiems galioti. Bet kas šioje situacijoje yra blogai - tu nežinai, kiek plėstis (deklaruojant galimą viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą - BNS). Įstatymas kol kas nenumato, kad reikia deklaruoti ir pusbrolius ar giliau, jeigu numatys, tada visiems, ne tik ministrui, turės galioti. Arba reikia numatyti, kad tik ministrams, politinio pasitikėjimo, politikams deklaruoti plačiau“, - BNS teigė K.Navickas - jis teigė nieko nežinąs apie kreipimąsi į VTEK.

Šių metų vasarį ministerijos interneto svetainėje K.Navickas nurodė savo ryšį su giminaičiu, dirbančiu medienos versle. Pasak ministro, jis buvo deklaravęs pusbrolio veiklą VTEK, bet vėliau įrašą pašalino.

Be kita ko, jis sakė turintis apie hektarą miško žemės ūkio paskirties plote.

Tuo metu R. Revoldienės vyras Vidas Revoldas vadovauja konsultacijų įmonei „AV Conculting“, kuri užsiima poveikio aplinkai vertinimu ir kita su tuo susijusia veikla. Ji, anot L.Balsio, yra viena iš naujos Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo redakcijos rengėjų.

„Gal jie namie prie arbatos pasitaria, kaip čia geresnį padaryti įstatymą, kad šeima daugiau pinigų gautų. Todėl mes negalime būtų garantuoti dėl įstatymo skaidrumo, tokiais atvejais pareigūnai turėtų nusišalinti“, - BNS sakė parlamentaras.

„Netoleruotina, jei pasitvirtintų faktai, kad vienam ar kitam įstatymui galėjo daryti įtaką valstybės tarnautojo pusbrolis ar sutuoktinis“, - pridūrė parlamentaras.

R.Revoldienė VTEK yra deklaravusi, kad jos vyras konsultuoja įmones aplinkos apsaugos klausimais. V.Revoldas taip pat nurodomas penkis darbuotojus turinčios ir atliekų tvarkymo įmonės „Biograta“ vadovu.