Ministro teigimu, seksualinį išnaudojimą personalas atpažino „darbo procese“.

„Tai jau yra sveikintina, nes atrodo, kad ta komanda, kuri buvo pakeista, yra pajėgi užsisenėjusias situacijas ištraukti ir jas keisti“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams teigė ministras.

L. Kukuraičio teigimu, seksualinį išnaudojimą patyrę ir protinę negalią turintys pilnamečiai ir nepilnamečiai asmenys šiuo metu vis dar gyvena globos namuose, jiems teikiama sustiprinta psichologinė pagalba.

Dėl greičiausiai ilgą laiką trukusios seksualinės prievartos suimtas tų pačių globos namų 17-metis auklėtinis, Kauno apylinkės teismas trečiadienį jį leido suimti mėnesiui. 17-metis kol kas įtariamas keturių asmenų prievartavimu, bet neatmetama, kad aukų skaičius yra didesnis.

Vilijampolės socialinės globos namų direktorė Zita Verbavičienė BNS sakė negalinti atskleisti, kaip ilgai buvo žinoma informacija apie globotinių patiriamą seksualinę prievartą, nes yra pasirašiusi pasižadėjimą informacijos apie įvykį, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, neteikti.

„Aš pagal sąžinę padariau viską, ką aš galėjau: kaip žmogus, kaip moteris, kaip vadovė – viską padariau principingai“, – sakė ji.

Z.Verbavičienė Vilijampolės socialinės globos namams pradėjo vadovauti po to, kai 2015 metais tuometinis vadovas atsistatydino globos namuose žuvus vaikui – vienuolikmetis berniukas iškrito pro langą. Tais pačiais metais dar viena globotinė mirė užspringusi. Skelbta ir apie tai, kad globotiniai galėjo būti išnaudojami darbui, tačiau esminių pažeidimų ministerija globos namuose neaptiko.

Pasak Z.Verbavičienės, tokių globos namų problema – tai, kad jie yra pernelyg dideli.

„Didelė įstaiga yra didžiulė sisteminė klaida, kurią Lietuva pamažu pradeda spręsti. Čia yra visos Lietuvos bėda, ne tik mūsų globos namų: tai labai didelė įstaiga, labai daug sunkių ir skirtingų negalių asmenų“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Jos teigimu, nukentėjusiems globotiniams yra teikiama papildoma psichologinė pagalba.

„Bendradarbiaujame su kompetentingomis institucijomis ir vykdome visus specialistų nurodymus – kaip mus konsultuoja, kad reikia elgtis“, – sakė globos namų direktorė.