23-ejus metus prokurore dirbusi teisininkė pirmadienį duodama parodymus savo byloje pripažino, kad elgėsi neapdairiai pasakodama V.Pachomovui jį dominusios bylos aplinkybes ir net perduodama jam dokumentą iš šios bylos, neva susijusios su jo draugu. Vis dėlto ji teigia taip elgusis vardan draugystės ir netikėjusi, kad žmogus, su kurio šeima artimai bičiuliavosi daugiau kaip dešimtmetį, galėtų ją išduoti.

„Gal pasielgiau lengvabūdiškai, tačiau jis buvo mano draugas“, – kalbėjo buvusi prokurorė, aiškindama savo elgesio motyvus.

Pats V.Pachomovas savo visiškai pripažįstantis jam inkriminuotus nusikaltimus, tačiau parodymus byloje pageidavo duoti po to, kai bus apklausti visi liudytojai.

Kaltinama reikalavusi kyšio

Bylos duomenimis, L.Balaišienė, vykdžiusi ikiteisminį tyrimą dėl iššvaistytų lėšų, susitarė su V.Pachomovu iš vieno įtariamųjų pareikalauti kyšio. V.Pachomovas iš verslininko prašė 20 tūkst. eurų, vėliau susitarė, kad jam bus perduota 15 tūkst. eurų už tai, kad L.Balaišienė priimtų palankius procesinius sprendimus jo byloje.

Kaip įrodymą, kad iš tiesų yra siųstas prokurorės, V.Pachomovas verslininkui parodė originalų dokumentą iš jo bylos, gautą iš L.Balaišienės.

Per du kartus gavęs 10 tūkst. eurų iš verslininko, V.Pachomovas, bylos duomenimis, pakeitė kupiūras banke ir perdavė L.Balaišienei 5 tūkst. eurų.

Prokurorė buvo sulaikyta 2014 metų gruodžio pabaigoje. Tuo metu ji dirbo Antrajame baudžiamojo persekiojimo skyriuje. Sulaukusi įtarimų ji buvo nušalinta nuo pareigų, o jos atžvilgiu pradėtas tarnybinis patikrinimas, tačiau prokurorė pateikė prašymą atleisti ją iš darbo savo noru. Šį prašymą prokuratūra privalėjo tenkinti, o per 14 dienų nespėjus baigti tarnybinio patikrinimo dėl prokurorės veiklos, jis privalėjo būti nutrauktas ją atleidus iš darbo.

Buvusi prokurorė šias aplinkybes kategoriškai neigia ir tikina nieko nežinojusi apie V.Pachomovo susitarimus su verslininku. Ji neneigia davusi jam dokumentą iš bylos ir papasakojusi apie savo planuojamus priimti sprendimus, bet teigia tai dariusi vardan draugystės.

Prokurorė bičiuliavosi su teisėsaugai žinomu asmeniu

Buvusi prokurorė duodama parodymus pasakojo, kad su V.Pachomovu jos šeima buvę artimi draugai: drauge keliaudavo, švęsdavo vieni kitų gimtadienius. Taip pat V.Pachomovas prokurorės šeimai buvo parūpinęs abonementą sporto klube, kuriame jie susitikdavo keliskart per savaitę.

L.Balaišienė, būdama prokurore nagrinėjusi finansinių nusikaltimų bylas, sakė žinojusi, kad jos geras draugas praeityje yra teistas už kyšininkavimą bei paskutiniu metu taip pat turėjo problemų su teisėsauga ir figūravo keliuose ikiteisminiuose tyrimuose. Dėl šios aplinkybės jis su prokurore tiesiogiai nebendraudavo – dėl susitikimų tardavosi per L.Balaišienės vyrą. Vis dėlto buvusi prokurorė teigia, kad tai nebuvusi konspiracija, o tik V.Pachomovo būdas apsaugoti ją nuo galbūt nepageidaujamų sąsajų su jo atžvilgiu vykdomais teisėsaugos tyrimais.

Paklausta, kodėl būdama pareigūne taip pasitikėjo teisėsaugos akiratin patekusiu žmogumi, L.Balaišienė sakė tikėjusi, jog artimas draugas pasikeitė, o naujų jo atžvilgiu atliekamų tyrimų nesureikšmino.

„Santykiai buvo šilti, artimi, grįsti pasitikėjimu“, – kalbėjo buvusi prokurorė.

Ji pripažino, kad su V.Pachomovu ne tik aptarė kai kurias bylos aplinkybes, bet ir perdavė jam originalų dokumentą, nors tikino nežinojusi, kad šį bičiulis panaudos blogam tikslui.

Bylos dokumento originalas – neva padaryti siurprizą draugui

Apie bylą, dėl kurios yra įtariama ėmusi kyšį, L.Balaišienė V.Pachomovui teigia pasakojusi atsitiktinai, kai išreiškė pasipiktinimą netinkamai dirbusia tyrėja. Jos teigimu, V.Pachomovas byla susidomėjęs, nes vienas iš įtariamųjų buvęs jo geras pažįstamas.

Vėliau jis prokurorės vis pasiteiraudavo, kaip sekasi šis tyrimas, o L.Balaišienė jam papasakodavusi, kokius sprendimus ruošiasi priimti. Išgirdęs, kad prokurorė rengiasi panaikinti piniginių lėšų apribojimą įtariamajam, V.Pachomovas ėmė prašyti dokumento originalo, teigdamas, kad nori jį parodyti draugui ir taip padaryti jam siurprizą.

Toks prašymas L.Balaišienės nenustebinęs ir ji, pasitikėdama draugu, teigė sutikusi duoti jam dokumentą.

Ne vieną rezonansinę bylą nagrinėjusi buvusi prokurorė tikino, kad svarbių šio ar kitų tyrimų duomenų su V.Pachomovu neaptarinėjo, o jam paminėdavo tik įtakos tyrimui neturinčias detales. Šis dokumentas irgi nebuvęs itin reikšmingas, todėl ir sutiko jį duoti V.Pachomovui.

Ji teismo posėdžio metu ne kartą pripažino pasielgusi kvailai ir netinkamai, peržengusi ribas, susijusias su darbu, tačiau teigė neįtarusi, kad pasinaudodamas šiuo dokumentu V.Pachomovas mėgins įrodyti įtariamajam savo artimus ryšius su prokurore.

Apie tai, kad ja buvo pasinaudota, L.Balaišienė teigia supratusi tik po to, kai jau buvo sulaikyta. Ji mano, kad artimas draugas ją įklampinti nusprendė tikėdamasis, kad taip bus sušvelninta bausmė jam pačiam.

L.Balaišienė dirbdama prokurore palaikė valstybinį kaltinimą Seimo nario Roko Žilinsko, taip pat buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio patarėjo Dariaus Prialgausko byloje, sukčiavimu įtariamų Rumunijos piliečių, žlugusio Ūkio banko Ukmergės filialo vadovų, kaltinamų piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi, baudžiamosios bylose.

Kitas posėdis byloje numatytas šį ketvirtadienį – jame bus baigiama buvusios prokurorės apklausa, rengiamasi apklausti verslininką, iš kurio reikalavusi kyšio ji įtariama.