Kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson šį klausimą penktadienį ketina aptarti su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, kadangi skulptūros priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

„Manau, kad penktadienį galėsime pasakyti konkretų veiksmų planą“, – BNS sakė ministrės atstovas spaudai Viktoras Bachmetjevas.

Skulptūras su Kultūros paveldo departamento (KPD) leidimu sostinės savivaldybė nukėlė 2015-ųjų liepą ir jų grąžinti nebežadėjo. Skulptūros nukeltos dėl prastos jų būklės.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba kovo mėnesį pasiūlė sovietmečio skulptūras braukti iš nekilnojamojo paveldo vertybių sąrašo. Šiuo metu avarinės būklės skulptūros saugomos savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje, Vilniaus valdžia jų restauruoti neketina, o perduoti jas į privačias rankas ar į bet kurį valstybinį muziejų trukdo iki galo nepanaikinta jų teisinė apsauga.

Už paveldosaugininkų darbotvarkę atsakinga Kultūros paveldo departamento vyriausioji specialistė Rita Kuncevičienė sako, kad visos procedūros įstrigo ministerijoje.

„Kreipėmės į Kultūros ministeriją prašydami tęsti procedūras, kurios numatytos įstatyme, o procedūros yra skelbimas spaudoje apie tai. Tuomet reikėjo palaukti du mėnesius ir tada kultūros ministras turėjo išleisti įsakymą. Kultūros ministerija mums nedavė leidimo tęsti procedūrų, mes net nepadavėme skelbimo spaudoje“, – sakė ji.

Pernai rugsėjį departamentas dar kartą rašu priminė ministerijai apie „pakibusį“ skulptūrų statusą, tačiau klausimas nebuvo atnaujintas. Ministerija pateikė rekomendaciją atskirti tiltą nuo skulptūrų: tiltą palikti nekilnojamųjų vertybių registre, skulptūras pripažinti kilnojamomis vertybėmis.

„Bet tuomet vistiek reikėtų panaikinti teisinę apsaugą ir tuomet iš naujo įrašyti į sąrašą, kaip kilnojamas vertybes. Reikia baigti tas procedūras“, – sakė R.Kuncevičienė.

KPD atstovai sako dar nežinantys dabartinės ministerijos pozicijos, nes jokios iniciatyvos dėl skulptūrų iš ministrės kol kas nebuvo.

Žaliasis tiltas ir jo skulptūros, ant kurių matomi sovietiniai simboliai, oficialiai yra saugomas kultūros paveldo objektas. Vienoje iš skulptūrų, karių laikomos vėliavos smaigalyje, vaizduojamas sovietinis simbolis kūjis su pjautuvu.

Dabartinio Žaliojo tilto projektą parengė tuometinio Leningrado projektavimo institutas „Projektstalkonstrukcija“, tiltą pastatė rusų kariuomenės inžinerinis dalinys. 1952 metais tiltas papuoštas keturiomis kareivio, darbininkų, valstiečių ir studentų skulptūromis.

Atkūrus nepriklausomybę, jas nukelti raginta, nes skulptūros esą yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.