Tačiau ne taip, kaip norėjo J. Blažytė – bylą išnagrinėjusi teisėja Audronė Bugelevičienė paskelbė, kad santuoka nutraukiama ne dėl V. Uspaskicho, o dėl abiejų sutuoktinių kaltės.

Kodėl, teismas negali komentuoti, nes skyrybų byla buvo nagrinėjama neviešuose posėdžiuose. Teismas paskelbė tik rezoliucinę sprendimo dalį.

Teismas taip pat konstatavo, kad daugiau kaip prieš šešerius metus sutuoktinių įsigytas 360 tūkst. Eur įvertintas bendras butas Belgijos sostinėje Briuselyje priklausys V. Uspaskichui – J. Blažytė atsisakė teisių į šį nekilnojamąjį turtą. Jame gyvena Europos Parlamente Lietuvos interesams atstovaujantis V. Uspaskichas.

Visą kitą turtą sutuoktiniai yra pasidaliję dar 2010 m. pradžioje, pasirašydami vedybų sutartį.

Šis skyrybų procesas šiek tiek paplonins V. Uspaskicho kišenę, nes jis J. Blažytei privalės sumokėti daugiau kaip 3,5 tūkst. eurų teismui sumokėto žyminio mokesčio. Dar 360 Eur jam teks sumokėti į valstybės biudžetą.

Po skyrybų V. Uspaskicho sutuoktinė pasiliko mergautinę pavardę – bus Blažytė.

Kita teismo paskelbto sprendimo rezoliucinė dalis negali būti skelbiama, nes tai yra susiję su Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatyme numatytais draudimais.

Jeigu nė vienas iš sutuoktinių teismo sprendimo neskųs apeliacine tvarka, sprendimas dėl santuokos nutraukimo įsiteisės per mėnesį.

Pateikusi prašymą nutraukti dar 1991 m. rugpjūčio 31 d. sudarytą santuoką J. Blažytė nurodė, kad santuoką su V. Uspaskichu nori nutraukti „dėl sutuoktinio kaltės“, tačiau žiniasklaidai savo argumentų nepanoro nurodyti.

„Mano pozicija – nekomentuoti savo asmeninio gyvenimo detalių – nesikeičia“, – DELFI yra nurodžiusi J. Blažytė. Tuo metu V. Uspaskichas į telefono skambučius neatsiliepia, bet ir jis anksčiau apie skyrybas nebuvo linkęs kalbėti.

Prašydama išskirti su V. Uspaskichu J. Blažytė teismui nurodė, kad santuoka jau yra nutrūkusi dėl V. Uspaskicho kaltės – esą nebėra jokių galimybių nei ją atkurti, nei išsaugoti.

Kaip vieną argumentų J. Blažytė nurodė tai, kad V. Uspaskichas jau ne vienerius metus gyvena atskirai ir savo asmeninį gyvenimą, su ja nepalaiko jokių santuokinių ryšių. Be to, DELFI šaltiniai atskleidė, kad viena turtingiausių Lietuvos moterų taip pat pažymėjo, jog europarlamentaras elgėsi ne taip, kaip ji nori vystant bendrą verslą, o prioritetą teikė tik savo asmeniniam gyvenimui.

DELFI jau skelbė, kad J. Blažytės teismui įteiktas ieškinys dėl santuokos nutraukimo buvo tikras smūgis – europarlamentaras ilgą laiką vengė skyrybų proceso: neatsiimdavo jam teismo siunčiamų dokumentų, tarp jų – ir J. Blažytės prašymo nutraukti santuoką.

Procesiniai dokumentai atsakovui buvo siunčiami ne tik Lietuvoje – kadangi iš Darbo partijos (DP) pasitraukęs V. Uspaskichas dirba EP Briuselyje, teismas dar praėjusių metų kovo pabaigoje buvo priverstas kreiptis į diplomatus – Lietuvos ambasadą Belgijoje.

Tačiau ir čia V. Uspaskichas ilgą laiką nepasirodė, nors ir buvo informuotas, kad yra gauti dokumentai iš Vilniaus miesto apylinkės teismo.

Oficialiai buvusiam „darbiečių“ lyderiui J. Blažytės ieškinys dėl santuokos nutraukimo buvo įteiktas tik birželio pabaigoje.

Šaltinių teigimu, V. Uspaskichas ir tiesiogiai, ir per tarpininkus ne kartą buvo informuotas, kad ambasadoje yra gauti teismo dokumentai, tačiau juos atsisakydavo priimti ir perduoti net kartu su V. Uspaskichu dirbantys jo atstovai. Vis dėlto, skyrybų bylos dokumentus europarlamentaro atstovams įteikė vienas ambasados vadovų.

Dar prieš prasidedant teismo procesui V. Uspaskichas DELFI buvo pareiškęs, kad šeima jam – vertybė, kurią tausos iki paskutinės sekundės.

„Dar kol kas turiu žmoną. Yra pareiga, pagal mano dabartinę filosofiją, rūpintis šeima iki paskutinio“, – į klausimą, ar jo širdies nešildo nauji jausmai, anksčiau atsakė V. Uspaskichas.

Iš Rusijos kilusiam V. Uspaskichui – tai antroji santuoka. Su pirmąja žmona jis yra susilaukęs dviejų vaikų, jie gyveno Baltarusijoje. Taip pat dviejų vaikų jis yra susilaukęs su J. Blažyte.