R. Karbauskis tokią Dovilės Šakalienės, Roberto Šarknicko ir Zenono Streikaus iniciatyvą pavadino cenzūra.

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, išgirdusi apie siūlymus inicijuoti įstatymų pataisas, kuriomis žiniasklaida būtų įpareigota ne mažiau nei pusėje skelbiamo turinio nurodyti teigiamą informaciją, atsiriboja nuo šios viešai pasklidusios informacijos. Šis siūlymas dėl cenzūros nebuvo diskutuotas ar derintas frakcijoje, tad tai turi būti traktuojama kaip šių trijų siūliusių Seimo narių nuomonė, o ne visos frakcijos sprendimas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bendru sutarimu cenzūros jokiai žiniasklaidos priemonei tikrai taikyti nežada“, - sako frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

DELFI primena, kad 3 Seimo nariai registravo Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis visuomenės informavimo priemonės turinyje privalėtų būti mažiausiai 50 proc. pozityvios informacijos.

Kaip aiškėja iš aiškinamojo rašto, parlamentarams ne itin patinka, kad žiniasklaidos akiratyje itin dažnai atsiduria korupcijos skandalai, valdžios pareigūnų piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, viešųjų ir privačiųjų interesų supainiojimas bei kitos problemos.

„Neigiamos informacijos vyravimas politinės komunikacijos kanaluose skatina visuomenės nusivylimą valdžios institucijomis ir nusišalinimą nuo politinio gyvenimo, taip pat nepasitikėjimą žiniasklaidos priemonėmis ir jose pateikiama informacija“, - rašo Seimo nariai aiškinamajame rašte.

Iniciatyva nusistebėjo ir premjeras Saulius Skvernelis, kurio nuomone, toks reguliavimas yra perteklinis, nereikalingas ir nesuprantamas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime informavo, jog 3 frakcijos narių pateiktos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos yra šių Seimo narių asmeninė nuomonė ir neatspindi frakcijos pozicijos.

Remiantis pranešimu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga visapusiškai palaiko žodžio laisvės principą ir vieną pagrindinių jo garantų – nepriklausomą žiniasklaidą.

Konservatoriai nustebę

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Vytautas Juozapaitis, Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis taip pat kritikuoja Seimo valdančiosios koalicijos atstovų Seimo narių valstiečių D. Šakalienės, Z. Streikaus ir R. Šarknicko teikiamą Visuomenės informavimo įstatymo tam tikrų straipsnių pakeitimo projektą, kuriame siekiama įpareigoti leidėjus ir žurnalistus, kad visuomenės informavimo priemonės turinyje turi būti ne mažiau kaip 50 procentų teigiamos (pozityvios) informacijos ir ji būtų pateikiama informacinės programos pradžioje ar pirmuosiuose leidinio puslapiuose.

Pasak L. Kasčiūno, toks reikalavimas, kurį valdantieji siekia įteisinti įstatymu, pirmiausia panašus į cenzūros įvedimą žiniasklaidai, antra, bandymas įstatymu reglamentuoti žiniasklaidos turinį skaičiuojant teigiamos ir neigiamos informacijos balansą, mažų mažiausiai juokingas.

„Valdančiųjų atstovai mus visus siekia sugrąžinti į sovietinės cenzūros laikus, kai leidėjai ir žurnalistai buvo verčiami tik tam tikru kampu atspindėti visuomenės įvykius. Demokratinei valstybei tokia praktika nepriimtina, nes žiniasklaidos misija yra atspindėti visuomenės gyvenimą, o ne kurti geras ar blogas istorijas“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

A. Ažubalio nuomone, grupės Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narių Lietuvos žiniasklaidą nori įsprausti į Rusijos ar Baltarusijos žiniasklaidos veikimo rėmus, kas mūsų demokratinėje visuomenėje visiškai nepriimtina.

Pasak V. Juozapaičio, sunkiai suvokiamas ir netgi juokingas pasiūlymas, kad žurnalistai, tarsi buhalteriai, turėtų skaičiuoti informacijos balansą laikraščių pirmuosiuose puslapiuose ar laidose.

Be to, nuosekliai tęsiant valdančiųjų saviironiją, kitu įstatymu reikėtų apibrėžti, kas sudaro tokios teigiamos ar neigiamos informacijos turinį.

E. Gentvilas: dabar apie gandrus reikės rašyti tik gerai

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas, reaguodamas į keleto valstiečių siūlymą negailėjo ironijos.

„Apie gandrus reikia rašyti tik gerai, apie cukraus, solidarumo ir dyzelinių mašinų mokesčius - dar geriau, apie dirbtinį apvaisinimą pagal valstietišką karvių apsėklinimo modelį - irgi gerai arba nieko.
Tokios išvados peršasi pamačius valstiečių registruotą naujausią „perliuką“ - Visuomenės informavimo įstatymo pataisas", - sako Seimo narys.

Eugenijus Gentvilas

„Akivaizdu, kad tai beviltiškas bandymas cenzūruoti žiniasklaidą ir užkirsti kelią žodžio laisvei, įtvirtintai Konstitucijos. Siūlyčiau valstiečiams laisvalaikiu dažniau pavartyti Konstituciją. Tikiuosi, tokie absurdai Seime net nebus svarstomi", - priduria Liberalų sąjūdžio atstovas.