Priemonių plano projekte Vyriausybė numato užsiimti finansinių paskatų ir paslaugų jaunoms ar vaikus auginančioms šeimoms plėtra.

Kaip rašoma dokumente, dar per šiuos metus numatoma sukurti ir įteisinti išmokų vaikui („vaiko pinigų“) visiems šeimoje auginamiems (globojamiems) vaikams sistemą.

Iki kitų metų antro ketvirčio numatoma įteisinti finansinę paramą įvaikinusioms šeimoms, nepaisant vaiko amžiaus.

„Išmoka vaikui yra svarbi pagalbos šeimai forma, kurią turėjome prieš krizę. Tikimės, kad nuo 2018 m. galėsime mokėti išmoką vaikui nepriklausomai nuo pajamų ir šeimoms, auginančioms 1 ar 2 vaikus, ne tik auginančioms 3 ir daugiau vaikų, kaip yra dabar. Tačiau sprendimą lems ir valstybės biudžeto galimybės“, – DELFI sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak L. Kukuraičio, pati išmokos vaikui priemonė nekelia abejonių. Pavyzdžiui, lenkų patirtis rodo, kad padidinus išmokas už vaikus, gimstamumas išaugo, šeimos jaučiasi stipresnės ir tai duoda vaisių. To, sako ministras, reikia siekti ir Lietuvoje.

Linas Kukuraitis
SADM paaiškina, kad šiuo metu vaiko pinigai mokami vaikams nuo gimimo iki 18 metų: 1 ar 2 vaikus auginančioms šeimoms vertinant šeimos pajamas (jeigu vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio (153 Eur), 3 ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms – nevertinant šeimos gaunamų pajamų (vaikams nuo gimimo iki 2 metų – 0,75 bazinės socialinės išmokos dydžio (28,5 Eur), vaikams nuo 2 iki 18 metų – 0,4 bazinės socialinės išmokos dydžio (15,2 Eur) išmoka per mėnesį).

Vidutiniškai per vieną 2016 metų mėnesį išmoką vaikui gavo 66,1 tūkst. vaikų (t.y. 12,7 proc. Lietuvos vaikų) ir šiai išmokai mokėti per minėtą laikotarpį išleista 15,02 mln. Eur. 2017 m. planuojama, kad išmoką vaikui gaus apie 166 tūkst. vaikų, tam valstybės biudžete numatyta 34,45 mln. Eur.

Skatins gimstamumą

Vyriausybė taip pat žada paramą jaunoms šeimoms, įsigyjančioms pirmąjį būstą ne didmiesčiuose. Tokia parama būtų skiriama šeimoms iki 35 m. nepaisant jų pajamų. Tai numatančią sistemą žadama sukurti iki antrojo kitų metų ketvirčio.

Visus šiuos klausimus pavesta kuruoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. SADM taip pat numato kurti naujas kompleksines priemones, kurios padėtų šeimoms įveikti krizes ir derinti šeimos bei darbo įsipareigojimus.

Vyriausybė užsimojusi didinti gimstamumą. 2016 m. vienai moteriai tekęs vaikų skaičius siekė 1,7 vaiko, žadama, kad 2020 m. šis rodiklis pasieks 1,9.

Vyriausybė taip pat deklaruoja kovą su smurtu: užsibrėžta, kad smurtą patyrusių asmenų dalis iki 2020 m. nuo 29 proc. sumažės iki 26 proc.