„Nesiruošiu trenkti durimis ir sakyti, kad mes visiškai su jais nesikalbėsime, bet aš nesu naivus. Aš žinau, ką Putinas padarė Ukrainoje, aš žinau, ką jis padarė Gruzijoje, aš žinau, ką jis gali padaryti Baltijos šalyse, - žurnalistams po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė R.Durbinas. - Jis yra grėsmė šių šalių suverenitetui ir saugumui“.

Tai senatorius teigė Jungtinių Valstijų prezidentui respublikonui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) anksčiau pareiškus norą atšildyti santykius su Maskva. Nerimą Europoje stiprino D.Trumpo pareiškimai, kad NATO yra atgyvenusi.

Paties Aljanso šalių lyderiai pernai irgi nusprendė atkurti dialogą su Rusija. NATO vadovai teigia, jog tai būtina siekiant tarpusavio skaidrumo organizuojant pratybas ir norint išvengti incidentų dėl pajėgų susidūrimo.

Vakarų ir Rusijos santykiai stipriai atšalo 2014 metais po Rusijos intervencijos Ukrainoje. Tiek JAV, tiek Europos Sąjunga (ES) dėl to įvedė Rusijai sankcijas.

Praėjusią savaitę keli JAV administracijos pareigūnai atvyko į Europą, siekdami nuraminti sąjungininkes dėl Amerikos įsipareigojimų NATO.

Šiuos įsipareigojimus Briuselyje ir Miuncheno saugumo konferencijoje patvirtino JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas ir viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Tačiau senatorius R.Durbinas teigia, kad „administracijos oficialius pareiškimus ir prezidento žinutes „Twitter“ yra sunku suderinti“.

„Labai sunku suprasti, kas vyksta Amerikoje šias 33 dienas dirbant naujam prezidentui“, - sakė demokratas.

Pasak jo, dauguma administracijos pareigūnų ir parlamentarų palaiko NATO ir nelaiko jos atgyvenusia, skirtingai nei D.Trumpas.

Tačiau R.Durbinas pabrėžė sutinkantis, kad Europa gynybai turi skirti daugiau lėšų.

„Po mūsų pokalbio su Lietuvos prezidente aš galiu pasakyti - ji tai vertina labai rimtai ir jie (Lietuva) eina link daugiau nei 2 proc. (BVP gynybai)“, - sakė senatorius.