Aplinkos ministerija siūlo vietoj dabar veikiančių atskirtų 42-ių miškų urėdijų, Generalinės miškų urėdijos ir Valstybinio miškotvarkos instituto sukurti vieną įmonę su 25 padaliniais regionuose. Skelbiama, kad reformos metus bus atleidžiama iki 400 žmonių, tačiau ne miškuose dirbančių darbuotojų, o urėdų, buhalterių ir kitų administracijos darbuotojų.

Kalbėjo apie sąmokslo teorijas

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė, kad reforma siekiama ne atleisti, o apsaugoti miške dirbančius darbuotojus.

„Mūsų tikslas yra, kad darbuotojų miškuose nemažėtų, todėl dabar mes svarstome saugiklius, kaip tai užtikrinti. Mes stengiamės apsaugoti darbuotojus, nes pastaruoju metu nuolatos mažėjo tiesiogiai miškuose dirbančių žmonių. Mus dažnai kaltina, kad mes nediskutuojame su reformos priešininkais, bet iš tiesų mes nuolatos kviečiamės suinteresuotas grupes“, - kalbėjo M. Norbutas.

Martynas Norbutas

Viceministras pateikė prašymą žiniasklaidai atsargiai vertinti „ministerijos raštus“, nes jau pastebėjo, kad kai kurie asmenys galimai klastoja dokumentus: „Jei pamatysite raštus iš ministerijos, paklauskite ministerijos, ar tokie dokumentai egzistuoja, Aš pats esu gavęs skambučių iš urėdų dėl neva mano parengto dokumento, kurios urėdijos turi likti, kurios ne. Toks dokumentas iš viso neegzistuoja, aš negalėčiau parengi tokio sąrašo, nes ne aš tai rengiu, registracijos numeris taip pat buvo klaidingas, kurio mes net nenaudojame. Yra įvairių bandymų, po to išgalvoti argumentai naudojami oficialiose diskusijose.

Man grįžus iš Briuselio keistai atrodo diskusijos Lietuvoje, kaip nuolatos diskusijos vyksta apie gandus kas ką papirko, kuriamos sąmokslo teorijos, nesikreipiama į tam tikras tarnybas.“

Viešuosiuose pirkimuose – didelis procentas pažeidimų

Aplinkos ministerija žurnalistams pateikė Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pateiktą analizę. Viešųjų pirkimų tarnyba iš viso vertino 74 viešuosius pirkimus, 58 iš jų buvo su viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimais, t. y. 78,4 proc.

„Šitas skaičius yra labai didelis, nes pirkimų vertinta labai mažai, bet pažeidimų nustatyta labai daug. Tačiau ir po reformos dalis pirkimų bus palikta padaliniams, kad neapsunkintume darbo, nes jeigu reikia nusipirkti mažą detalę, patogiau tai daryti vietoje. Tačiau galutinio sprendimo, kiek bus palikta savarankiškumo, dar nėra. Bet pažeidimų procentas tikrai yra didelis“, - kalbėjo M. Norbutas.

Vyraujantys VPT nustatyti pažeidimai susiję su kvalifikacijos reikalavimų (nepagrįstų, diskriminacinių, neaiškių, netikslių) tiekėjams nustatymu, viešojo pirkimo dalyvių kvalifikacijos bei pasiūlymų vertinimu ne pagal pirkimo dokumentuose nustatytus kriterijus.

Valstybės kontrolė: apie reformą kalbama daug metų, tačiau ji niekaip neįvykdoma

Žurnalistams buvo pateiktos ir 2017 metais parašyta Valstybės kontrolės išvada, kurioje pažymima, kad reforma neįvykdoma jau daug metų.

„Lietuvos narystė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje yra vienas iš svarbiausių mūsų valstybės prioritetų artimiausiu laikotarpiu. Vykdydami reikiamas reformas, sieksime, kad Lietuva 2018 metais taptų EBPO nare“, - rašoma valstybės kontrolės išvadoje.

Išvadoje pabrėžiama, kad EBPO rekomendacijos siūlė optimizuoti urėdijų veiklą.

Taip pat Valstybės kontrolės išvadoje pažymima, kad reformą bandoma įgyvendinti jau seniai, tačiau bandymai nepavykdavo: „42-iejų miškų veiklos optimizavimo klausimai buvo keliami nuolat, tačiau bet koks bandymas optimizuoti šių įmonių veiklą baigdavosi atliktomis analizėmis, studijomis ir kt. dokumentais“, - rašoma Valstybės kontrolės išvadoje.

Seimas „rodo savo raumenis“

Šiuo metu miškų įstatymo pataisoms pateikimo stadijoje jau pritarė Seimas. Dabar įstatymo projektas nukeliavo į Aplinkos apsaugos komitetą bei Kaimo reikalų komitetą, kur bus svarstomas. Vis dėlto, komitete projektas pradėjo strigti, nors iki balandžio mėnesio vidurio projektas turėtų grįžti į Seimo plenarinį posėdį ir Seimo nariai turėtų balsuoti dar kartą.

M. Norbutas pakomentavo, kas vyko Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje, kur klausimą nuspręsta atidėti, Seimo nariai buvo nepasitenkinę, kad į posėdį atvyko ne pats ministras, o viceministras.

„Buvo surengta diskusija vietoj svarstymo, komiteto nariai norėjo papildomos informacijos, dėl to klausimą atidėjo. Tai yra kultūros dalis, viceministrai yra išbandomi įvairiose posėdžiuose ir Seimas bando parodyti savo raumenis, tai yra natūralus procesas. Seimo nariai išreiškė prašymą ministro, ministras tikrai nuvažiuos ir pristatys“, - kalbėjo M. Norbutas.

Aplinkos ministerijos atstovai teigia, kad bus sudėti saugikliai, kad smulkios regioninės įmonės neprarastų užsakymų, dalis pirkimų bus palikti vykdyti regioniniams padaliniams, tik patys stambiausi pirkimai bus vykdomi centrinės įmonės.

Taip pat efektyviau valdyti valstybės įmones skatina ir EBPO, šiandien aplinkos ministerijos delegacija išvyksta į susitikimą Paryžiuje, kuriame bus pristatyta, jog urėdijų reformos klausimas jau yra pateiktas Seime.