Šiuo metu jau žinoma, kad keturi įtariamieji – artimi giminaičiai. Tai žiniasklaidai patvirtino ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Vienas jaunuolių, kuris ir parodė kriminalistams vietą kariniame aerodrome, kur buvo paslėptas merginos kūnas – Kėdainiuose gerai žinomas romas K. B. Jo tėvai gyvena „gorodoku“ vadinamame rajone, viename daugiabučių, kuris sovietmečiu buvo statytas kariškių šeimoms.

Vėliau paaiškėjo, kad kiti trys sulaikyti ir maksimaliam trijų mėnesių terminui Vilniaus apylinkės teismo suimti įtariamieji – šalia „gorodoko“, prie garažų bendrijos, gyvenę K. B. giminaičiai. Visi keturi tarpusavyje nemažai bendravo, o šios ketveriukės lyderiu ir galbūt nusikaltimo sumanytoju įvardijamas prabangiais rūbais puikuotis mėgęs ir apynaujais automobiliais važinėjęs K. B.

Išsiskyrė prabanga

Šiame Kėdainių rajone, sovietų karininkams statytuose daugiabučiuose gyvena išties nemažai žmonių. Ką jie galvoja apie savo kaimynus romus? Ar žmonės gali patikėti, kad kaimynystėje gyvenę jaunuoliai įtariami itin sunkiu nusikaltimu, už kurį gresia aukščiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos?

„Negaliu patikėti, jog K. B. galėjo taip pasielgti. Kartu su juo viename kieme užaugau, jis puikus vaikinas, ką turėjo – su kitais dalindavosi. O gyveno jis gerai, jam nieko netrūko“, – „Rinkos aikštei“ sakė viename buvusio karinio miestelio daugiabučių sutiktas vaikinas.

Visi pašnekovai sutartinai pripažino – „gorodoko“ romai iš kitų gyventojų išsiskyrė prabanga. Jie vairuodavo naujus bei apynaujus automobilius, o pagrindinis įtariamasis I. Strazdauskaitės nužudymo byloje buvo pelnęs dabitos vardą. Iš kitų vietos jaunuolių jis išsiskyrė prašmatniais drabužiais, brangiais laikrodžiais. Šiuos daiktus, kaip prabangaus gyvenimo atributą, jis demonstravo ir socialiniuose tinkluose.

Iš kur pas jaunuolį lėšos tokiai prabangai. Kuo jis vertėsi, nors oficialiai niekur nedirbo ir lankėsi Darbo biržoje? Į šį klausimą jo kaimynai atsakyti negalėjo, tikino, jaunuolių apie tai neklausinėję, o jis pats – taip pat nepasakojęs. Nors mieste puse lūpų kalbama, esą turtus kai kurioms romų šeimoms galėjo sukrauti prekyba kvaišalais ar kiti nusikaltimai, apie šias spėliones atvirai kalbėti vengiama.

Savo įtarimais pasidalino tik vienas sutiktų buvusio karinio miestelio gyventojų, Juliumi prisistatęs pusamžis kėdainietis.

„Šis nusikaltimas (I. Strazdauskaitės nužudymas – red.) nenustebino. Seniai buvo galima kažko panašaus laukti. Galėjo tam tikros tarnybos pasidomėti, iš kur pas juos pinigai, naujausi „Mercedes Benz“, kiti prabangūs automobiliai“, – sakė vyras.

Niekur nedirbo, vertėsi vagystėmis?

Varganas namelis, kuriame gyveno mažiausiai vienas sulaikytųjų, K. B. giminaitis romas, šalia stovinti malkinė. Joje, pasak liudininkų, didelis būrys policijos pareigūnų praėjusį penktadienį, kai buvo sulaikyti įtariamieji, darė kratą.

Pabeldus į duris – niekas jų neatidaro, nors akivaizdu, viduje žmonių esama. Duris atvėrusi kaimynė Vida tikina, pati nežinojusi, kuo vertėsi už sienos apie dešimtmetį gyvenę kaimynai.

„Jie prastai vertėsi, labai sunkiai gyveno. Visi jie pusbroliai, tik vienas jų tas pagrindinis K. labai gerai gyveno. Šiaip jie nieko, nei muziką garsiai leisdavo, nei triukšmaudavo. Vagystėmis jie užsiiminėjo, mes juk matom“, – sakė kėdainietė.

Moteris neslėpė pasipiktinimo, jog jauni vyrai niekur nedirbo, o pinigų tikriausiai prasimanydavo darydami nusikaltimus. Vida sakė, sužinojusi apie žiaurų merginos nužudymą ir visai šalia, kariniame aerodrome, surastus palaikus, negalėjusi sulaikyti ašarų. Moteris neslėpė – už baisų nusikaltimą, jeigu bus įrodyta kaltė, žudikams linkinti pačios griežčiausios bausmės.

„Galva už galvą. Gal juos kalėjime nugalabys“, – atviravo kėdainietė.

Prašo nekaltinti visų romų

Teisėsaugai pranešus, jog merginos nužudymu įtariami Kėdainių romai – socialiniuose tinkluose pasipylė neapykantos kupini komentarai. Žmonės liejo įtūžį, net ragino susidoroti su romais, juos išvyti.

„Kodėl mus filmuojate? Juk mes – visai kita šeima, su tuo, kurį išsivežė policija, ir jo giminaičiais niekaip nesusiję. Tai ką – jeigu kažkas iš romų padarė nusikaltimą, tai visus reikia kaltinti. Juk kiekvienoje tautoje yra išsigimėlių“, – sulaukusi žurnalistų vizito audringai rėkė buvusio karinio miestelio pašonėje su šeima gyvenanti jauna romė.

Tiek moteris, tiek ir į kiemą išėjęs jaunas vyras tikino – jie nekaltinantys visų lietuvių, kai ne tik Kėdainius, bet ir visą Lietuvą sukrėtė kraupus ketverių metukų berniuko nužudymas. Kartodami, jog kiekvienoje tautoje esama nusikaltėlių, jie prašė nedemonizuoti visų romų.

„Aš čia atvykau iš Prienų. Su jais (įtariamojo K. B. šeima bei giminaičiais – red.) nesu pažįstamas ir nebendrauju. Eikite ten, kur jie gyveno ir aiškinkitės“, – ranka mostelėjęs sakė jaunas romas.

Laukia savas teismas ir pažeminimas

Regis, romams jų tradicijos draudžia žudyti kitą žmogų? Ar nebus negrįžtamai sugadinti santykiai su kaimynais, jeigu paaiškės, kad keturi sulaikyti kėdainiečiai romai iš tiesų nužudė jauną merginą?

59 metų romų bendruomenės atstovas Petras Samulevičius neslepia – dėl prasidėjusio puolimo prieš romų bendruomenę bijantis dėl savo ir savo šeimos saugumo.

„Aš labai nesaugiai jaučiuosi, visi tik varo ant čigonų, tai rasizmas. Čigonai užmušė jauną mergaitę, bijau ne tik dėl savęs, bet ir dėl savo žmonos, savo anūkų. O aš niekam nieko bloga nepadariau, man greitai 60 metų“, – sakė

P. Samulevičius, vėliau pripažinęs, kad trys sulaikytieji – tolimi jo giminaičiai.

Romas sakė pats nustebęs, kai išgirdo žinią, jog sulaikyti jo motinos sesers vaikai. Kėdainietis tikino – giminaičiai ramūs vaikinai, jam padėdavę buityje. Kuo vertėsi policijos sulaikyti giminaičiai, P. Samulevičius tikino nežinantis. Jis sakė netikintis, kad jaunuoliai pragyvenimui pinigų galėjo užsidirbti prekiaudami kvaišalais.

Jis sakė nesuvokiantis, kodėl jo tautiečiai galėjo ryžtis sunkiai suvokiamam nusikaltimui – žmogžudystei.

„Kiekvienoje tautoje esama išsigimėlių. Čigonai savo teismą padaro, bet tik žodžiais juos pažemina. O kad žudyti – niekada to nebūdavo. Kas čia užėjo, ar čia antžmogiai, ar kas – šito nesuprantu“, – svarstė P. Samulevičius.

Kėdainių romas įsitikinęs, jeigu bus įrodyta sulaikytųjų kaltė, tautiečiai jiems neatleis. Bus surengtas romų teismas, o bausmė bus itin griežta.

„Jiems tikrai niekas neatleis. Čigonai yra čigonai, jų visiškai neatsisakys. Bet už tai, ką jie padarė, jie bus pažeminti. Jie taps atstumtaisiais, niekas su jais nebendraus, rankos nepaduos, jeigu koks susirinkimas bus, juos iš ten kaip šiukšles išvys“, – sakė Kėdainių romas.