Praėjusią savaitę buvo paviešintas patriarcho Vytauto Landsbergio laiškas, kuriuo jis pareiškė, kad, be vaikaičio Gabrieliaus Landsbergio vadovavimo, partija liktų neadekvati, pavargusi mišrainė.

Tačiau laiškus rašo ir kiti politikai. Pavyzdžiui, G. Landsbergio padėjėjas-sekretorius, žurnalistas Andrius Navickas savo laiške išgyrė savo vadovą G. Landsbergį. Tuo metu partijos krikščionių demokratų bendrijos pirmininkas Valentinas Stundys pareiškė, kad A. Navickas pats aštrina tariamas priešpriešas partijoje. Pastarasis politikas ragina balsuoti už Paulių Saudargą.

Iš viso partijos pirmininko rinkimuose dalyvauja keturi kandidatai: G. Landsbergis, P. Saudargas, Žygimantas Pavilionis ir Mykolas Majauskas. Pirmas rinkimų turas įvyks vasario 11-12 dienomis.

Liberalai svajoja pakeisti G. Landsbergį?

A. Navickas savo laiške rašė, kad tik G. Landsbergio bei jo komandos dėka pavyko pasiekti lūžį socialiniuose tinkluose, be to, pirmą kartą rinkimuose už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus balsavo tiek jaunų žmonių.

Andrius Navickas

„Tie, kas manote, jog tai atsitiktinė sėkmė, siūlau sudalyvauti bent viename mūsų partijos pirmininko susitikime su jaunimu ir pamatysite jų entuziazmą“, - aiškina A. Navickas.

G. Landsbergio padėjėjas teigia, kad viena iš priežasčių, kodėl liberalai labai pyksta ant konservatorių, yra ta, jog, remiantis liberalų planais, jaunimas turėjo tapti Liberalų sąjūdžio pamatu.

A. Navickas netgi teigia, kad liberalai svajoja, kaip pakeisti G. Landsbergį. Lygiai taip pat bet kokie teiginiai apie tai, kad G. Landsbergis veda partiją liberalėjimo linkme traktuojami kaip pasidavimas liberalų provokacijai.

Beje, A. Navickas taip pat kelia klausimą, kas yra tikri liberalai? Jis neigiamai vertina tuos liberalus, kurie mano, jog svarbūs yra „tik medžiaginiai dalykai, niekina tautiškumą, propaguoja vartotojiškumą ir konkurenciją visose gyvenimo srityse, nesuvokia šeimos ir bendruomenių reikšmės valstybės gyvenime, tarnauja alkoholio gamintojų industrijai ar kuriam nors koncernui“.

Akivaizdu, kad tai užuomina apie Liberalų sąjūdį, kurio buvęs pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas neteisėtu praturtėjimu, prekyba poveikiu ir kyšio ėmimu iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

„Tokie „liberalai“ yra „virusas“, su kuriuo reikia nuosekliai ir ryžtingai kovoti“, - sako A. Navickas.

G. Landsbergio padėjėjas taip atremia teiginius, kad dabartinis partijos pirmininkas savo kalbomis ir vieša retorika yra panašus į liberalus.

„Deja, bet pastaraisiais metais mes pasiduodame provokacijai sakyti, kad tie mūsų partijos nariai, kurie tiki, kad stiprioje valstybėje turi būti kreipiamas dėmesys į palankias verslo sąlygas, turi būti modernizuojamas ūkis, ypatingas dėmesys turi būti skiriamas esminei švietimo sistemos pertvarkai, turime ne tik vertybiniais lozungais, bet konkrečiomis politinėmis priemonėmis padėti šeimai, taip pat pradėti vadinti „liberalais“, - apgailestauja A. Navickas.

„Jei būtent taip suvoktume liberalizmą, tai toks liberalizmas mūsų partijai tik į naudą“, - sako G. Landsbergio padėjėjas.

Jis pasipiktino ir politikais, niekada nekandidatavusiais vienmandatėje apygardoje už sostinės ribų ir kalbančiaisiais apie atsigręžimą į regionus. A. Navickui, kuris pripažįstą, kad tai iš dalies teisinga žinia, toks gestas atrodo kaip partijos skyrių nepasitenkinimo kurstymas „centru“.

„Iš tiesų turime pirmininką, kuris per rinkimus gavo daugiau reitingo balsų nei visi dabartiniai jo konkurentai kartu sudėjus. Tad neišradinėkime dviračio“, - reziumuoja A. Navickas.

Pirmame ture balsų laimėjo tik dėl E. Masiulio?

Tačiau toks A. Navicko laiškas supykdė Krikščionių demokratų bendrijos pirmininką V. Stundį, kuris pareiškė, kad G. Landsbergio padėjėjas klaidina bendruomenę. A. Navicko laišką jis pavadino vienakrypčiu ir tendencingu: esą iš jo reiktų suprasti, kad teisus yra tik vienas.

V. Stundys sako, kad jau įsipyko tendencija, kai tik pradėjus diskusiją apie partijos problemas iškart tenka sulaukti balsų, esą tai kenkia partijos vienybei.

„Štai ir A. Navickas bendrakeleiviams aiškina, kokie neteisūs tie, kurie kalba apie liberalizmo stiprinimą partijoje. Neabejoju, jog jis supranta, jog ši problema siejama ne su partijos nariais, o su dabartinio partijos pirmininko vieša kalbėsena apie negimusios gyvybės apsaugą, šeimą, partnerystę ar dirbančiųjų socialinę apsaugą“, - sako politikas.

Valentinas Stundys

Pasak V. Stundžio, A. Navickas sąmoningai visus klaidina „liberalais“ vadindamas asmenis, kurie siekia gerinti verslo aplinką, modernizuoti ūkį ar pertvarkyti švietimą. Politikas teigia, kad tam neprieštarauja nė vienas iš kandidatų į partijos pirmininkus. V. Stundys aiškina, kad A. Navickas priešpriešas primeta dirbtinai – pavyzdžiui, jam nesuprantama, kodėl raginimas atsigręžti į regionus sutapatinamas su nepasitenkinimo kurstymu „centru“.

Remiantis V. Stundžiu, tariamas priešpriešas partijoje aštrina kaip tik pats V. Landsbergio padėjėjas ir taip skatina „mušti“ turinčius kitokią nuomonę.

Krikščionių demokratų bendrijos pirmininkas sako, kad G. Landsbergio padėjėjo laiškas puikiausiai atspindi partijos liberalėjimo kryptį, o teiginius apie puikų pirmą antrą turą rinkimuose atremia paprastu argumentu – jei ne Liberalų sąjūdį palietęs korupcijos skandalas, konservatoriai tiek balsų pirmame ture būtų matę kaip savo ausis.

Kaip žinoma, Seimo rinkimuose pirmajame ture konservatoriai surinko 276 tūkst. balsų ir su 20 mandatų buvo pirmi. Deja, antrajame rinkimų ture mandatų iškovota ypač mažai, todėl rinkimus galiausiai laimėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Dalis žmonių, nematydami kito pasirinkimo dešinėje, balsavo už mūsų partiją“, - sako V. Stundys.

Politikas užsiminė ir apie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko G. Landsbergio siūlymą sutrumpinti partijos pavadinimą iki Tėvynės sąjungos. „Suprask, pavadinimas kaltas, kad partijoje yra idėjų ir požiūrių konkurencija, geriau TS ir taškas, ir bus vienybė, ir bus žaliaveidė darna: suprask, tai partijos atsinaujinimo ir jos atvirumo trukdis“, - sako V. Stundys.

Pasak jo, partijos vertybės yra įtvirtintos pamatiniuose dokumentuose – įstatuose ir programoje: „Būtent čia ir mūsų vienybės, ir stiprybės pamatai, o ne kieno nors vieno atskiroje nuomonėje ar įgeidyje“.

A. Navickas: daug kalbėjome, mažai padarėme

A. Navickas ryžosi atsakyti į V. Stundžio laišką sakydamas, kad jei pirmą laišką rašytų dabar, jis būtų kur kas griežtesnis. G. Landsbergio padėjėjas piktinosi, kad neva P. Saudargas ir Ž. Pavilionis pasirinko agresyvios kritikos G. Landsbergiui kelią. Jis sako negirdėjęs, kad šie politikai tiek griežtai kritikuotų Ramūno Karbauskio Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kiek kritikuoja G. Landsbergį.

Jis taip pat aptarė nesutarimo taškus, pavyzdžiui, kaltinimus „liberalizmu“. Pasak A. Navicko, po Antrojo pasaulinio karo Vokietija atsigavo dėl to, kad nesusižavėjo socialistinėmis svajonėmis, o įgyvendino socialinę rinkos ekonomiką, pasitikėjo žmogaus verslumu. „Šių laikų Lietuvoje krikščionys, įgyvendinę reformas Vokietijoje, neabejoju, būtų kaltinami liberalizmu“, - aiškina A. Navickas.

Politikas aiškino sutinkantis, kad gyvybę reikia ginti nuo pradinės akimirkos, kad stipri šeima yra gyvybingos valstybės pamatas, tačiau esą jam nepatinka, kai problemas bandoma spręsti deklaracijomis, pamirštant, kad gyvename pasaulietinėje visuomenėje, kurioje reikia atsižvelgti ir į kitas pozicijas.

„Mes tiek daug kalbėjome apie paramą šeimoms, tačiau labai nedaug padarėme, kad šeimos jaustų realią valstybės paramą, jog turėtume veiksmingą vaikų apsaugos nuo smurto sistemą, kad nebereikėtų globos ir įvaikinimo tarnybų“, - aiškina A. Navickas.

„Ar aš pritariu viskam, ką teigia G. Landsbergis? Ne. Yra ne vienas klausimas, kur aš turiu kitokią nuomonę. Tačiau aš pasitikiu mūsų lyderiu“, - sako politikas.