„Labai skaudi tema. Iš tikro, gal per daug spekuliacijų, nes žmonės yra pasibaisėję tuo, kas įvyko. Mes negalime to pamiršti, turime apie tai šnekėti. Man atrodo, tikrai nėra taip, kad tai sisteminė policijos pertvarkos problema“, – kodėl nutiko nelaimė, bandė įžvelgti politikas.

Pasak R. Karbauskio, tiesa, kad mes turime bėdų su jaunų žmonių suvokimu ir atsakomybe. Tiesa, apie pastarąją, patikino jis, nė neverta kalbėti omenyje turint omenyje I. Strazdauskaitės žudikus.

„Tai yra žiauru. Pasekmės, be abejo, susijusios su švietimu, santykiais šeimoje, galbūt požiūriu vienas į kitą. Šiuo atveju, galvoju, nėra vienos priežasties. Kiekvienas mūsų galime jos ieškoti – turime vaikus, anūkus, gimines, draugus. Nemanau, kad vienoje ar kitoje situacijoje kažkas kažko nemato ar nepastebi“, – dėmesį į pilietiškumą atkreipė pašnekovas.

Jis prisiminė ir Saviečių tragediją, kai du vaikai buvo įmesti į šulinį, žudynes Kražiuose, kai neblaivus vyras 3 dienas žudė aplinkinių namų gyventojas dėl pinigų. R. Karbauskis stebėjosi, kad gyvenantys bendruomenėje galimas problemas matė, bet tylėjo.

„Žmonės nereaguoja. Mes patys kalti. Tai sisteminė problema, kad nesukuriame sistemos, kai žmogus jaučiasi saugus, informuoja apie problemą“, – pripažino politikas.

Visuomenės supratimo jis aiškino besitikintis ir tuomet, kai bus imama riboti prekyba alkoholiu. R. Karbauskis pripažino, kad kyla pagrįstų įtarimų, kad tuomet bus imta gėrimais prekiauti nelegaliai, tad jis tikisi pagalbos tam užkertant kelią.

„Yra daug žmonių, kurie abejoja teismais, policija, prokuratūra. Didelė problema tai, kad žmonės abejoja savo valdžia. Visos mūsų pastangos turi būti dedamos, kad to pasitikėjimo vieni kitais daugėtų“, – aiškino R. Karbauskis.

Kalbėdamas apie policijos pareigūnų mažėjimą regionuose jis pabrėžė, kad mobilumas ir reakcijos greitis kai kuriais atvejais yra daug svarbiau.

„Mes nepristatysime ties kiekvienu posūkiu policijos ekipažų“, – aiškino R. Karbauskis.

Jis taip pat ragino pažvelgti, kiek uždirba su įtrauktais į probacijos sistemą dirbantys specialistai, kokiomis priemonėmis jie disponuoja.

„Ką mes davėme tiems žmonėms, kurie turi užtikrinti, kad probacijos sistema veiktų? Mes iš tikrųjų nedavėme tų priemonių, nepasirūpinome tų žmonių saugumu“, – rūpinosi politikas.

Pastebėjusi, kad dabar jis turi visas galimybes tą keisti, R. Karbauskis patikino, kad tai ir bus padaryta.

Dingo sekmadienį, važiuodama iš Plungės į Vilnių

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21 val. gautas pranešimas, kad tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške. Vėliau rasti buvo ir jos asmeniniai daiktai, telefonas.

Deja, viskas baigėsi protu nesuvokiama tragedija. Daugybinius kūno sužalojimus patyrusi ir, įtariama, nuo smūgių kastuvu mirusi mergina rasta užkasta Kėdainių rajone.

Suimti 4 įtariamieji: nusikaltimo aplinkybės šiurpina

Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų, penktadienį, kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji – keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. 4 jų jau suimti, kitiems paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pirminiais duomenimis, nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, tikslas – automobilis. Pamatę autostrada važiuojančią vieną merginą už prabangaus automobilio vairo, įtariamieji imitavo eismo įvykį ir tokiu būdu sustabdę I. Strazdauskaitės vairuojamą „Audi A7“ ją pagrobė. Pagrobtą automobilį nusikaltėliai paliko miške prie Žeimių miestelio (Jonavos r.).

Bylą tiriančių pareigūnų žiniomis, įtariamieji ketino jį pasiimti vėliau, bet nespėjo, nes mašiną greitai surado policija. Jie jau buvo sutarę, kad „Audi A7“ nugabens asmeniui, kuris ėmėsi automobilį parduoti. Įtariama, kad šie asmenys gali būti padarę daugiau nusikaltimų (plėšimų ir vagysčių).