Ketvirtadienį vykusiame posėdyje, kuriame buvo sakomos baigiamosios kalbos, pati V. Vonžutaitė nepasirodė, kaip ir vienas iš jos advokatų, tačiau valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas posėdžio tęsimui neprieštaravo, nes salėje buvo V. Vonžutaitės gynėjas Arūnas Petrauskas.

S. Verseckas LAT prašė iš dalies keisti 2013 m. Vilniaus apygardos teismo sprendimą V. Vonžutaitei - nebetaikyti paskirtos 3 metų laisvės atėmimo bausmės ir palikti 180 MGL (6 515 eurų) baudą dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Prokuroras anksčiau kovą vykusiame posėdyje nusprendė atsiimti savo apeliacinį skundą dėl žemesnės instancijos teismo išteisinamojo nuosprendžio V. Vonžutaitei dėl mokestinio sukčiavimo, taip pat nebeprašė griežtinti laisvės atėmimo bausmės nuo 3 iki 4 metų. Savo sprendimus S. Verseckas grindžia 2016 m. gruodį Aukščiausiojo Teismo priimtu galutiniu verdiktu, jog Darbo partijos byla negali būti traktuojama kaip mokestinis sukčiavimas.

Kitas LAT posėdis numatytas gegužės 11 d., tuomet salėje tikimasi išklausyti ir paskutinę V. Vonžutaitės kalbą.

Advokatas A. Petrauskas pradėdamas kalbą teigė visiškai palaikantis V. Vonžutaitės apeliacinius skundus, taip pat akcentavo, kad Aukščiausiasis Teismas jau ankstesniame - Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Marinos Liutkevičienės - epizode suformavo precedentą, palikdamas išteisinamuosius nuosprendžius dėl mokestinio sukčiavimo ir mokestinių prievolių vengimo.

"Negalime ignoruoti AT gruodžio 30 d. nutarties, kur yra precedentas byloje, nes liečia tuos pačius įvykius, tuos pačius faktus ir asmenis (...) AT yra pasisakęs, kad taip, kaip yra kvalifikuojama veika (mokestinis sukčiavimas - ELTA), nėra nusikaltimo sudėties", - teismo salėje teigė gynėjas.

Teigdamas, kad V. Vonžutaitė turėtų būti išteisinta dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, advokatas pabrėžė, kad V. Vonžutaitė niekada nebuvo nei Darbo partijos pirmininkė, nei jos iždininkė, įgaliojimai jai veikti partijos vardu buvo suteikti 2005 m., o bylos epizodai apima ir 2004 m. darytus veiksmus. Advokatas taip pat pabrėžė, kad iki 2004 m. ir po 2006 m. V. Vonžutaitė niekada neturėjo reikalų su teisėsauga, be to, šiuo metu augina tris mažamečius vaikus ir niekur nedirba.

"Į šias aplinkybes prašau teismą atsižvelgti nagrinėjant V. Vonžutaitės bylą ir tenkinti jos apeliacinį skundą", - savo kalbą baigė A. Petrauskas.

Pagrindinėje Darbo partijos byloje V. Uspaskichui buvo nurodyta sumokėti 6,8 tūkst. eurų, V. Gapšiui - 3,6 tūkst., M. Liutkevičienei - 5,7 tūkst. eurų.

V. Vonžutaitės byla 2015 m. buvo atskirta nuo pagrindinės bylos, o 2016 m. dėl jos nėštumo atidėta.