„Atsistatydinsiu iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Antra – nekandidatuoju į socialdemokratų pirmininkus, trečia – kreipsiuosi į prokuratūrą, kad būtų atliktas tyrimas mano atžvilgiu“, – BNS penktadienio rytą sakė M.Bastys.

Trauktis iš Seimo M.Bastys teigė nematąs pagrindo.

„Nematau pagrindo trauktis iš Seimo. Iš Seimo vadovybės matau pagrindą trauktis, nes tai meta šešėlį ant Seimo valdybos, nes man nesuteikta teisė dirbti su slapta informacija“, – sakė M.Bastys.

Paklaustas, ar ši situacija nemeta šešėlio visam Seimui, M.Bastys teigė, kad „į šį klausimą turės atsakyti prokuratūra“.

„Aš žinau, kad jokių nusižengimų, kurie prieštarauja Lietuvos įstatymams, aš nesu padaręs“, – po Seimo valdančiųjų socialdemokratų frakcijos posėdžio žurnalistams penktadienį sakė M.Bastys.

M. Bastys: prokuratūra nieko konkretaus neras

Jis teigė esąs įsitikinęs, kad Generalinė prokuratūra „nieko konkretaus“ apie jį neras.

M.Bastys taip pat aiškino, kad sprendimą trauktis iš Seimo vicepirmininkų priėmė suprasdamas, jog Seime gali būti inicijuojamas jo atstatydinimas iš Seimo vadovybės. Tuo metu apkalta jam, M.Basčio įsitikinimu, pagal naujausią Konstitucinio Teismo išaiškinimą, negali būti rengiama.

Apie galimą apkaltą M.Basčiui jau yra prabilęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, taip pat Seimo opozicijai priklausantys konservatoriai ir liberalai.

Ketvirtadienio vakarą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino M.Bastį trauktis iš Seimo vadovybės, kai socialdemokratas negavo leidimo dirbti su slapta informacija dėl jo asmeninių ryšių su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu.

Seimo pirmininkui pateiktoje Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

M. Bastys: VSD nurodomi ryšiai – interpretacijos

M.Bastys neneigė susitikinėjęs su VSD informacijoje minimais asmenimis, nes įvairių susitikimų su piliečiais kaip parlamentaras turįs šimtus. Tačiau jis pabrėžė niekuomet nevykdęs VSD minimų asmenų nurodymų, veikęs išskirtinai Lietuvos valstybės interesais.

„Man labai gaila, kad yra tokios interpretacijos. Taip, aš profesorių J.Kostiną pažįstu, jis yra dirbęs Vilniaus universitete. Būtent aš jį pažįstu kaip akademinės visuomenės atstovą. Taip, jis yra kalbėjęs kaip Lietuvos pilietis, norintis kurti akademiją. Tik tiek. Mano veiksmuose, kad kažkokius nurodymus dalinčiau ar vykdyčiau – mano kompetencijoje tokio dalyko net nebuvo ir negalėjo būti. Tai grynai interpretacijos, kurios visiškai neatitinka tikrovės“, – kabėjo parlamentaras.

Aiškindamas savo tarpininkavimą organizuojant Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ atstovų sutikimus su Lietuvos valdžios pareigūnais praėjusios kadencijos Seime, M.Bastys aiškino, kad tuo metu rūpinosi sklandžiu Ignalinos atominės elektrinės uždarymu, kad nebūtų įšaldytos tam skiriamos ES paramos lėšos.

M.Bastys nepaneigė, jog būtent J.Kostinui prašymu organizavo „Rosatom“ atstovo susitikimą prieš kelerius metus su tuometiniu Seimo pirmininku Vydu Gedvilu.

„Ar tai yra nurodymas, ar tai yra įsigilinimas į atominės energetikos klausimus? (...) Kokios čia problemos?“ – stebėjosi socialdemokratas.

Jis teigė, kad su kai kuriais VSD rašte minimais žmonėmis jau nebendravęs kelerius metus, o po to kai pernai lapkritį buvo išrinktas Seimo vicepirmininku, jokių kontaktų neturėjo nė su vienu iš jų.

Anot M.Basčio, VSD jo susitikimais nesidomėjo ir su juo pačiu apie tai nekalbėjo.

„VSD tais klausimais nesidomėjo, aš pats kreipiausi į VSD kai kuriais klausimais, mačiau nenorą bendrauti. VSD vadovas, sausį vasarį skambinau, tai nematė reikalo su manimi kalbėti, mane tai labai stebino“, – tvirtino M.Bastys.

Jis teigė, kad pats yra kreipęsis į VSD dėl problemų Registrų centre, tačiau žurnalistams jų nekonkretizavo ir nepaaiškino, kodėl šiuo atveju kreipėsi būtent į VSD, o ne į kitas institucijas.

M.Bastys taip pat pripažino sulaukęs „pilietinės“ buvusio Kauno mafijos autoritetu įvardijamo Saturno Dubininko paramos, tačiau neigė buvus finansinės paramos.

„Kodėl jis negali už mane agituot?“ – vėl stebėjosi M.Bastys.

J.Olekas: pagrindo apkaltai nėra

Anot Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojo Juozo Oleko, socialdemokratai palaiko M.Basčio sprendimą trauktis iš Seimo vadovybės, tarp pat ir iš partijos pirmininko rinkimų kovos.

Tačiau pagrindo trauktis M.Basčiui iš Seimo, anot J.Oleko, socialdemokratai neįžvelgia.

„Nemačiau tos informacijos, bet mūsų bičiuliams frakcijos nariams atrodė, kad jokio pagrindo, jog Mindaugas negalėtų eiti Seimo nario pareigų kol kas nėra“, – kalbėjo J.Olekas.

Jis priminė, kas praėjusios kadencijos Seime socialdemokratas Algirdas Sysas sėkmingai dirbo Seimo vicepirmininku neturėdamas dirbti leidimo su slapta informacija.

M.Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Jeigu jis atsisakytų Seimo nario mandato arba jam būtų surengta apkalta, ten turėtų būti surengti nauji rinkimai.