„Seime steigiamos laikinosios parlamentinės Mykolo Romerio grupės tikslas – mažinti Pietryčių Lietuvoje gyvenančių bendruomenių politinę, socialinę ir kultūrinę izoliaciją, skatinti jų integraciją į Lietuvos politinį, ekonominį ir kultūrinį gyvenimą“, – tikina L. Kasčiūnas.

Grupės nariai sieks užtikrinti tokią švietimo ir kultūros politiką, kuri skatintų tautinių bendrijų integraciją į Lietuvos visuomenę, ugdytų pilietiškumą ir patriotizmą.

Grupė sieks užtikrinti, jog visų tautybių ir visų šalies regionų gyventojai jaustųsi visaverčiai Lietuvos piliečiai, turėtų galimybes įgyti tinkamą išsilavinimą ir kurti savo gerovę Lietuvoje.

A. Ažubalio teigimu, Lietuvoje gyvenančių tautinių bendruomenių santarvė gali būti pasiekta tik per bendrą, M. Romerio puikiai nusakytą Tėvynės suvokimą, todėl ši lietuvių ir lenkų tautoms svarbi asmenybė nusipelno rimto dėmesio.

Anot jo, M. Romeris – tarpukario Lietuvos teisininkas, teisėtyrininkas, ilgametis Vytauto Didžiojo universiteto rektorius – išskirtinio mūsų dėmesio nusipelnė ir dėl savo tautinės tapatybės supratimo.

Būdamas lenkų kilmės, jis kartu buvo ir savo gyvenamos valstybės Lietuvos patriotas.

„Esu lenkas, tikras Lietuvos pilietis, Lietuvos kraštietis, bet ne Lenkijos pakraščio gyventojas... Lietuva man su sostine Vilniumi yra bendra lietuvių ir Lietuvos lenkų krašto Tėvynė“, – yra rašęs M. Romeris.

Parlamentarų teigimu, būtent tokia tapatybė turi būti skatinama ir Lietuvos pietryčiuose, būtent dėl to būtina orientuotis į tarp tautų ir Lietuvos tautinių bendrijų „tiltus tiesiančias“ ir pavyzdžiu laikytinas istorines asmenybes.