Iš susitikimo išėjęs vienas politikas sakė, kad iš esmės Seimo ir Vyriausybės nariams buvo pristatytas „vandenėlis", kuriame išskirti penki stambūs prioritetai.

Premjeras S. Skvernelis sako, kad šiuo susitikimu siekta įtraukti į darbą ir Seimo narius, nors pagal teisės aktus tai jam neprivaloma.

Valstiečių žaliųjų koalicijos partnerių, socialdemokratų, vadovas Algirdas Butkevičius sakė, kad išgirdo svarbiausius numatytus Vyriausybės prioritetus, buvo sutarta, kaip bus organizuojami koalicijos partnerių pasitarimai Seime.

Anksčiau socialdemokratai skundėsi, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga visiškai nerengia jokių diskusijų ir susitikimų.

Pats premjeras S. Skvernelis Vyriausybės darbų prioritetus pristatė koalicijos partneriams, bet atskleisti jų visuomenei nesutiko.

- Kokie yra Vyriausybės prioritetai šiems metams?

- Mes grįžtame į pradžią. Kai bus paskelbtas pats įgyvendinimo planas, matysite, kokios priemonės bus pradėtos šiais metais įgyvendinti ir, svarbiausia, kada bus baigtos įgyvendinti.

- Dėl alkoholio: ar specializuotos alkoholio parduotuvės gali atsirasti dar šiemet?

- Ne.

- Kitais metais?

- Neatsakysiu aš jums dabar, kitais ar dar kitais metais.

Neatsakysiu aš jums dabar, kitais ar dar kitais metais.
Saulius Skvernelis

- Ar priemonių plane yra numatyta kas nors konkrečiai nelygybės ir socialinės atskirties mažinimui?

- Taip.

- Kas?

- Kovo 8 arba kovo 13 dieną bus šitas planas priimtas. Kol kas tai yra projekto projektas.

- Ką jūs pristatėte frakcijų atstovams, nes dabar atrodo, kad čia nieko nėra?

- Jeigu jums taip atrodo, taip ir galvokite, kad nieko nėra. Aš sakau, mes pristatėme projekto projektą. Nėra dar suderintų kai kurių rodiklių, nėra datų, dar neturime visose priemonėse ir ministerijų, kurios bus vykdančiosios toje srityje. Tai yra darbinis frakcijų ir Vyriausybės susitikimas, mes susitikome tam, kad išgirstume Seimo narių nuomonę dėl terminų, dėl darbų, kurie galbūt nereikalingi, kurie galbūt neįtraukti yra.

Jeigu jums taip atrodo, taip ir galvokite, kad nieko nėra. Aš sakau, mes pristatėme projekto projektą. Nėra dar suderintų kai kurių rodiklių, nėra datų, dar neturime visose priemonėse ir ministerijų, kurios bus vykdančiosios toje srityje. Tai yra darbinis frakcijų ir Vyriausybės susitikimas, mes susitikome tam, kad išgirstume Seimo narių nuomonę dėl terminų, dėl darbų, kurie galbūt nereikalingi, kurie galbūt neįtraukti yra.
Saulius Skvernelis

- Aš išlieka planas, kad Darbo kodeksas bus atidėtas tik pusmečiui, kad svarbu yra jį sutvarkyti ir nuo liepos startuoti su juo?

- Projekte toks planas išlikęs yra.

- Ar yra išlikę planai naikinti Energetikos ministeriją ir dvi ministerijas perkelti į Kauną?

- Yra planai kalbėti apie visą viešojo sektoriaus pertvarkymą, tokie planai yra.

- Per kokį laikotarpį jie gali būti įgyvendinti?

- Kalbant apie viešąjį sektorių, yra numatytos atskiros priemonės visam Vyriausybės laikotarpiui.

- Visi Vyriausybės darbuotojai gavo įspėjimo lapelius...

- Ne, ne taip supratote. Įspėjimus gaus, kai bus patvirtinta kanceliarijos nauja struktūra, kol kas jos nėra patvirtintos.

- Ką jūs čia darysite su ta kanceliarija?

- Tikslas turėti optimalią, gerai veikiančią, į rezultatą orientuotą struktūrą su tais žmonėmis, kurie gali dirbti, kurie gali tikslus įgyvendinti, turėti motyvacinę sistemą, būti mažesniems, lankstesniems ir proaktyviems.

- Kokia dalis darbuotojų neteks darbo, koks procentas?

- Sunku pasakyti. Kol kas kiekvienas darbuotojas turi šansą tekti, turėti tą darbą. Tai priklauso nuo individualių kompetencijų ir gebėjimų.

- Bet vis tiek darbuotojų mažėjimo procentas kažkoks numatytas.

- Planas turėti struktūrą funkcionuojančią, o ne planas sumažinti darbuotojų skaičių. Projekte, kuris yra šiandien, mes kalbame apie 20 proc. šiame etape žmogiškųjų resursų sumažėjimas. Šitame etape. Atlikus likusių ministerijų struktūrines pertvarkas, manoma, kad Vyriausybės kanceliarija gali dar labiau trauktis.

- O gal esate paskaičiavę, kiek reikės išeitinėms kompensacijoms?

- Esame paskaičiavę.

- Kiek?

- Kai reikės, tai paskelbsime. Paskaičiuota preliminariai, kadangi mes nežinome, kokie darbuotojai liks darbuotis, kiek liks darbuotis, o tai priklauso nuo turimo stažo, kvalifikacinės kategorijos ir taip toliau.

Kai reikės, tai paskelbsime. Paskaičiuota preliminariai, kadangi mes nežinome, kokie darbuotojai liks darbuotis, kiek liks darbuotis, o tai priklauso nuo turimo stažo, kvalifikacinės kategorijos ir taip toliau.
Saulius Skvernelis

- Bet atsiprašau, Vyriausybės pranešime teigiama, kad bus atsisakoma 40 etatų. Tai iš principo jau yra visiškai aišku ir tikslu, tai tikriausiai išeitinių dydį jau galėtumėte pasakyti?

- Pasakiau ką galėjau pasakyti.

- Jūs skelbiate, kiek planuojate sutaupyti su pertvarka. Gal būtų sąžininga pasakyti, kiek tai kainuos?

- Be abejo, bus paskelbta.

- Kada?

- Priėmus struktūrą bus paskelbta.

- Kada bus priimta struktūra?

- Artimiausiu metu.

- Ar Vyriausybės posėdyje?

- Čia nereikia Vyriausybės posėdžio.

- Ko reikia?

- Reikia sprendimo.

- Ministro pirmininko, kanclerio?

- Taip, taip.

Tokie buvo S. Skvernelio atsakymai žiniasklaidai.

Tuo metu socialdemokratų lyderis A. Butkevičius po susitikimo teigė klausęs apie šiuo metu reformuojamą Darbo kodeksą. Jo teigimu, jeigu Trišalė taryba nesusitars, gali būti priimtas ankstesnis variantas, kuris itin nepatiko darbuotojams ir neatsižvelgė į prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlymus.

Kaip žinoma, A. Butkevičius buvo vienas didžiausių Darbo kodekso, kuriuo lengviau atleisti darbuotojus, apologetų.

A. Butkevičius taip pat ragina numatyti aiškią darbo apmokėjimo sistemą karjeros valstybės tarnautojams. Kaip žinoma, Seimas nori priimti naujos redakcijos Valstybės tarnybos įstatymą, daugiau ar mažiau suderintą su Darbo kodeksu.

Socialdemokratas siūlo karjeros valstybės tarnautojų ir biudžetiniame sektoriuje dirbančių darbuotojų atlyginimą „pririšti“ prie ekonominės situacijos.

Pasak A. Butkevičiaus, priemonių plano projekte mokesčių pertvarka nenumatyta, mat finansų ministras esą pasakė, kad jam reikia įsigilinti į Lietuvos viešuosius finansus ir mokesčių sistemą.

Klausiamas apie urėdijų reformą, A. Butkevičius teigė, kad jis vis tik siūlytų laikytis dar jo Vyriausybės nubrėžtų gairių, kai urėdijos jungiamos ne į vieną, o į keletą stambesnių junginių. S. Skvernelio Vyriausybės aplinkos ministras Kęstutis Navickas siekia 42 urėdijas sujungti į vieną valstybės valdomą įmonę.

Tačiau A. Butkevičius sako, kad dėl urėdijų reformos socialdemokratai nepaliks koalicijos, net jei reforma bus priimta konservatorių balsais.

Konservatoriai remia pačią griežčiausią urėdijų reformą.