„Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo plane yra numatytas Vyriausybės teisės centro steigimas, nors to Seimo patvirtintoje Vyriausybės veiklos programoje nebuvo įtraukta. Steigiant naują centralizuotą įstaigą, akivaizdu, kad Teisingumo ministerijos funkcijos mažėja arba jų visai nebelieka", - rašo socialdemokratai.

Teisingumo ministerija yra kuruojama socialdemokratų deleguotos atstovės, ministrės Mildos Vainiutės.

„Priimant tokį sprendimą, būtinas politinis įvertinimas ir aptarimas su koalicijos partneriais", - pranešime spaudai rašo socialdemokratai.

Vyriausybės priemonių plane siūloma naujai steigiamai biudžetinei įstaigai – Vyriausybės teisės centrui – perduoti, be kita ko, teisėkūros funkcijas: Centras vertintų Vyriausybei teikiamų teisės aktų, ministrų įsakymų projektus, dalyvautų ministerijoms rengiant teisės aktų projektus ir konsultuotų dėl jų parengimo.

Socialdemokratų vertinimu, toks centralizavimas ir funkcijų perdalijimas neparemtas objektyvia naudos ir kaštų analize, nenurodoma, kokių teigiamų pasekmių laukiama, pakeitus tik subjektą, kaip būtų pagerinti teisėkūros proceso kokybė ir efektyvumas.

Viešai nuskambėję priemonių plano kūrėjų įtikinėjimai, neva, teisės aktų įgyvendinimas užtrunka, kol juos įvertina atskirų ministerijų juristai.

Tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas sako, kad tas funkcijas, kurios numatomos steigiamam Teisės centrui, buvo galima deleguoti tiesiog Teisingumo ministerijai. Tokiu būdu būtų užtikrintas Konstitucijos laikymasis ir teisės aktų kokybė.