„Pirmosios lietuvių moterų draugijos JAV“, „Sofijos Smetonienės asmeninės iniciatyvos ir visuomeninė veikla emigracijoje“, „Tabor farmos didžiosios moterys – prieš Almą Adamkienę ir šalia jos“, tai – kelios iš konferencijos temų pristatančių moterų veiklą emigracijoje.

Pasak mokslininkų, moterų veikla emigracijoje ar Lietuvoje – mažai žinoma ir tyrinėta.

Gyvendamos ir veikdamos šalia svarbias pareigas einančių vyrų, pačios neretai likdavo šešėlyje. O jų veikla, pasak tyrinėtojų, nemažiau svarbi.

Anot konferencijos organizatorė dr. Daivos Dapkutės moterys emigracijoje moterys imdavosi įvairiausios veiklos, bet daugiausia švietimo, lavinimo, šelpimo, visuomeninėje srityje.

Mokslininkai sako, kad žinomos toli gražu ne visos, visuomeninei veiklai atsidavusios moterys.

„Kai skaitome moterų rašytojų kūrybą, tai turime apie ką diskutuoti, tačiau yra daug moterų, kurios nepaliko jokio palikimo, jokio kūrybinio palikimo, bet jų veikla visuomeniniame kultūriniame gyvenime tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų reikalauja dėmesio“, – sakė viena iš konferencijos pranešėjų Žydronė Kolevinskienė.

Organizatoriai neslepia, kad rengti tokią konferenciją įkvėpė neseniai 90-ąjį jubiliejų šventusios, kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus žmonos, ponios Almos asmenybė.

„Labai nesunkiai galima atskirti du žmonių tipus ir du moterų tipus, tai žmonės, kurie idėją paverčia savo postamentu ir žmonės, kurie iš savęs padaro postamentą kilniems tikslams ir kilnioms idėjoms. Jaučiat skirtumą? Tai ponia Alma yra kilnaus elgesio pavyzdys“, – sakė VDU Lietuvių išeivijos instituto vadovas prof. Egidijus Aleksandravičius.

Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje atidaryta paroda, kurioje eksponuojami asmeniniai Almos Adamkienės daiktai: drabužiai, rankinės, fotografijos, pristatoma dokumentinė medžiaga.