ietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LMPF) aukščiausiems šalies vadovams įteikė sąrašą su beveik 3150 asmenų parašais, kurie pasisako prieš Aplinkos ministerijos planuojamą urėdijų reformą.

Federacija savo kreipimąsi adresavo Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, Premjerui Sauliui Skverneliui ir kitiems pareigūnams.

"Darbuotojų aistras sukėlė be kaštų ir naudos analizės ir poveikio aplinkai vertinimo aplinkos ministro Kęstučio Navicko stumiama valstybinių miškų valdymo konsolidavimo vienoje valstybės įmonėje reforma", - rašoma LMPF išplatintame pranešime.

Anot federacijos, A. Navickas "lengva ranka" siunčia 3 tūkst. darbuotojų į nedarbą. Pats aplinkos ministras ne kartą yra sakęs, kad urėdijų reforma paliestų tik 400 administracinio aparato darbuotojų, o visi su miško tvarkymu tiesiogiai susiję darbininkai išlaikytų savo vietas.

LMPF Vyriausybės taip pat reikalauja pateikti išsamią valstybinių miškų reformos kaštų ir naudos analizę, sudaryti derybinę grupę valstybinių miškų ūkio valdymo reformos poveikio aplinkai analizei įvertinti ir būdui parinkti.

Pertvarkant valstybinį miškų ūkį, dabartines 42 urėdijas planuojama sujungti į vieną valstybinę įmonę su nepriklausoma valdyba ir 25-omis urėdijomis-padaliniais. K. Navicko teigimu, po reformos valstybė kasmet sutaupytų apie 14 mln. eurų.

Aplinkos ministerijos planams reformuoti miškų valdymą palaikymą pareiškė opozicinė konservatorių partija ir Prezidentūra, tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos koalicijos partneriai socialdemokratai reformą kritikuoja.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas antradienį buvo susitikęs su LMPF pirmininke Inga Ruginiene aptarti būsimos reformos. Viceministro teigimu, įmonės reorganizacija negali tapti priežastimi nutraukti santykius su darbuotojais.

"Diskutuojant dėl VĮ "Lietuvos valstybiniai miškai" galimos struktūros, funkcijų ir etatų skaičiaus, apie tai reguliariai bus informuojamos profesinės sąjungos ir su jomis konsultuojamasi", - skelbiama ministerijos išplatintame pranešime.