Tokį pasiūlymą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymui registruoja grupė parlamentarų, tarp jų – iniciatyvos uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes ėmęsi konservatorius Mykolas Majauskas bei „valstietė“ Dovilė Šakalienė, taip pat Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė, konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, šios frakcijos nariai Mantas Adomėnas, Laurynas Kasčiūnas.

„Kol mes matome tokius tragiškus atvejus Lietuvoje, mano supratimu, turėtume pereiti nuo kalbų prie labai konkrečių darbų, ir šis sutarimas ir projektas, kuris, tikiuosi, bus bendru sutarimu priimtas neeilinėje sesijoje vasario 14 dieną, bus tikrai svarbus žingsnis saugios vaikystės link“, – BNS sakė M. Majauskas.

„Į fizinio smurto apibrėžimą įtrauktos fizinės bausmės, taip pat kituose straipsniuose parašyta, kad draudžiamas bet koks smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, ir taip pat už visų formų smurtą prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra taikoma administracinė, baudžiamoji ir kita įstatymais nustatyta atsakomybė bei poveikio priemonės“, – apie pasiektą sutarimą BNS sakė D. Šakalienė.

Ji taip pat nepagrįstais vadino nuogąstavimus, esą vaikui delnu pliaukštelėję tėvai jau bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

„Bus sprendžiama kiekvienu atveju, ar taikyti baudžiamąją atsakomybę, ar administracinę atsakomybę, ar įspėjimą ir įpareigojimą tėvams lankyti pozityvios tėvystės kursus, mokytis spręsti konfliktus. Esmė ta, kad tikrai nesodins niekas 40 proc. Lietuvos tėvų į kalėjimus, tikslas yra toks – mes aiškiai sutarėme, kad tai yra smurtas ir to daryti negalima“, – kalbėjo parlamentarė.

Pasiūlymu fizinis smurtas apibrėžiamas kaip „tiesioginiai ar netiesioginiai tyčiniai fiziniai veiksmai prieš vaiką, taip pat fizinės bausmės, sukeliantys tam vaikui skausmą, žalą arba pavojų jo gyvybei, sveikatai, raidai ar žalą garbei ir orumui“.

Taip pat įstatyme būtų įrašoma, kad „draudžiamas visų formų smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes“.

Seimo valdyba penktadienį nusprendė 82 parlamentarų iniciatyva šaukti neeilinę sesiją vasario 14 dieną, vienas esminių jos klausimų – Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes.

Darbotvarkėje numatytas jų svarstymas ir priėmimas.

Politikai iki šiol nesutarė, ar fizinės bausmės turėtų įstatymu būti pripažintos smurtu, ir sąvokos iki penktadienio dar buvo gludinamos darbo grupėje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

Seimo Savižudybių prevencijos komisija siūlo nustatyti, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, būtų draudžiamas. Kaip smurtas būtų apibrėžiama ir nepriežiūra.

Dalis parlamentarų iki šiol priešinosi siūlymui uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes argumentuodami, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.