Antradienį ministerijoje skubos tvarka sušauktos darbo grupės diskutavo dviem svarbiais klausimais: dėl smurto apibrėžties bei smurto nustatymo ir dėl įvaikinimo ir globos procesų šalyje tobulinimo.

Diskusijose sutarta dėl pagrindinio smurto apibrėžimo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme: Smurtas prieš vaiką – veikimu ar neveikimu vaikui daromas tiesioginis ar netiesioginis tyčinis fizinis, psichologinis, seksualinis poveikis, garbės ir orumo nepaisymas ar nepriežiūra dėl kurių vaikas patiria žalą ar pavojų gyvybei, sveikatai ir raidai.

„Siekiame aiškiai apibūdinti sąvokas, kad kuo mažiau būtų abstraktumo, galimybių interpretuoti. Visos pusės deda didžiules pastangas sutarti, kad vasario 14 d. galima būtų Seimui pateikti maksimaliai išdiskutuotą ir aiškų Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą“, – sakė ministras Linas Kukuraitis.

Jis pažymėjo, kad po išsamių diskusijų fizinės bausmės įtrauktos į smurto sąvokų sąrašą.

Kitos darbo grupės posėdyje buvo diskutuota dėl Civilinio kodekso ir Civilinio proceso kodekso straipsnių pakeitimų, kurie reglamentuoja įvaikinimą.

Trečiadienį vyks darbo grupės posėdis dėl vaiko teisių apsaugos tarnybų ir savivaldybių funkcijų vaiko teisių apsaugos sistemoje.

Susitikimuose dalyvavo Seimo, Vyriausybės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, VšĮ „Paramos vaikams centro“, NVO vaikams konfederacijos, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos, „Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio“, VO „Gelbėkit vaikus“ ir kitų nevyriausybinių organizacijų deleguoti specialistai.