Sekmadienį K. Prunskienei sueis 74-eri, o po kelių dienų ji tradiciškai sulauks sveikinimų Kazimierinių proga. Trečius metus sūnaus Vaidoto šeimoje, Švenčionių rajone esančioje sodyboje, gyvenančią buvusią premjerę dažna proga aplanko į klubą susibūrę pirmosios Vyriausybės nariai. O štai valdžioje esantys buvę bendražygiai „valstiečiai“, nors teigia buvusią partijos lyderę prisimenantys šiltai, apie galimus susitikimus neužsimena.

K. Prunskienės dukra Rasa Vaitkienė prisipažino, kad pastarieji penkeri metai visai šeimai buvo labai sunkūs. „Mamai susirgus, visus mus ištiko šokas. Buvo nelengva susitaikyti su tuo, kas įvyko. Dabar jau susitaikėme, apsipratome, susitelkėme. Per tą laiką, kai mama serga, patys tapome artimesni, bendraujame kur kas dažniau“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo ji.

Nors po sunkaus insulto K. Prunskienė visiškai neatsigavo – nevaldo dešinės rankos, turi kalbos sutrikimų, tačiau tai nekeičia jos optimistinio požiūrio į gyvenimą. „Daugiausia žiūri žinias, įdomiąją dokumentiką, kai kuriuos filmus. Domisi aktualijomis, politika, tačiau taip giliai, kaip anksčiau, dėl visko neišgyvena. Per daug nekomentuoja, bet iš veido išraiškos, atodūsių galima suprasti, ką jį mano apie vieną ar kitą įvykį“, – pasakojo R. Vaitkienė. Ji pasidžiaugė, kad bet kokia proga K. Prunskienę aplanko „senoji gvardija“ – pirmosios Vyriausybės nariai. O kad kas nors iš dabartinių „valstiečių“ būtų aplankęs K. Prunskienę ar jai paskambinęs, ji neprisiminė.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė sakė bendrą darbą su K. Prunskiene prisimenanti „šiltai ir šviesiai“. Jos abi dirbo 2004–2008 metų Seime, priklausė Valstiečių liaudininkų frakcijai. „Prisimenu ją kaip labai veiklią, aktyvią, norėjusią daug šalies labui nuveikti politikę. Iš tiesų labai gaila, kad mūsų keliai išsiskyrė ir kad ji nuėjo su kita partija“, – „Lietuvos žinioms“ sakė R. Baškienė. R. Baškienė su K. Prunskiene nebendravo apie aštuonerius metus, kai ši paliko tuomečius „valstiečius“. „Kaip ir visiems Lietuvos žmonėms, linkiu K. Prunskienei geros sveikatos, optimizmo, kad jai visuomet sektųsi“, – kalbėjo politikė.

Dabartinio „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių partija 2001 metų gruodį susijungė su K. Prunskienės vadovaujama Naujosios demokratijos partija, jos lyderei buvo patikėtas jungtinės Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) pirmininko postas. Pats R. Karbauskis jau tuo metu kalbėjo neketinantis daugiau dalyvauti politikoje – jis atsisakė kandidatuoti Seimo rinkimuose, kurie vyko 2004 metais. Būtent ši kampanija, partijai vadovaujant K. Prunskienei, „valstiečiams“ buvo sėkmingiausia iš visų ankstesnių: jie iškovojo 10 mandatų, tapo socialdemokratų burtos valdančiosios koalicijos dalimi. Tačiau 2008-aisiais tarp K. Prunskienės ir R. Karbauskio atsirado įtampa.

Tų metų pradžioje per VLS suvažiavimą nepasiekęs, kad būtų balsuojama dėl pasitikėjimo juo, kaip partijos pirmininkės pavaduotoju, R. Karbauskis pareiškė apskritai pasitraukiantis iš partijos. Tuo metu nugalėjusi K. Prunskienė negailėjo R. Karbauskiui kandžių replikų. Tačiau pergale K. Prunskienė gardžiavosi neilgai. Tais pačiais 2008-aisiais VLS triuškinamai pralaimėjo Seimo rinkimuose – kaip teigta, ne be R. Karbauskio pastangų.