Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris teigė, kad sodyba Alytaus rajone virto miškininkų elito susirinkimų vieta, įrengta už Europos sąjungos lėšas kaimo turizmui.

„Sodybą skelbėsi pasistatęs už Europos sąjungos paramą kaimo turizmui, tačiau jokios ten turistinės veiklos nesimato, o tik susirenka miškininkų elitas. Tiksliai žinau, kad nuo pat statybų pradžios ir šiuo metu, ten šeimininkavo ir šeimininkauja vienintelis G. Visalga“, - rašoma DELFI redakciją pasiekusiame laiške.

Sodyboje ant Daugų ežero kranto yra keturi pastatai, pirtis, kubilas, lieptas, tvenkinys.

Sodyba iš tiesų įrengta už Europos Sąjungos pinigus

Registrų centro duomenimis, ši sodyba priklauso Alytaus miškų urėdijos vyriausiojo inžinieriaus G. Visalgos, kurio karjerą nuolatos lydėjo skandalai, broliui Mindaugui Visalgai.

Pasak dokumentų, 2011 metais pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“ iš tiesų M. Visalgai buvo skirta 690 560 litų (beveik 200 tūkst. eurų) projekto įgyvendinimui. Ši suma buvo maksimali leistina paramos suma.

Įdomi detalė yra ta, kad Europos sąjungos paramą kaimo turizmui gali gauti ūkininkai arba kaimo gyventojai, iki paramos paraiškos pateikimo dienos teisės aktų nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio valdą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre. Ūkininko ūkis turi būti užregistruotas Ūkininkų ūkių registre.

Sodybos puslapyje prie rekvizitų nurodoma, kad yra toks „Mindaugo Visalgos ūkis“, tačiau tai – vienintelis šaltinis, prieinamas internete apie šį ūkį, daugiau informacijos, kokią žemės ūkio veiklą vykdo ūkis, rasti nepavyko.

Dar įdomiau yra tai, kad M. Visalga internete pristatomas visai ne kaip ūkininkas, o kaip Alytaus sportininkas, rankininkas. Pats M. Visalga neatsakė į socialiniame tinkle DELFI pateiktus klausimus, apie tai, kokia žemės ūkio veikla užsiima.

Interesų deklaracija viešai neprieinama

Neaišku, kiek už Europos sąjungos lėšas įrengtoje sodyboje vyksta turistinės veiklos. Pagal viešai skelbiamus duomenis ir sodybos užimtumo kalendorių, kol kas sodyba neturi suplanuotų viešnagių. O ir reklamuojasi alytiškiai gana kukliai – vos keliuose interneto puslapiuose galima rasti informaciją ir sodybos kontaktus.

Įdomi detalė yra ta, kad sodybos internetiniame puslapyje prie kontaktų buvo nurodytas ne savininko, o G. Visalgos elektroninio pašto adresas, kuris po žurnalistų klausimų, buvo greitai pakeistas. G. Visalga į pateiktus klausimus taip pat neatsakė ir patarė visais klausimais kreiptis į sodybą administruojančius asmenis.

Po žurnalistų klausimų pasikeitę kontaktai sodybos puslapyje

Beje nėra G. Visalgos viešai prieinamos Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktos naujos privačių interesų deklaracijos, nors tokios deklaracijos turi būti viešos, todėl nėra aiškios jo sąsajos su giminaičiais, įmonėmis bei sandoriai.

Pats G. Visalga teigia, kad tokią deklaraciją Alytaus miškų urėdijai deklaracija pateikė 2017-02-28. Bet VTEK puslapyje ji nėra prieinama visuomenei.

Naujausia G. Visalgos turto deklaracija Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) buvo pateikta už 2015 metus. Joje deklaruota, kad jis turi sau priklausančio turto už beveik 94 tūkstančius eurų. Prabangi sodyba ant ežero kranto šį sąrašą nesiskaičiuoja.

Taigi turtas skaidosi į šias dalis: nekilnojamojo turto registre registruotinų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių vertė – 63 716 eurų, žemės sklypų vertė – 21 722 eurai, kelių transporto priemonių vertė – 22 590 eurų, kitų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė – 4 576 eurai, kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma – 6 450 eurų, pasiskolintų ir negrąžintų lėšų suma – 25 539 eurai.

Jeigu miškininkai užsisako sodybą, tada ir renkasi

DELFI susisiekė su sodyboje dirbančia moterimi, sodybos administratore, kuri prisistatė kaip G. Visalgos ir M. Visalgos motina. Ji iš pradžių neigė kalbas, kad sodyboje švenčia miškininkų elitas, tiesa, vėliau pripažino, kad tokių švenčių anksčiau būta. Taip pat moteris pripažino, kad dabar sodybos nuoma nelabai kas domisi.

„Dirbu aš toje sodyboje, savininkas yra mano sūnus Mindaugas. Gintaras yra brolis Mindaugo“, - kalbėjo moteris.

Paklausta, ar tiesa, kad sodyboje dažnai renkasi miškininkų bendruomenė, moteris teigė, kad ne, nebent sodybą užsisako: „Ten renkasi tie, kas užsisako, tas renkasi. Kažkada tai buvo, vienas žmogus užsisakė ir šventė. Ko jie ten rinksis, visi šeimas turi. Šiaip kaip ir visi žmonės, jeigu yra reikalas ar kokia šventė, tada. O šiaip tai nėra taip, kad dažnai, tikrai ne.“

Karjerą nuolatos lydėjo skandalai

G. Visalga – yra viena skandalingiausių pavardžių miškininkų pasaulyje. Jis prieš metus dar ėjo aukštas pareigas – buvo generalinio urėdo pavaduotojas. Tačiau kilo skandalas, kai G. Visalga policijai galimai bruko 20 eurų kyšį. Tuomet jis buvo priverstas iš pareigų pasitraukti.

Tuometinė Aplinkos ministerijos vadovybė garsiai pareiškė, kad tokie susikompromitavę pareigūnai neturi dirbti sistemoje. Tačiau nutiko priešingai, po pusės metų, nurimus skandalui ir triukšmui, G. Visalga buvo priimtas į darbą žemesnėse pareigoje Alytaus urėdijoje.

Tačiau tai ne vienintelis skandalas, į kurį per savo karjerą įsipainiojo aukštas miškų valdininkas. Su juo buvo susijusi stambaus masto kyšininkavimo istorija. STT nustatė, kad Utenos urėdo postas kainavo 100 tūkstančių litų. Toks kyšis buvo sutartas norint konkrečiam pretendentui užimti šią kėdę. G. Visalga buvo apklaustas šioje byloje kaip liudytojas, o Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai sausio 8 dieną Generalinei urėdijai nurodė dėl G. Visalgos atlikti tarnybinį patikrinimą. G. Visalga aplinkos ministro pavedimu buvo nušalintas nuo visų vykstančių konkursų, kur galėtų daryti įtaką.

Dar anksčiau miškininkas yra turėjęs bėdų su policija 2013 metų vasario 15 d. policijos pareigūnams sustabdžius jo automobilį buvo nustatytas 1 promilės girtumas. 2008 metais jis sukėlė avariją ir pasišalino iš įvykio vietos, kai pareigūnai jį sulaikė, jam buvo nustatytas 3,12 promilės girtumas. Tuomet pareigūnas atsipirko kelių tūkstančių litų bauda.