Nuspręsta iš viso panaikinti Pavilnių ir Verkių parkų direktorės pavaduotojos pareigybę. Vasarą po DELFI tyrimų, kai buvo atskleistas skandalas dėl daugybės neteisėtų statybų parkų draustiniuose bei kitų pažeidimų, pasitraukė ir buvusi parkų direktorė Vida Petiukonienė.

Vida Petiukonienė

Dabar dėl abiejų šių valdininkių veiklos Vilniaus miesto savivaldybė, atlikusi vidaus audito procedūras ir nustačiusi grubius teisės aktų pažeidimus, kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

Savivaldybė prašo įvertinti šių asmenų galimai nusikalstamus veiksmus, vadovaujant direkcijai ir išduodant statybos parko teritorijoje leidimus. Prokuratūrai pateikta daugiau nei 30 puslapių administracijos Centralizuoto audito skyriaus ataskaita, kurioje surinkti duomenys ir konstatuoti pažeidimai liudija apie parko direkcijos vadovybės galimą piktnaudžiavimą, tarnybos pareigų neatlikimą ir kitas Baudžiamajame kodekse apibrėžtas nusikalstamas veikas.

Prokuratūra šiuo metu yra pasikreipusi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl informacijos patikslinimo ir sprendimo priėmimo. Dar nėra aišku, ar ikiteisminis tyrimas bus atliekamas.

Iš viso naikins pavaduotojo pareigybę

Sausio pabaigoje įvyko naujo direkcijos vadovo konkursas, kurį laimėjo Jolanta Radžiūnienė, pastaruosius 5 metus direkcijoje dirbusi Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėja.

Vilniaus savivaldybės teigimu, netrukus bus iš viso panaikinta direktorės pavaduotojos pareigybė šiuose parkuose, vietoj to atsiras papildomų specialistų etatai.

„Nauja Verkių ir Pavilnių regioninio parko direkcijos valdymo struktūra įsigalios nuo kovo 1 d. Jos metu neliks direktoriaus pavaduotojo ir apskaitininko pareigybių, o vietoj jų įsteigtos specialistų pareigybės dviejuose parkų skyriuose.

Direktorės pavaduotoja Z. Ražanauskienė pateikė prašymą nuo balandžio 3 d. nutraukti darbo sutartį suėjus pensiniam amžiui. Atsižvelgiant į pateiktą prašymą buvo priimtas įsakymas dėl Z. Ražanauskienės atleidimo iš pareigų“, - komentavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija

DELFI primena, kad kol kas Vilniaus miesto savivaldybė dar nėra parengusi šių parkų apsaugos reglamento, kuris apsaugotų parką nuo įvairių žalingų statybų, aiškiau reglamentuotų veiklas parkuose. Tokį dokumentą turi patvirtinę visi kiti parkai, Vilniaus savivaldybė jį rengia daugiau nei pusę metų.

NŽT nustatė 155 žemgrobystės atvejus, dėl keturių namų kreiptasi į teismą

DELFI primena, kad šių metų pradžioje didžiulį patikrinimą parkuose baigė Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Ji nustatė net 155 pažeidimus, susijusius su neteisėtu valstybinės žemės naudojimu bei jos užėmimu.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dėl keturių Vilniaus miesto savivaldybės išduotų statybos leidimų parkuose yra pasikreipusi į teismą, siekdama juos naikinti.

VTPSI nustatė, kad net aštuonių nebaigtų statyti namų statybos leidimai yra neteisėti. Vis dėlto, nuspręsta į teismą kreiptis tik dėl 4 leidimų, o dėl kitų 4 atvejų, gavus paaiškinimus iš savininkų, nesibylinėti. Teismas dar nėra priėmęs sprendimų.

Taip pat buvo atskirai nustatyta, kad iki 10 jau pastatytų namų pažeidžia įstatymus ir galiojančius teisės aktus, tačiau dėl jų nuspręsta nesikreipti į teismą, nes namai jau stovi ir tai, pasak VTPSI, pažeistų socialinį teisingumą.