„Mes vakar su Seimo pirmininku aptarėm visus klausimus. Mūsų abiejų sutapo pozicijos. Pirmininkas man laiko skyrė pakankamai dar galvot. Aš pats pasiūliau rytdienos datą. Pareiškimas bus rytoj“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Valentukevičius.

Anot jo, sprendimui trauktis iš pareigų kitą savaitę dar turi pritarti Seimas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketvirtadienio rytą pranešė, kad valdančiosios koalicijos partneriai Valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei socialdemokratai vieningai pritaria R.Valentukevičiaus atleidimui iš VTEK pirmininko pareigų.

VTEK vadovo atleidimą numatyta svarstyti kitą savaitę.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis sausį paragino R.Valentukevičių trauktis iš pareigų šiam priėmus vienasmenį ir su kitais komisijos nariais nederintą sprendimą, kad parlamentarei G.Kildišienei nereikėjo deklaruoti, jog važinėja mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu. Šį R.Valentukevičiaus sprendimą kritikavo ir kiti VTEK nariai.

R.Valentukevičius VTEK vadovu paskirtas 2014 metais, tuometinės parlamento vadovės Loretos Graužinienės siūlymu, pagal parlamentinių frakcijų rekomendacijas. Anksčiau R.Valentukevičius yra dirbęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Priimamojo skyriaus vedėju, 1999–2013 metais ėjo Seimo kontrolieriaus pareigas, dvi kadencijas vadovavo šiai įstaigai.

Pagal įstatymą, VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai.

VTEK prižiūri, kaip įgyvendinami Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas, Lobistinės veiklos įstatymas, tiria pranešimus, skundus ir prašymus dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų galimo interesų konflikto, seka visuomenės informavimo priemonių skelbiamą informaciją apie valstybės politikų elgesį ir, jei yra pagrįstų duomenų, kad valstybės politikas padarė pažeidimą, perduoda šią informaciją ištirti atitinkamiems valstybės politikų elgesio kontrolės subjektams ir panašiai.

R.Valentukevičius jau anksčiau buvo sulaukęs priekaištų dėl institucijos politizavimo. Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė praėjusį birželį Seime skaitydama metinį pranešimą sakė, kad apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

VTEK vadovas kritikuotas, kai neįžvelgus pažeidimų nebuvo pradėtas tyrimas dėl vadinamojo Vijūnėlės skandalo Druskininkuose, kai iš komisijos nuskambėjo siūlymas įteisinti gyventojų pinigines dovanas medikams.