Dalyvaujant šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei ir premjerui Sauliui Skverneliui kovo 23-ąją oficialiai pristatytas VSD pastatų kompleksas sostinės Pilaitės rajone.

VSD teigimu tai yra svarbi ir ilgai laukta naujiena Lietuvos žvalgybai. Pareigūnai įsikurs visus šiuolaikinius NATO saugumo lygio standartus atitinkančiose administracinėse patalpose.

Bendra projektinė pastatų komplekso vertė – 80,54 milijonų eurų. Iki 2017 m. sausio 1 d. buvo pastatyti trys centrinio pastato korpusai ir visi kiti komplekso pastatai – investuota 53, 26 milijonų eurų.

„Džiaugiuosi, kad praėjus tiek metų po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo, pagaliau galėsime naudotis žvalgybos darbui pritaikytomis sąlygomis.

Nuo šiol žvalgai galės dirbti patalpose, turinčiose įvairias įslaptintos informacijos saugos zonas, pritaikytas darbui su specialiomis ryšio ir informacinėmis sistemomis. Užtikrintos žvalgybinio ir kontržvalgybinio darbo sąlygos, tenkinančios būtinas konfidencialumo sąlygas. Tai vienareikšmiškai atsilieps ir darbo kokybei“, – kalbėjo VSD direktorius Darius Jauniškis.

Šiuo metu maždaug 30 tūkst. kvadratinių metrų ploto naujajame VSD pastate jau veikia keletas ypatingo slaptumo reikalaujančių departamento padalinių. Į visiškai parengtus tris korpusus perkeliami ir kiti VSD padaliniai, esantys Vilniaus mieste.

VSD pareigūnai puse lūpų kalba, kad naujoji būstinė jau kurį laiką kai kurių darbuotojų neoficialiai vadinama „Kryžiumi“ – dėl savo išskirtinės, ypač iš aukščiau matomos kryžiaus formos pagrindinių administracinių pastatų. Alternatyvus pavadinimas yra "Pliusas"

Tiesa, pats VSD vadovas darius Jauniškis DELFI sakė, kad jis naująją būstinę vadina pagal rajoną - Pilaite.

"Aš pats esu tikintis ir man kryžius asocijuojasi su šventais dalykais, nors aišku kryžius gali turėti ir neigiamą prasmę. Man gražiau skamba Pilaitė - skambus žodis, susijęs su pilimi. Bet visada galvoju, kad tokie pavadinimai prigyja iš vidaus - kaip pareigūnai sugalvos, taip ir bus", - sakė D. Jauniškis.

Tokie neoficialūs žvalgybos būstinių pavadinimai – nėra retenybė. Iš tikrųjų garsiausios pasaulio žvalgybos agentūros įsikūrusios pastatuose, kurie dėl savo formos ar legendomis apaugusios žvalgybininkų veiklos pravardžiuojamos, regis, jokio ryšio su paskirtimi neturinčiais pavadinimais. Pateikiame keisčiausias žvalgybos tarnybų pastatų pravardes.

„Legolendas“
Slaptoji žvalgybos tarnyba (MI6)

Garsiausia Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnyba žinoma MI6 pavadinimu. Šis prigijo nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų ir iš tikrųjų reiškia karinės žvalgybos 6-asis skyrius (Military Inteligence Section 6). Iš viso buvo sukurta 19 pagrindinių skyrių ir du papildomi. Tiesa, oficialus pavadinimas tebėra Slaptoji žvalgybos tarnyba, kuri įsikūrusi Londone, Voksolo rajone.

Prieš tai netoli Waterloo stoties buvusi MI6 būstinė dar 1985 metais paskelbta nesaugia, mat nors žvalgybos štabo vieta oficialiai niekur nebuvo skelbiama, 22 aukštų pastatas laikytas „prasčiausiai saugoma paslaptimi Londone, apie kurios paskirtį žinojo kiekvienas taksistas ir KGB agentas“.

MI6 pastatas

1994 metais Voksole baigtas statyti pastatas kritikuotas dėl architektūrinių sprendimų – jis vadintas ir Ceausescu bokštais, ir Temzės Babilonu, tačiau galiausiai prigijo Legolendo pavadinimas.

„Akvariumas“
Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU)

Viena grėsmingiausių laikoma pasaulio karinė žvalgyba, pavaldi Rusijos generaliniam štabui, įsikūrusi kiek atokiau nuo Maskvos centro.

GRU pastatas

Senasis pastatas GRU darbuotojų vadintas „Akvariumu“, kurio geriausi karininkai dėl savo ambicijų bei nuožmumo praminti „piranijomis“. Tiesa, nuo 2006-ųjų GRU persikėlė į naują pastatą, kurio statybomis asmeniškai rūpinosi pats Vladimiras Putinas. Jam išleista apie 330 mln. eurų.

„Fortas“ bei „Mįslių rūmai“

Be įžymiosios Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA), įsikūrusio Lenglyje, ne mažiau garsi pastaraisiais metais tapo ir Nacionalinė saugumo agentūra (NSA), kurios darbuotojas Edwardas Snowdenas sukėlė paslapčių vieššinimo skandalą, o pats pasislėpė Rusijoje.

NSA pastatas

Iki E. Snowdeno skandalo NSA buvo laikoma viena paslaptingiausių ir į akis dažniausiai nekritusių šnipinėjimo agentūrų, kurios pagrindinė užduotis – stebėjimas ir pokalbių pasiklausymas. Mort Myde, Merilendo valstijoje baugiama, tamsiame stikliniame pastate įkurta milžiniška NSA būstinė visuomenėje žinoma „Mįslių rūmų“ pavadinimu, nors NSA darbuotojai savo darbovietę vadina tiesiog „Fortu“.

„Baseinas“

Prancūzijos išorės saugumo agentūra (DGSE)

Prancūzijos žvalgybos agentūros visada garsėjo kaip ypač profesionalios. Prancūzijos priešus visame pasaulyje sekantys ir medžiojantys agentai pelnė nuožmią reputaciją. DGSE štabas įkurtas netoli 1924 metų vasaros olimpinių žaidynių baseino, tad nenuostabu, jog į akis nekrentantis pastatas pramintas „Baseinu“.

DGSE pastatas

„Spurga“
Vyriausybės ryšių centrinė tarnyba (GCHQ)

Kita garsi Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnyba yra savotiškas NSA atitikmuo Europoje – Vyriausybės ryšių centrinė tarnyba (GCHQ). Nuo 1993-ųjų ši ryšių žvalgyba užsiimanti tarnyba persikėlė į naująjį pastatą, kuris pramina kosminį laivą, naująją „Apple“ būstinę arba tiesiog spurgą.

Vyriausybės ryšių centrinės tarnybos (GCHQ) pastatas - "Spurga"

Būtent pastarasis pavadinimas prigijo šiam pastatui, kurio finansavimo istoriją kursė nemažas aistras. Iš pradžių skelbta, kad pastatas turės kainuoti apie apie 300 mln. svarų, tačiau kelis sykius išaugusi statybų, įrangos įkėlimo kaina šį skaičių išpūtė net septynis kartus.