Tai jiems buvo pranešta per susitikimą, kuriame bandyta paaiškinti, kaip bus reformuota kanceliarija, kuriai vadovauja kanclerė Milda Dargužaitė.

Tai apima ir karjeros valstybės tarnautojus, ir dirbančiuosius pagal darbo sutartį.

„Susitikime bandė žmones raminti, bet nuotaikos šuniškos“, - sakė vienas asmuo, nenorėjęs įvardinti savo pavardės.

Premjeras Saulius Skvernelis buvo minėjęs, kad Vyriausybės kanceliarijos laukia reforma, dalies darbuotojų bus atsisakoma.

Remiantis įstatymais, atleidžiamiems darbuotojams, jei jiems nepasiūlomos kitos pareigos, turi būti išmokama išeitinė kompensacija, priklausomai nuo darbo stažo, kvalifikacijos ir kitų aspektų.

Šiuo metu Vyriausybės kanceliarijoje yra 210 etatų, bet dirba 200 darbuotojų.

Vyriausybė savo ruožtu išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad nauja kanceliarijos struktūra įsigalios 2017 m. liepos 18 d.

Remiantis Vyriausybės kanceliarijos pateikiama informacija, pareigybių skaičius bus sumažintas nuo 210 iki 170, tai yra sumažės apie 20 proc. (40 pareigybių).

„Tai leis ateityje per mėnesį sutaupyti apie 65 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo lėšų (su darbdavio mokesčiais) ir 12 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui (darbo vietos įranga, kompiuteriai, elektra, patalpų šildymas ir kitos susijusios išlaidos). Per metus tai sudarytų iki 780 tūkst. eurų darbo užmokesčio bei apie 144 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui", - teigiama kanceliarijos pateiktoje informacijoje.

Tačiau kanceliarija kol kas nepranešė, kiek kainuos darbuotojų atleidimas, mat jiems turės būti išmokamos kompensacijos.

Pagal šiuo metu galiojantį Valstybės tarnybos įstatymą, karjeros valstybės tarnautojui išeitinė kompensacija gali siekti 2-6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio.

Darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartį, taikomas dabar galiojantis Darbo kodeksas, kuriame taip pat išeitinės kompensacijos siekia 2-6 mėnesių vidutinį darbo užmokestį.

Maža to, Vyriausybės kanceliarija teigia parengusi atleidžiamiems darbuotojams programą, skirtą jų integracijai į darbo rinką.

„Darbuotojai bus informuojami apie integracijos į darbo rinką priemones, bus organizuojamos konsultacijos dėl karjeros galimybių, bus atliktas darbuotojų kompetencijų įvertinimas ir jų atitikimas darbo rinkos poreikiams. Bus aktyviai bendradarbiaujama su potencialiais darbdaviais, siekiant padėti greičiau rasti norimą darbą tai daliai darbuotojų, kuriuos palies kanceliarijos pertvarka, bus sudarytos sąlygos įgyti/tobulinti trūkstamas kompetencijas", - sakoma Vyriausybės kanceliarijos pranešime.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga suformavusi koaliciją su socialdemokratais dar programoje paskelbė, kad vykdys viešojo sektoriaus pertvarką, kuri esą prasidės nuo Vyriausybės kanceliarijos. Valdantieji žadėjo mažinti ministerijų, Vyriausybės įstaigų, valstybės įmonių skaičių, naikinti valdymo sritis, kurios dubliuojasi.

Pavyzdžiui, programoje rašoma, kad Vyriausybės kanceliarijoje bus steigiamas pokyčių valdymo padalinys.