Generolas Vilniuje susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Sauliumi Skverneliu, krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu, Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku ir kitais kariuomenės atstovais, su Lietuvoje dislokuotos NATO bataliono kovinės grupės bei NATO pajėgų integravimo vieneto vadais.

Per susitikimus planuojama aptarti saugumo situaciją, tolesnius JAV ir NATO planus dėl atgrasymo ir gynybos stiprinimo regione, NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kovinio rengimo ir panaudojimo klausimus.

Daug dėmesio ketinama skirti ir dvišalio bei daugiašalio karinio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir JAV klausimams, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

JAV kariai Lietuvoje kartu su mūsų šalies kariais treniruojasi kaip dalis JAV operacijos „Atlantic Resolve“ Baltijos šalyse ir Rytų Europoje.

Šią operaciją JAV pradėjo 2014 metų pavasarį, reaguodamos į pasikeitusią saugumo situaciją po aktyvių karinių Rusijos veiksmų Ukrainoje ir siekdamos stiprinti saugumo priemones rytiniame Aljanso flange ir taip pademonstruoti paramą Baltijos šalims.

Šiuo metu Lietuvoje dislokuoti per 120 JAV karių.

Generolas C. M. Scaparrottis, kaip JAV pajėgų Europoje vadas, yra atsakingas už šių pajėgų parengtį plataus spektro karinėms misijoms ir pratyboms drauge su sąjungininkais ir partneriais Europoje, kad apsaugoti JAV nacionalinius ir remti Europos interesus.

Kaip vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas jis per Belgijoje, Monse, dislokuotą Vyriausiąjį sąjungininkų pajėgų Europoje štabą vadovauja visoms NATO strateginio lygmens operacijoms ir pratyboms Europoje bei nustato strateginę karinę kryptį pagal NATO vadovavimo struktūrą pavaldiems vadams.