Anot kai kurių ekspertų, susitikimas bus itin svarbus Lietuvai, įvardijančiai JAV kaip vieną pagrindinių sąjungininkių, susiduriant su Rusijos grėsme po jos veiksmų Ukrainoje.

NATO ministrai žada aptarti išlaidas gynybai, kovą su terorizmu ir Rusijos atgrasymą, tačiau vienu pagrindinių susitikimo akcentų taps JAV gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso apsilankymas NATO būstinėje. Jis bus pirmasis tokio aukšto rango naujosios JAV administracijos pareigūnas, besilankantis Europoje.

Gynybos ministrų susitikimas vyks vis dar tvyrant neaiškumui dėl JAV įsipareigojimų NATO. Prieš kelias savaites prisiekęs šalies prezidentas Donaldas Trumpas kritikavo NATO partneres Europoje dėl per mažo finansavimo gynybai ir nepakankamo NATO įsitraukimo į kovą su terorizmu. Nerimą Europoje sustiprino ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui palankūs D.Trumpo pareiškimai.

„Tai –svarbus susitikimas, kadangi pirmą kartą bus tiesiogiai bendraujama su tokio lygmens naujosios JAV administracijos pareigūnais. Politikoje asmeninis kontaktas yra labai reikšmingas, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Linas Kojala. – Be to, atsiras galimybė priminti, jog Lietuva kryptingai didina gynybos finansavimą bei netrukus pasieks 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto“.

„Akivaizdu, kad D.Trumpo administracijai tai yra prioritetas. Ši žinia turėtų tapti viena iš Lietuvos vizitinių kortelių visame NATO narių kontekste, mat tokį gynybos finansavimo lygį kol kas pasiekia labai nedaug valstybių“, - pridūrė jis.

Šiuo metu 1,8 proc. BVP gynybai skirianti Lietuva žada 2 proc. ribą pasiekti kitais metais.

Nuo 2014 metų po Krymo aneksijos JAV į kiekvieną Baltijos šalį ir Lenkiją atsiunčia po kuopą karių. Baltijos šalyse taip pat buvo dislokuotos JAV specialiosios pajėgos.

Šių metų pradžioje JAV dislokavo brigadą Lenkijoje ir ėmėsi vadovauti šioje šalyje formuojamam NATO batalionui. Tokie vienetai, vadovaujami Vokietijos, Kanados ir Jungtinės Karalystės, dislokuoti ir visose trijose Baltijos šalyse.

Vėliau šią savaitę vyksiančioje Miuncheno saugumo konferencijoje trijų Baltijos šalių prezidentai susitiks su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u.

„Artimiausiomis dienomis mūsų politikai praktiškai suformuos pirmąjį šalies įvaizdį naujosios administracijos akyse“, - sakė politologas L. Kojala.