„Tvarkiečio“ P. Gražulio teisinį imunitetą prašoma panaikinti byloje dėl piketo prie prokuroro Irmanto Mikelionio namų, o konservatoriaus M. Adomėno – privataus kaltinimo byloje dėl šmeižto.

Tyrimą dėl tuometinės „tvarkiečių“ frakcijos atstovų P. Gražulio, Kęsto Komskio ir Valdo Vasiliausko surengto piketo prie prokuroro I. Mikelionio namų Generalinė prokuratūra pradėjo pernai kovą.

„Tvarkiečiai“ piketu reagavo į prokuroro pareiškimą, kad prašys Europos Parlamentą panaikinti partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje.

Iš visų protesto dalyvių Seimo nariu buvo perrinktas ir teisinę neliečiamybę turi P. Gražulis, be Seimo leidimo jo negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti laisvę.

Už trukdymą prokuroro veiklai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Naikinti parlamentaro M. Adomėno imunitetą prašo Vilniaus apygardos teismas, gavęs žurnalistės Rūtos Janutienės skundą dėl šmeižto privataus kaltinimo tvarka.

Ji siekia, kad M. Adomėnas dėl teiginių apie perkamą žiniasklaidą būtų pripažintas kaltu dėl šmeižto ir jai priteistas 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas.

Pareiškėja ją šmeižiančia informacija laiko M. Adomėno pasisakymus 2015 metais Seime vykusios konferencijos metu, kuriuose R. Janutienės laidą jis pavadino „perkama ir parduodama žiniasklaida“, siejo ją su Rusijos interesais.

Seimas buvo gavęs prašymą byloje dėl šmeižto panaikinti ir parlamentaro Naglio Puteikio imunitetą, bet kaip BNS informavo Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė, prokuratūra vėliau prašymą atsiėmė.

Seimas jau yra išnagrinėjęs teismo prašymą šioje byloje praėjusią kadenciją, ir N. Puteikio imunitetas buvo išsaugotas.