„Tikslas yra pasiekti PSO rekomenduojamą ribą, t.y. sumažinti vartojimą bent iki 7 litrų absoliutaus alkoholio vienam gyventojui per metus, dabar, skaičiuojama, turime apie 14-15 litų“, – sakė ministras koalicijos partnerių socialdemokratų frakcijos posėdyje, kur pristatytos planuojamos alkoholio prieinamumo mažinimo priemonės.

Pasak ministro, kai kurios priemones galėtų būti įvestos kad ir rytoj, pvz., alkoholį įsigyti leidžiančios amžiaus ribos vėlinimas, tačiau tokios kaip specializuotų alkoholio parduotuvių įrengimas reikalauja verslo investicijų, tad specializuotų alkoholio parduotuvių tinklas galėtų būti įdiegtas ne anksčiau kitų metų.

„Yra sprendimai, kuriems nereikia didelio pasirengimo, papildomų investicijų. Vienas iš tų sprendimų yra amžius, 20 metų, taip pat pardavimo laiko ribojimas. Reklamos draudimui, jei mes siejame reklamos draudimą su atsirandančia socialine reklama, turi būti pasiruošta, turi būti suformuotos papildomai įplaukos į fondą ir valstybė turi pasiruošti socialinę reklamą pirkti. O dėl amžiaus – net jei rytoj įsigaliotų, turėtų neparduoti tokio amžiaus žmogui“, – vėliau po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė A.Veryga.

Ministras taip pat sako, kad tikriausiai bus atsisakoma siūlymo nustatyti 200 metrų ribą, draudžiančią prekiauti prie mokyklų, darželių, kitų viešąsias paslaugas tiekiančių įstaigų, o alkoholio parduotuvių tinklo klausimus spręsti per licencijų skaičių.

„Tuose projektuose nebuvo idėjos per licencijų skaičių sutvarkyti tinklo išdėstymą, ir todėl buvo numatyti atstumai, nebuvo idėjos savivaldybėms suteikti galimybę spręsti, kur tos vietos galėtų būti. Jei mes išsprendžiam problemą taip, kad nusprendžiam, kiek licencijų galėtų būti, kaip jos galėtų būti išdėstytos, kur tos parduotuvės galėtų būti įkurtos, tie 200 metrų gali prarasti prasmę“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, siūlymus dėl tinklo pertvarkos planuojama paruošti iki pavasario sesijos. „Čia gali būti savaičių klausimas. Stengsimės iki pavasario sesijos, kaip galima greičiau, o įgyvendinimas priklausys nuo to, koks modelis bus pasirinktas. Jei bus nuspręsta, kad specializuotos parduotuvės turi turėti įėjimą iš išorės, lauko, tokia diskusija, vyko, tam reikia laiko, čia, skirtingai negu su amžiumi, reikia investuoti“, – sakė A.Veryga.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį interviu LRT radijui sakė, jog diskusijų nekeliančios ir efektyvios alkoholio prieinamumo mažinimo priemonės bus pradėtos įgyvendinti dar šiemet, o pagal pasiektus rezultatus bus sprendžiama, ar reikės dar griežtesnių sprendimų.

„Mes turime imtis priemonių, kurios nebūtų diskutuotinos, tai prekybos vietų mažinimas, nes jų turime per daug - apie 19 tūkstančių. Licencijų branginimo ir jų galbūt įsigijimo kitokiu būdu pertvarkymas. Prekybos laiko trumpinimo ir įsigijimo amžiaus didinimas. Protingų atstumų nustatymas. Atskirų alkoholinių gėrimų, kurių kitaip kaip surogatais nebūtų galima pavadinti, išėmimas iš apyvartos ar akcizų didinimas“, – sakė S.Skvernelis.

Anot jo, šios priemonės turėtų būti įgyvendinamos 2017 metais, o vėliau bus sprendžiama, ar reikia griežtesnių alkoholio prieinamumo mažinimo priemonių.

Šiuo metu Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio prekybos parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.